vrijdag, januari 01, 2010

Over naar 2010

Het nieuwe jaar is begonnen. In de afgelopen nacht zijn honderden arrestaties verricht, zijn inbraken gepleegd, heeft men hulpverleners gehinderd bij het doen van hun werk, hebben vecht- en steekpartijen plaatsgevonden en zijn (ook al in de afgelopen weken) weer tientallen mensen gewond geraakt, tot en met het moeten missen van ogen en handen toe. We kunnen dus wel spreken van een feestelijke jaarwisseling. Het snelrecht van maandag 4 januari as zal nu zijn nut moeten gaan bewijzen.

Het afsteken van vuurwerk heeft natuurlijk niet met alle genoemde misstanden te maken, maar wel met veel van deze ongein. Het feit dat mensen zich kunnen uitleven door het weken van tevoren (als het verboden is) hinderen van hun omgeving met deze geluidsoverlast en die daarbij geen strobreed in de weg wordt gelegd, schept voor de laatste dag(en) van het jaar een sfeertje van alles kan en loop ff niet in de weg. Onze regering heeft in het afgelopen jaar het verzoek om een vuurwerkverbod af te kondigen en voor het alleen toestaan van gecontroleerde vuurwerkmanifestaties, zoals men die in andere landen al geruime tijd kent (zo'n 70.000 mensen hebben hiervoor hun handtekening gezet) beheerst terzijde geschoven met als argument (nu even uzelf aan de tafel vasthouden hoeft niet, maar helpt wel) het gaat hier om een lange traditie, waaraan veel mensen plezier beleven.

Toen ik mijn zoon gisteravond deze redenering meedeelde zei hij: "Dat geldt voor oorlog ook". Uitgepraat. Géén argument dus. De stelling dat bepaalde gewoonten maar in stand moeten blijven omdat ze op een traditie berusten is sowieso onzin. Tijden veranderen en inzichten misschien ook wel en in dit geval zijn daar overduidelijk genoeg redenen voor, die ik niet allemaal weer hoef op te noemen (zie hiervoor mijn bijdragen van 8 en 9 december 2008). Het gaat bij het besluit in deze kwestie een en ander zo te laten natuurlijk vooral om het verdienen van geld: daar hebben we graag wat ogen en handen voor over, maar ja, geef dat eens toe. Dan maar een jofel overkomende smoes! Moge ook vandaag, 1 januari, het geknal nog maar lang doorgaan!

Geen opmerkingen: