zaterdag, april 26, 2014

Open schaakmiddag en NJC


Nationale sportweek: zeer geslaagde open schaakmiddag in Ten Boer.

Op de dag van de koningsspelen heeft de schaakclub van Ten Boer in het kader van de Nationale Sportweek een open schaakmiddag gehouden. Na een korte en gedegen instructie door Koen en Jan konden de kinderen zich wagen aan een aantal schaakvarianten.


Instructie door Jan en Roelof

Bij sommige varianten konden niet clubleden onder begeleiding van één van onze jeugdleden een prijsje winnen. Ook kon de jeugd Daan, één van de vele grote talenten van de jeugdclub, uitdagen in een simultaan.

Daan geeft simultaan

Uiteindelijk gingen Jan (uit Garmerwolde) bij het pion-nenspel (onder begeleiding van Lindert), Casper bij het paardenspel (onder begeleiding van de jarige Remco) en Kim bij het puntenschaak (onder begeleiding van Lemée en Gerbrich) met een prijsje naar huis.

Alleen Jerimi wist van Daan te winnen. Voor die tijd waren alleen Kevin en Mieke in de buurt van een overwinning gekomen. Het raindropchess stond onder de geweldig leuke begeleiding van Abel. Hier moest een driekamp tussen Hilde, Rowin en Jovan uitmaken wie kampioen zou worden. Jovan won hier. De prijzen waren overigens ook beschikbaar gesteld door Jozias Hillenkamp van Raindropchess.

Er kwamen veel kinderen op de open dag af, ook vanuit de dorpen rondom Ten Boer (Garmerwolde, Harkstede). Ze werden aangetrokken door het tuinschaakspel dat de KNSB aan onze jeugdclub heeft gegeven.


Dit stond opgesteld buiten het Buurhoes en gaf veel bekijks. Hierdoor bleven kinderen binnendruppelen. Veel kinderen gaven aan geïnteresseerd te zin om de jeugdclub te versterken. Al met al een bijzonder geslaagde middag. Nu kijken of we al deze nieuwe kinderen op vrijdagmiddag in het Buurhoes kwijt kunnen ;-)

Bijzonder dank ook voor Thea en Jantine die deze geweldige middag hielpen mee organiseren. Thea zorgde voor de contacten bij de KNSB, Jantine wist vorige week veel kinderen te interesseren op de schaakworkshops op de Huifkar.

NJC: beide teams verliezen

Gisteren werd in het Postillion Hotel in Haren de 7de ronde van de NJC gespeeld. Een bewogen ronde, want koploper Staunton ging onderuit tegen Paardensprong. Dit vooral doordat Daan de Vetten in een eindspel met Paard en twee pionnen tegen Paard en twee pionnen een paard offerde om zijn h-pion door te laten lopen. De partij tussen Daniël Apol en Jonas Hilwerda was een spektakelstuk.

DANIËL
JONAS

In deze stelling besloot Jonas tot 1. Kf8 om remise door eeuwig schaak te vermijden. 1… Dd8+ 2. De8 Dxe8+ 3. Kxe8 Kg6 wint nu voor Daniël. Daniël had echter nog maar 30 seconden op de klok (Jonas 20) en deed 1… Dxf7+ 2. Kxf7 h4 3. g6+ en nu zou 3… Kh6 vermoedelijk tot remise hebben geleid, maar na het gespeelde 3… Kh8 is het opeens uit: 4. f5 h3 5. f6 gxf6 6. g7+ en mat volgt. Erg sneu voor Daan, aan de andere kant wel een dappere en ultieme gok van Jonas om te winnen en dat verdient ook lof.

Ons tweede team was ook dicht bij een sensatie door Haren op een gelijk spel te houden.

Ten Boer 2 - Haren

Abel won al vroeg een goede partij op het 4de bord. Ilse moest tegen de sterke Joris Spanjer. Joris doet veel aan schaken en dat kun je zien. In een paar maanden is hij enorm sterk geworden. Ilse kon niet genoeg tegenstand bieden. Maar toen won Lemée een dame op bord 2. Dat leek dus op 2-2 uit te komen. Misschien zelfs meer want Gerbrich hoefde niet te verliezen.

GERBRICH
THOMAS

In bovenstaande stelling had Thomas net Te3 gespeeld. De zet 1… Tdxd7 dringt zich op, maar wit heeft nog het reddende 2.g3 en na 2… Kf8 (Albert: de zwarte koning moet in het diagram kennelijk niet op h8 staan, maar op g8) 3. gxf4 blijft wit veel beter staan vanwege de gedekte vrijpion op c6. Maar toch, wit moet nog wel uitzoeken waar hij de zwarte stelling kan openkraken. Gerbrich verloor langzamerhand, maar veel sneuer was dat Lemée zich in nog steeds gewonnen stelling liet matzetten. Einduitslag 3-1 in plaats van 2-2.

Het eerste team had een minder goede avond. Het begon wel goed, want zowel invaller Gerben als Finn kwamen aanzienlijk beter te staan. Daan en Koen hadden het echter moeilijk. De wedstrijd kantelde toen Gerben het niet meer kon bolwerken en Finn door stellingspech opeens zijn dame moest geven om mat te voorkomen. Uiteindelijk werd het 4-0 voor Gorredijk.

Verslag: Roelof Kroon
Foto's: Thea Heersema en Roelof Kroon.

Geen opmerkingen: