zondag, april 06, 2014

E-team Ten Boer mag opnieuw naar NKVerslag van Roelof Kroon:

Gistermiddag werd in de Hunzeborgh het NOSBO-kam-pioenschap voor E-teams gehouden. Omdat de organisator Paardensprong vorig jaar dit toernooi won en in Naaldwijk Nederlands Kampioen werd, mag de NOSBO dit jaar drie teams afvaardigen. In totaal deden er slechts 4 teams mee aan het kampioenschap.

Het team uit Ten Boer bestaat dit jaar uit Mieke, Hilde, Rowin, Jovan en reserve Joey. Joey kon namelijk niet, maar het zou wel prettig zijn als hij bij plaatsing het team zou komen versterken. Bij aanvang was duidelijk dat het team vooral het tweede team van de Paardensprong in de gaten moest houden. Haren was van tevoren torenhoog favoriet (twee van de Foreestjes + Loek van der Hagen) en Paardensprong 1 had ook een paar sterke spelers (ex- clubgenoot Hugo Timmer en Jelger Sparreboom). De eerste twee rondes mochten we meteen tegen deze teams. Beide wedstrijden gingen met 4-0 verloren, maar het spel van ons viertal zag er goed uit. 

De laatste twee partijen tegen Paardensprong 2

Mieke kreeg kleine kansjes tegen Hugo, Hilde hield het heel erg lang uit tegen Machteld en Rowin ging gelijk op tegen Loek. Dat het goed ging, bleek wel toen we in de derde ronde tegen P’sprong 2 mochten. Het werd nu 4-0 voor ons. Jovan was heel snel klaar, Hilde volgde met een goede overwinning en Mieke bleek ook sterker dan Roos. Rowin moest er hard voor werken, er gebeurden een paar onreglementaire dingen, maar uiteindelijk wist hij te winnen. Op dit niveau gebeurt dit vaker. Zo zetten de tegenstander van Rowin in de 5de ronde mat met een pion die en passant geslagen kon worden. Omdat Rowin deze regel niet kende en ik als teamleider op zulke momenten niks mag zeggen ging de partij verloren.

Tegen Haren
In de 4de ronde mochten we opnieuw tegen Haren. Een sensatie hing in de lucht, want Jovan won met een herdersmat en Hilde stond een stuk voor tegen Machteld. Rowin stond goed tegen Loek. Helaas, Rowin werd op wondermooie manier mat gezet door Loek en Hilde, die een geweldig goede partij speelde, verloor uiteindelijk in een eindspel met 4 torens. Toch bleek dat Jovan het enige bordpunt van de middag van Haren had afgesnoept. In de 5de ronde ging het niet zo goed tegen P’sprong 1, weer 4-0.

Leuke foto van Rowin
De laatste ronde zou de beslissing brengen over plaatsing voor het NK. Ik was op dat moment al afgereisd, dus moest van Jan Pilon horen hoe het is verlopen. Mieke won duidelijk. Jovan won ook, maar na een lange partij. Hilde verloor. En het meest merkwaardige gebeurde op het bord van Rowin. Rowin zette met zijn toren schaak en beide spelers dachten dat het mat was. Het bord werd al opgeruimd toen de tegenstander van Rowin er op werd gewezen dat de toren geslagen kon worden en dat dan Rowin zelf mat stond. Maar omdat de schakers al overeen gekomen waren dat Rowin gewonnen had stond het punt. Zo won Ten Boer met 3-1 en plaatst zich zodoende voor het NK op 17 mei in Barneveld.

Het team met de 3de prijs

Bij de prijsuitreiking kreeg het viertal een beker voor de club. Binnenkort maar een prijzenkast aanschaffen.

Een geweldige prestatie van dit viertal. Wat mij erg blij maakte was om te zien dat alle vier schakers zo geweldig goed schaakten. Alle vier op de toppen van hun kunnen. Gevoegd bij de constatering dat alle vier hard vooruit zijn gegaan in de afgelopen maanden, stemt me dat hoopvol voor het NK. Misschien kunnen we de prestatie van vorig jaar in Naaldwijk verbeteren.

Ik wil Ronald en de Paardensprong bedanken voor de strakke en ouderwets gezellige entourage in de Hunze-borgh.


Geen opmerkingen: