zondag, december 07, 2014

Jeugdschaakclub Ten Boer gaat Europa in (2)

De nieuwe internationals met begeleidingsstaf

Voor de tweede keer in haar historie is de jeugdclub Europa ingegaan. Vandaag hebben Luuk, Anna-Mae en Rowin meegedaan aan het jeugdtoernooi in Lingen. Zij zijn de nieuwe internationals van onze club. Het werd een onvergetelijke en leuke zaterdag.

Het vertrek was al om half 8 gepland. Een Duits toernooi begint rond kwart voor 10 en is om 4 uur afgelopen. Na een korte Sinterklaasnacht was dat wel vroeg opstaan. Kopvrouwe Gerbrich moest op het laatste moment afhaken met griep. Daarom gingen de jeugdleiders met Luuk en Anna-Mae in U12 en Rowin in U10 van start. In Duitsland wordt in leeftijdsgroepen gespeeld. Alle kinderen in één groep met dezelfde leeftijd. Het is dan interessant hoe onze schakers zich houden tegen soms echte Duitse topper.

Rowin in U10 heeft ondertussen zoveel ervaring dat hij bij het topniveau kan aansluiten. Ondanks dat hij in stap 1+ zit begrijpt hij al wat offeren is en dubbele aanvallen ziet hij ook vaak. In de 1ste ronde won Rowin meteen. In de 2de ronde speelde Rowin ook goed, maar vergat alle stukken mee te laten doen. Hierdoor speelde hij in de beslissende fase met dame en toren tegen dame, toren, paard en pion. Ook toen wist Rowin nog steeds veel valletjes te vermijden, maar de ontwikkelingsvoorsprong liet zich gelden. In de 3de ronde en de 4de ronde wist Rowin wel keurig te winnen. Rowin was met 3 uit 4 op de topborden te vinden. In de 5de en 6de ronde happerde de scoringsmachine. Na de 5de ronde speelde Rowin wel meer op ontwikkeling. Hiermee won hij in de 7de ronde. Met 4 uit 7 (en veel weerstandspunten) eindigde Rowin op de 6de plaats, de beste van de groep met 4 uit 7.


Rowin zet mat in de laatste ronde

Omdat Dirkjan Rowin in de laatste ronden begeleidde volgde Roelof Luuk en Anna-Mae. Zij speelden in een groep met 14 schakers. Anna-Mae speelde een puik toernooi. Ze speelt sinds september toernooien en in dit geweld is het dan proberen aan te halen. In de 1ste ronde verloor ze kansloos. In de 2de ronde wist ze echter al bijna van Luuk te winnen. Lange tijd stond ze gewonnen, en Luuk had een truc met een vrijpion nodig om te winnen. In de 3de ronde was het wel raak. Hoogtepunt was echter de 4de ronde. Een speelster met een rating van 1250 werd gewoon opgerold. Even was ze bang voor pat, maar ze zette haar tegenstandster gewoon mat met de koning op b4. De ronde daarna moest ze tegen Arjuna Bertholee. Dit werd een kansloze nederlaag. Alleen in de laatste ronde wist ze nog bijna te winnen, maar het stuk voorsprong werd omgezet in twee torens achterstand. Met 2 uit 7 deed Anna-Mae het echter boven verwachting.

Luuk speelde tussen hoogte- en dieptepunten. Met een absoluut hoogtepunt in de 7de ronde. In ronde 1 was de houding ok, maar het spel kon beter. In de 2de ronde was de partij tegen Anna-Mae niet goed, het resultaat wel. In de 3de ronde volgde het eerste hoogtepunt. Een uitstekende partij tegen Arjuna, aan één stuk door de goede zetten en een paar eenvoudige winstmogelijkheden in het toreneindspel. Helaas, de vermoeidheid sloeg toe en er werd toch nog verloren. In de 4de ronde een gelijk opgaande strijd die uiteindelijk werd verloren. Met 1 uit 4 qua resultaat niet goed, maar de 3de ronde was qua spel uitstekend en dat gaf zoveel vertrouwen dat Luuk de volgende twee partijen met goed spel won. In de 7de ronde volgde de nummer 2 van het klassement, een meisje met een rating van 1525. 


De laatste partij van het toernooi: het prachtige gevecht
 tussen Luuk en de 1525 speelster
Luuk zette alle schroom opzij en speelde héél rustig en geconcentreerd. Hij offerde een stuk tegen de g- en h-pion en leek een winnende mataanval te hebben. De tegenstandster verdedigde echter heel erg goed en Luuk moest hele moeilijke zetten vinden om genoeg compensatie te houden voor het geofferde materiaal. Opeens keek het meisje Luuk recht aan en je zag in haar ogen ‘Zo, die jongen kan echt goed schaken’.  Ze zocht snel een zetherhaling op om haar 2de plaats veilig te stellen. Een buitengewoon knappe remise van Luuk, die het tijdens deze partij lukte om bij zijn enorme talent te komen. Met 3,5 uit 7 werd Luuk uiteindelijk 7de.

De terugweg verliep voorspoedig door het mooie Emsland. Nevel over uitgebreide veenvelden in de ondergaande zon, terwijl de volle maan in het oosten opkwam.

Ik wil de mensen in Lingen erg bedanken voor het toernooi in het mooie Franziskus Gymnasium van de stad. We hebben een mooie foto genomen van onze drie internationals voor het standbeeld.

Onze internationals met oorkonde en de
heilige Franciscus die goedkeurend toekijktGeen opmerkingen: