donderdag, januari 03, 2008

Jubileumtoernooi SC Ten Boer + wat geschiedenis

Op zaterdag 26 januari 2008, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan, organiseert Schaakclub Ten Boer voor de derde keer een Jubileum-vierkampentoernooi. De beide vorige toernooien, in 1998 en in 2003, waren een groot succes en de club hoopt op herhaling. Oud-voorzitter Wim van Dijken heeft bij de realisering van het toernooi, zeker financieel gezien, ook nu weer een grote rol gespeeld, maar ook andere (bestuurs)leden hebben hun steentje bijgedragen. Voor alle informatie kan men terecht op: http://www.albertsschaakblog.blogspot.com/ en op de schaakkalender van de NOSBO: http://www.nosbo.schaakbond.nl/ of telefonisch bij Klaas Dijkhuizen (050-3023474) of Albert Prins (050-3022085). Opgave is mogelijk tot en met donderdag 24 januari. Lees ook hierover op de hierboven genoemde Internetsites! Huis- en clubschakers: meld je aan en doe mee! Voor ingewijden: het toernooi maakt deel uit van de zg. 'Open NOSBO Cyclus'.

Schaakclub Ten Boer viert in 2008, zoals gezegd, zijn 60-jarig bestaan. De club werd op 12 februari 1948 opgericht, onder de naam 'Ons Genoegen' en startte, volgens de eerste inventarislijst, met 10 borden met stukken en 2 klokken. Hier kwam een lening van f 100,- (tegen lage rente, dat dan weer wel) bij de plaatselijke spaarbank aan te pas. Het toenmalige bestuur bestond uit de heren Bodde, Slagter, Sijbolts, Van Bruggen en Woltjer. Het eerste clublokaal was verrassend genoeg gehuisvest in het zelfde gebouw als het huidige: de openbare lagere school, nu horecacentrum 'Buurhoes'.

Het bestuur ging voortvarend te werk, want nog in hetzelfde jaar 1948 slaagde men er in om niemand minder dan oud-wereldkampioen Max Euwe in Ten Boer een simultaan te laten geven.

In 1949 sloot de club zich aan bij de Noordelijke Schaakbond (NOSBO).

In 1951 wordt in de jaarvergadering gestemd over de toelating van vrouwen tot de club. Twee leden stemden tegen(!), de rest van de club was voor. Of het aan die tegenstemmers heeft gelegen, is niet geheel duidelijk, maar vrouwen hebben zich sindsdien zelden of nooit gemeld!
Verder valt op dat in die jaren voor twee kopjes koffie 5 cent moest worden betaald. Waar blijft de tijd!

In 1962 werd de naam van de club veranderd in Schaakclub Ten Boer. Het ledenaantal fluctueerde nogal: waren er in 1973 maar liefst 28 seniorenleden (Spasski-Fischer!), midden 80er jaren waren dat er zo'n negen, zodat de club een kleine crisis te verwerken kreeg. Die kwam men echter teboven en momenteel schommelt het aantal rondom de vijftien.

Hoogtepunten in de clubgeschiedenis waren later de promotie naar de 1e klasse, waar sindsdien met één jaar onderbreking, met wisselend succes wordt gespeeld en met name het veroveren van de NOSBO-beker in 2002: een prestatie voor zo'n kleine vereniging.
Memorabel is verder het (her)oprichten in 2006, door de huidige clubkampioen Roelof Kroon, van een jeugdafdeling, waarin sindsdien wekelijks met veel enthousiasme wordt geschaakt.

Geen opmerkingen: