vrijdag, april 04, 2014

Training door IozefinaMail van Roelof Kroon:

Op 14 maart heeft Iozefina Paulet een training verzorgd op de jeugdclub van de schaakclub Ten Boer. Deze training kregen we aangeboden door het schaakteam van Gro-ninger Combinatie 1, omdat één van onze jeugdspelers bij de Grand Prix van GasTerra met 7 uit 7 zijn groep had gewonnen. Het prachtige certificaat met de prijs konden we voor 1 april 2014 inwisselen tegen een training. Aangezien we veel meiden bij onze jeugdclub hebben, wilden we heel graag een training van een vrouwelijke grootmeester. Iozefina was bereid om langs te komen!
Op 14 maart was het zover. Samen met de prijswinnaar, Joey Nolden,  ging ik Iozefina van de bus uit Groningen halen. We begroetten haar bij de Boltbrug en begeleidden haar vervolgens naar ons clublokaal. De klik tussen Iozefina en de jeugdspelers was er meteen. Samen stond men al gauw voor het demonstratiebord een partij te spelen. 
Rond kwart voor 4 was de groep compleet en kon Iozefina beginnen met haar les aan groep 1. Eerst werd een tactische opgave geoefend. Het duurde even voordat onze stap 1 schakers zagen dat het thema weg + hout was (stap 2), maar de opgave werd opgelost.
Hierna volgde een partij waar het thema ontwikkeling en ruimtevoordeel heel mooi naar voren kwam. En tenslotte mocht elk tweetal jeugdschakers in een simultaan laten zien hoeveel men van deze les had begrepen. De enige overwinning van alle partijen die middag was tijdens deze simultaan. Gerbrich en Lindert ontwikkelden hun stukken zo goed en pakten zoveel ruimte dat Iozefina vond dat ze hadden gewonnen.
De simultaanpartijen konden niet allemaal afgerond worden, omdat de tweede groep al binnenkwam. Snel ging een aantal schakers uit de eerste groep nog met Iozefina op de foto:

De tweede groep is al verder gevorderd. De meesten zitten in stap 3 en 4. Iozefina had hier dan ook twee ingewikkelder thema’s: standaardstellingen in het eindspel en het vraagstuk of en hoe je moet ruilen in het middenspel

Vooral het laatste thema was erg interessant. Vond ik als 2100-speler ;-) Iozefina liet de volgende stelling zien:
Vraag is of wit moet ruilen of laten ruilen op d3. Tweede vraag is waar wit dan zou moeten ruilen: op e4 of op b5. Iozefina legde uit dat bij een ruil in het middenspel meestal één van de partijen er voordeel aan heeft. Dat moet je zien uit te zoeken achter het bord. Zo kwam ze tot de conclusie dat ruilen op e4 het beste is. Na 1. Lxe4 dxe4 2. c3 heeft wit de damevleugel onder controle, de pion op e5 neemt zoveel ruimte dat een aanval op de koningsvleugel mogelijk is. De aanval kan vervolgens het beste worden opgezet met als aanvalsdoel g6 (h2-h4, Te3-g3, Df4-g4). Zwart is bijna niet in staat om tegenspel te ontwikkelen. 

Hierna speelde Iozefina een simultaan tegen onze jeugd-spelers. Slechts een enkeling wist met remise te ont-snappen.
Een geslaagde middag. Iozefina kreeg als dank een echte ‘Boerster Bol’ van onze warme bakker en een grote bos bloemen. Ik wil Iozefina, Bart Beijer, het schaakteam GC1 en GasTerra nogmaals heel erg bedanken voor de training en de leuke middag.
 Nog een paar foto's:
Simultaan tegen groep 1
Tegen de jeugdkampioen: Sjaak kijkt toe

Ook ik kreeg weinig vat op het spel van Iosefina
Tegen Dalarna

Geen opmerkingen: