woensdag, december 17, 2008

Clubcompetitie SC Ten Boer: ronde 15 + Verlies in 3e NOSBO-ronde voor Ten Boer 2

Dinsdag 16 december 2008: in Ten Boer wordt de 15e ronde gespeeld in de onderlinge competitie, terwijl 12 kilometer verder het tweede NOSBO-team zich uitslooft om tegen Middelstum 2 succes te boeken. Een verslagje van deze wedstrijd zal op Alberts SchaakBlog verschijnen zodra teamleider Harm Buter van zich heeft laten horen met een ongetwijfeld boeiend relaas van hun wederwaardigheden.

Terug naar de clubcompetitie:

Roelof Kroon (w) - Albert Prins: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Jan Pilon (w) - Marten Berends: 0 - 1
Gerard Zijlema (w) - Free Blok: 0 - 1

Albert verdedigde zich (uiteraard) zo taai mogelijk tegen clubkampioen Kroon, maar moest helaas steeds meer berusten in een passieve stelling, waarin wit langzaam maar zeker zijn positievoordeel kon vergroten. Na zo'n 40 zetten raakte zwart verzeild in een stand met absolute zetdwang en staakte het ongelijke gevecht.

Klaas versloeg Piet in een partij waarvan ik heel weinig heb gezien: ik kan er dus ook niets over vertellen. Zonder meer verrassend was de overwinning van Free op Gerard, maar ook hiervan heb ik het fijne niet meegekregen.

Wel heb ik het slot van de partij tussen Jan (wit) tegen Marten meegemaakt. Met nog allebei ca. 4 minuten op de klok, nam wit een pion en passant op zwarts koningsvleugel. Had hij dit niet gedaan dan zou hij luttele zetten later een winststelling hebben bereikt. Zoals het nu ging leek hij ook 'iets' te hebben, maar zwart deed de goede verdedigingszetten en pareerde op een geven moment een schaakje van de witte dame door er een toren tussen te zetten. Tegelijk hield deze zet echter een matdreiging in, omdat ook de zwarte dame op de torenlijn stond en er zodoende een batterij op wits arme f-pion gericht stond. In zijn ijver zijn betere pionnenstand uit te buiten en waarschijnlijk ook door opkomende tijdnood zag wit dit geheel over het hoofd en de partij was toen meteen afgelopen.

Afwezig waren: Baudewijn Michel, Wopko Dijkema en, zoals hierboven al gemeld, het 2e NOSBO-viertal.

Middelstum 2 - Ten Boer 2: 3½ - ½

Ik voeg hier een kort verslagje (ontvangen van Harm) toe van de avonturen van Ten Boer 2, uitspelend in het verre Middelstum:

Ten Boer 2 heeft de Nosbo-competitiematch uit tegen Middelstum 2 met 1/2 tegen 3 1/2 verloren. Het verloop van de partijen deed aanvankelijk een beter resultaat vermoeden.

Bord 1. Buter met wit tegen mevr. Ti de Jong (die een week geleden als invalster in het 1ste team tegen Michel speelde) verloor een taai gevecht om het centrum in een soort Colle-opstelling.

Bord 2. Ad Mertens tegen Fré Bekker verdedigde zich zeer sterk tegen een koningsaanval van wit, en won daarbij zelfs een stuk. Zijn toren en loper misten bewegingsvrijheid, waardoor hij zich tenslotte niet voldoende kon verdedigen tegen een aanval van dame en toren over de open d-lijn.

Bord 3. Erik Stam met wit tegen B. Koster, speelde een sterke partij en belandde in een eindspel met elk een toren, dubbelpionnen op de c-lijn voor zwart en een pionnentrio met een dubbelpion, op de c- en de d-lijn voor wit. De toren verhinderde de doorbraak van wit. (Remise)

Bord 4. Wim van Dijken kwam na enige tijd tegen J.v.d. Berg op achterstand te staan, maar zijn tegenstander maakte een fout waardoor Wim in een gunstig eindspel belandde, met een vrijpion op de a-lijn (tegenover een vrijpion op de b-lijn voor wit), een pion meer op de koningsvleugel en elk een toren. De b-pion promoveerde.
Harm Buter

Geen opmerkingen: