Eenmaal aangekomen bij de Steiger, Beek 1A te Assen, begonnen we aan de bekende plichtplegingen en stond even later de opstelling keurig op een schoolbord. Op deze zelfde avond speelde Assen 5 (of 6?) tegen Unitas 7. De spelers van Assen waren hoogstens 8 of 9 jaar, terwijl de Unitassers al minstens tien jaar geleden de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt. Een grappig gezicht, die tegenstellingen aan elk bord. De uitslag heb ik alleen even gemist.
Later mailde Martin van Velzen (1e bordspeler van Assen 2) het volgende:
Een mooi verslag, Albert! Toch kan ik het niet nalaten om je even te corrigeren: in de wedstrijd Assen 5 - Unitas 7 waren de Assenaren de oudjes en de Unitassers de jeugdspelers, niet andersom. Martin van Velzen (inderdaad de eerste bordspeler van Assen 2) ; 31 oktober 2009 16:16
Maar nu over tot het pièce de résistance:
Assen 2 - Ten Boer 1: 4½ - 3½
1. M. van Velzen (z)(1777) - Roelof Kroon (w)(2065) : ½ - ½
2. J. Posthoorn (w)(1813) - Klaas Dijkhuizen (z)(1957) : 1 - 0
3. F. v.d. Werff (z)(1728) - Albert Prins (w)(1730) : 0 - 1
4. S. Houtsma (w)(1705) - Piet Beetsma (z)(1702) : 0 - 1
5. C. v.d. Werff (z)(1661) - Jan Pilon (w)(1693) : 1 - 0
6. B. van Os (w)( - - ) - Baudewijn Michel (z)(1651) : ½ - ½
7. G. Voorintholt (z)(- - ) - Wopko Dijkema (w)(1437) : ½ - ½
8. M. Bosma (w)(1622) - Marten Berends (z)(1621) : 1 - 0
Een wat onverwachte nederlaag! We moeten bijvoorbeeld ver in het grijze verleden teruggaan om een wedstrijd te vinden waarin Roelof en Klaas samen voor slechts een half punt zorgden. Het gaat ook wel eens niet goed zullen we maar zeggen.
Roelof zag dit keer geen kans door de verdedigende stellingen van zijn tegenstander te breken en had ook meer tijd gebruikt. Uiteindelijk zag hij van zijn pogingen af en stelde remise voor. Het was de eerste partij dit seizoen die hij niet won. Dat moet kunnen.
Klaas, die zich winst in het verleden tegen Posthoorn nog levendig (en met smaak) voor de geest wist te halen, kwam een beetje van een koude kermis thuis. Een foutieve manoeuvre ergens in de openingsfase kwam hij naar eigen zeggen niet meer te boven. Zijn partij ging (toen de stand nog 3½-3½ was) in de kleine uurtjes verloren en de nederlaag was daar.
Zelf speelde ik een zeer memorabele partij tegen een jeugdspeler van Assen, die in de opening èn in het middenspel de ene sterke zet na de andere deed, zodat het mij bang te moede werd. Zo taai mogelijke verdediging had als resultaat dat ik toch niet (heel) echt verloren kwam te staan, maar het bleef bedenkelijk. Ik besloot een pion te offeren voor de goede zaak en kreeg toen wat tegenspel. In het daarop volgende eindspel (zwart: toren, lopen en 6 pionnen; wit: toren, paard en 5 pionnen) speelde de strijd zich ineens geheel op de damevleugel af, waar wit zijn pionnen ver had laten doorlopen. De witte a- en b-pion en een zwarte soortgenoot op de d-lijn zouden de partij (kunnen) gaan beslissen. Zwart reageerde niet goed op een witte doorstoot naar a6 en inplaats van zelf de d-pion door te laten lopen (wat tot werkelijk heel bijzondere stellingen had kunnen leiden), nam hij op a6, waarna een aardige combinatie over meerdere schijven (net als bij het dammen) wit een hele toren opleverde. Toen moest ik zowaar nog een stuk of 15 zetten notatie inhalen in eigen bedenktijd (zelden of nooit bij de hand gehad in bijna een halve eeuw schaken), maar daarna hield zwart het snel voor gezien.
Stelling in de partij Prins-Van der Werff na 25 zetten. Het vervolg: 26. Txf8 Kxf8 27. Pf3 Pc4 28. Tc3 g4 29. Pe5!? (een pionoffer: goed of niet, het brengt in ieder geval leven in de brouwerij) Pxe5 30. dxe5 Txe5 31. Pb3 Le8 32. b6 axb6 33. cxb6 Ld7 (zwart werkt met een omslachtige lopermanoeuvre die geen zoden aan de dijk zet) 34. Pc5 Lc8 35. a5 d4 36. Tc1 d3 37. a6 bxa6? (fout; zowel 37. ... d2 als 37. ... Txc5 zouden goede zetten zijn geweest. Interessant is bijvoorbeeld 37. ... Txc5! 38. Txc5! d2 39. a7 d1D+ 40. Kh2 Da1 en ofschoon zwart hier bijna een dame voorstaat kan hij zeer waarschijnlijk niet winnen, omdat de dame immers de a-lijn moet blijven bewaken; goed voor zwart lijkt 37...Txc5 38.Tf1+ Ke7–+) 38. b7 Lxb7 (gedwongen) 39. Pd7+ Kg7 40. Pxe5 d2 41. Td1 en zwart gaf wat zetten later, na nog drie pionnen te hebben verloren, op.
Na terugkeer in het befaamde Buurhoes in Ten Boer hebben Roelof en de witspeler in bovenstaande partij een en ander nog even doorgenomen, terwijl op de achtergrond, bij de bar, het feestgedruis en de hele verdere ambiance langzaam maar zeker Bruegheliaanse vormen begon aan te nemen. Een waardige afsluiting van deze avond!
Van de partij van Jan heb ik niets meegekregen. Volgens Baudewijn speelde hij in het begin goed en stond hij prima, maar was het daarna ineens afgelopen.
Baudewijn zelf speelde remise in een partij met wisselende kansen. Zelf dacht ik dat hij op gegeven moment aanzienlijk minder stond dan zijn tegenstander, maar dat moet zijn meegevallen.
Wopko speelde een goede partij en voegde een remise toe aan ons puntentotaal, dat ondanks dat helaas de 4 niet mocht bereiken.
Marten verloor en was daar tamelijk ontevreden over. Veel meer kan ik er ook niet over zeggen, aangezien de partij me vrijwel geheel ontgaan is.
Resumerend: 1 punt uit 2 wedstrijden: dat houdt in dat de schouders er de volgende keer toch echt onder moeten!
1 opmerking:
Een mooi verslag, Albert! Toch kan ik het niet nalaten om je even te corrigeren: in de wedstrijd Assen 5 - Unitas 7 waren de Assenaren de oudjes en de Unitassers de jeugdspelers, niet andersom.
Martin van Velzen (inderdaad de eerste bordspeler van Assen 2)
Een reactie posten