zaterdag, december 12, 2009

SC Ten Boer onderuit in Haren + familiedagen in Osnabrück

In de 4e ronde van de NOSBO-competitie (1e klasse A) heeft Ten Boer in Haren, tegen het sterke 3e team van de gelijknamige club, een ruime nederlaag geleden: 6-2. Roelof, Albert, Jan en Gerard sleepten een remise uit het vuur, de andere vier medestrijders beten helaas in het stof.

SC Haren 3 - SC Ten Boer 1: 6 - 2

1. J. Lulof (z)(1982) - Roelof Kroon (w)(2065): ½ - ½
2. O. Cliteur (w)(1978) - Klaas Dijkhuizen (z)(1957): 1 - 0
3. G. Mellink (z)(1873) - Albert Prins (w)(1730): ½ - ½
4. H. Gielen (w)(1824) - Piet Beetsma (z)(1702): 1 - 0
5. J. Mellink (z)(1702) - Jan Pilon (w)(1693): ½ - ½
6. R. Goedhart (w)(1677) - Baudewijn Michel (z)(1651): 1 - 0
7. W. Veldhuis (z)(1646) - Harm Buter (w)(1440): 1 - 0
8. H. Lassche (w)(1526) - Gerard Zijlema (z)(1545): ½ - ½

De tegenstander van Roelof wist zich kennelijk iets te herinneren van de gang van zaken in de laatste onderlinge partij en koos daarom voor een andere opening. Dit bleek een verstandige keus te zijn, want nu slaagde hij er wel in het evenwicht te bewaren en de partij eindigde derhalve in remise.

Klaas lukte het ook in de vierde NOSBO-partij niet zijn sombere reeks te doorbreken en werd, nadat ook een remiseaanbod van zijn kant was geweigerd, op niet zachtzinnige wijze van het bord gezet.

Ik bood al in het begin een pion aan voor de goede zaak, maar die werd door tegenstander Mellink wijselijk niet genomen. Dan rijst de vraag: hoelang kun je die pion nog in laten staan? Ik besloot dat maar meteen op te lossen, maar moest toen goed opletten niet in het nadeel te raken. Dat lukte en in het middenspel werd een weloverwogen remisevoorstel aangenomen.

Piet belandde in het eindspel in een situatie waarin zijn loper minder sterk was dan het paard van zijn tegenstander, wiens pionnenstelling bovendien de voorkeur verdiende. Een en ander werd door witspeler Gielen netjes in winst omgezet.

Van de partijen van Baudewijn en Harm weet ik niets te melden, behalve dat ze vrij snel waren afgelopen en voor Ten Boer helaas niet in positieve zin. Het is niet anders. Luctor et emergo zoals iedereen weet, terwijl ook per aspera ad astris ons leert dat we moeten volharden...

Gerard bood in het middenspel, waarin een voor beide partijen niet eenvoudige stelling op het bord stond, remise aan wat meteen werd aangenomen. Even later werd geconstateerd dat de speler van Haren nog 10 zetten in 1 minuut had moeten doen, wat door Gerard niet was opgemerkt. Misschien toch aanleiding voor hem om zich iets meer in de geheimen van de digitale schaakklok te verdiepen!

Het verdriet om de nederlaag van de club kon ik het daarna volgende weekend gelukkig vergeten door middel van een familieuitstapje in Osnabrück (kerstmarkt!) en omgeving. [Even op de foto's klikken!]

Op de kerstmarkt in Osnabrück lieten wij ons gewillig door de menigte voortdrijven

Kerk in Tecklenburg

In Bad Bentheim had men zich terdege op onze lege maag voorbereid!

Het niet onaardige kasteel van Bad Bentheim

Geen opmerkingen: