woensdag, oktober 21, 2009

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 7


De uitslagen van de 7e ronde (dinsdag 20 oktober) in de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer:

Klaas Dijkhuizen (w) - Roelof Kroon: 0 - 1
Piet Beetsma (w) - Albert Prins: 1 - 0
Jan Pilon (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Harm Buter (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Free Blok (w) - Anna Bruijn: 0,5 - 0,5
Alfred Rodenboog (w) - Gerard Zijlema: 0 - 1 (R)

Afwezig: Marten Berends, Wim van Dijken, Alfred Rodenboog en Baudewijn Michel.

Jeugdlid Alfred kan maar moeilijk wennen aan het feit dat, ook al is het schoolvakantie, er bij de senioren toch gewoon geschaakt wordt. Waarom zou je trouwens tijdens de vakantie (geen huiswerk) niet kunnen schaken? Dit keer nog een AMK..... In het vervolg gewoon afzeggen. Voor Gerard de gebruikelijke winstpremie.

Free kwam tegen Anna gewonnen te staan, maar wist dit kennelijk niet waar te maken. Remise was het resultaat. Voor Anna de eerste (halve) winst!

Harm wist Ad (net terug van vakantie en misschien nog aan het acclimatiseren) te bedwingen en stijgt zodoende op de ranglijst.

Jan had enige moeite met Wopko, maar won toen laatstgenoemde de bedenktijd overschreed. Wit stond kort daarvoor nog geheid gewonnen, maar in de slotstand was de pionnenstand zodanig dat er, in ieder geval bij de eerste aanblik, nog een een ander nodig zou zijn geweest om de buit binnen te halen.

Albert speelde tegen Piet een wat nonchalante partij, door op meerdere cruciale momenten wat te vlug beslissingen te nemen, die achteraf niet de beste bleken te zijn. In een resulterend paardeneindspel waarin wit twee pionnen meer had, kon hij nog een tijdje weerstand bieden, maar het was toen eigenlijk al vechten tegen de bierkaai. Hij bestelde nog een glas bier, maar het mocht niet meer baten: Piet speelde het goed uit. Het was voor het eerst sinds tijden dat een partij tussen beide spelers geen remise werd. Dit vraagt dus t.z.t. om een gelijkmaker!

Roelof won van Klaas, waardoor hij al zo vroeg in het seizoen aan het demarreren is geslagen. Ik hoorde Klaas op een gegeven moment remise aanbieden, maar dat deed hij in een wat mindere stand en met een achterstand op de klok. Roelof sloeg het aanbod beleefd af en ging (succesvol) voor het hele punt.
Roelof stuurde het slot van de partij op, met commentaar:

20. ...Tee8 (20...De5 is ook een optie die zwart al meerdere zetten bekeek. Maar ja, is die pion op g3 nou echt wel interessant? En vooral tegen Klaas die elke pion wel wil opgeven voor initiatief?) 21.Kb2 Kb7 22.Lh5 Te7 23.The1 Pd7 24.Ka3?! (Nu breekt zwart het centrum open. De witte koningsstelling is te problematisch. Bovendien was Klaas al meer onder tijdsdruk komen te staan dan ik.) 24. ...The8 25.f4? (In tijdnood kan Klaas zijn geduld niet meer bewaren en offert een pion.) 25. ...exd5 26.cxd5 Lxb5 27.axb5 gxf4 28.gxf4 Pc5 29.e5 dxe5 30.fxe5 Txe5 31.Txe5 Txe5 32.d6? Txh5 (32.Lf3 Dd6 is nog speelbaar voor wit 33.Ka2 f5) 32...Txh5 33.d7 Pxd7 34.Txd7 Txb5 35.De4+ Ka6 (Tijdnood afgelopen. Zwart staat gewonnen. Klaas had nog 15 seconden, zwart een minuut.) 36.Dc4 Df2 (Hier bood ik Klaas een biertje aan. Toen ik terug kwam gaf hij op.)
0–1

Albert: mochten schakers van SC Ten Boer zich onbehaaglijk voelen bij het openbaar maken van een partij waarin zijzelf aan het kortste eind trekken: doe er wat aan en stuur een winstpartij (of fragment van een winstpartij) op, liefst met commentaar! Mits geschikt voor publikatie ziet men die dan terug op Alberts SchaakBlog!

Binnenkort de nieuwe stand!

Geen opmerkingen: