woensdag, oktober 14, 2009

SC Ten Boer: ronde 6

Op dinsdagavond 13 oktober verzamelden schaaklustigen in Ten Boer zich in het Buurhoes aan de Gaykingastraat (een goede wekelijkse gewoonte), voor de 6e ronde van de clubcompetitie. Onze club is niet zo groot, vandaar dat, ook door enkele afzeggers, het aantal schakers tot tien beperkt bleef. Het betrof hier, laten we wel zijn, natuurlijk toch een bevoorrecht groepje. Onze stelregel is namelijk: jammer, maar helaas, dat (verreweg) de meeste mensen niet beseffen wat ze missen door niet te schaken. Dat zal uiteraard ook niet snel veranderen: ze schaken immers niet! Over een vicieuze cirkel gesproken.

Hoe dan ook, hier volgen de uitslagen van wat weer rustig een spannende avond kan worden genoemd:

Roelof Kroon (w) - Piet Beetsma: 1 - 0
Baudewijn Michel (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Albert Prins (w) - Jan Pilon: 1 - 0
Gerard Zijlema (w) - Wopko Dijkema: ½ - ½
Anna Bruijn (w) - Alfred Rodenboog: 0 - 1

Afwezig waren: Marten Berends, Ad Mertens, Wim van Dijken en Free Blok, terwijl Harm Buter een SN had.

Bij Roelof tegen Piet was het weer een kwestie van de gestaag vallende druppel die zijn bekende uithollende werking heeft. Langzaam maar zeker werd Piet van het bord geschoven en had een fors ratingverschil zich weer bewezen. Met de gedachte ratings zeggen ook niet alles probeert men (= spelers met lagere rating) zich nog wel eens op te peppen, maar het komt er toch op neer dat meestal een verschil in dat opzicht zich wel laat voelen, zeker als het behoorlijk groot is.

Baudewijn offerde al in een heel vroeg stadium een paard op f7. Het zag er wel aardig uit en het gebruinde gelaat van tegenstander Klaas trok dan ook bleek weg. Maar al snel werd duidelijk dat het offer niet echt door de beugel kon. Zwart nam het edele dier dankbaar aan en had vervolgens voldoende verdediging achter de hand om de komende schaakjes te pareren. Ook bleek de koning van wit (nog in het centrum) bovendien niet veilig te staan. Kortom: niet lang daarna kon zwart de overwinning binnenhalen.

In de partij tussen Albert en Jan stond zwart nog in het middenspel zeker niet minder en had wit het door hemzelf vurig gewenste initiatief nog niet kunnen ontplooien. Toen echter wit ineens wél enkele niet onaardige aanvalszetten deed, onder het motto je bent jong en je wilt wat reageerde zwart niet goed, zodat wit zelfs een paard in de aanbieding kon doen, dat op straf van spoedig mat niet kon worden genomen. In het begin van het eindspel won wit materiaal en nadat zwart eerst nog een krachtige tijdnood had weten te bezweren, moest hij korte tijd later opgeven.

Hierboven de stelling bij Albert - Jan na 12 zetten. Er lijkt niet veel aan de hand te zijn en van enige agressie is nog geen sprake geweest. Daar komt verandering in: 13. g4! fxg4?! 14. Pg5 h6?! 15. Dxg4! Lxg5 (15. ... hxg5 loopt ook niet goed af voor zwart) 16. hxg5 Df7 17. f4 cxd4 18. cxd4 Pxd4 (een betere zet is er waarschijnlijk al niet meer) 19. gxh6 Pf5 20. hxg7 Dxg7 (20. ... Pxg7 21. Lh7+ Kh8 22. Lg6+ en wint) 21. Dxg7+ Kxg7 (22. ... Pxg7 23. Lh7+ Kh8 24. Tc7 Tab8 25. Lg6+ Kg8 26. Th7 en wit wint) 22. Tc7+ Tf7 23. Th7+! Kxh7 24. Txf7+ Kg6 25. Txb7 en wit won.

Het treffen van Gerard en Wopko ging aanvankelijk gelijk op en er verschenen moeilijke stellingen met een overvol centrum op het bord. Bij het ingaan van het eindspel had Wopko, mijns inziens, een kleine winnende combinatie kunnen uitvoeren. Hij sloeg echter net de verkeerde pion en stond even later zelfs wat minder. Toch eindigde deze ontmoeting met een vredige remise.

Jeugdlid Anna Bruijn had besloten om, behalve spelen bij de jeugd, het ook eens in de competitie van de senioren te gaan proberen. Mede-jeugdlid Alfred Rodenboog was haar daarin vorig seizoen al voorgegaan. In deze ronde speelden ze tegen elkaar. Helaas voor Anna liep het in deze eerste partij niet goed af. Bij een afruil schoot ze er een stuk bij in en het moet gezegd worden dat Alfred daarna goed doorzette, niet ook zelf fouten maakte en won. We hopen natuurlijk dat Anna zich hierdoor niet laat ontmoedigen en he blijft proberen!

Op Alberts SchaakBlog een dezer dagen de nieuwe stand in de clubcompetitie na 6 ronden!

1 opmerking:

Anoniem zei

Een knappe zet: 13. g4! Ik ben trots op je, Albert.

Roelof