donderdag, januari 14, 2010

Winst en verlies voor SC Ten Boer in NOSBO


In de 1e klasse van de NOSBO-competitie heeft Ten Boer kans gezien het aantal wedstrijdpunten vóór deze ontmoeting behaald (3) met twee te vermeerderen door van SISSA 2, dat na 4 ronden gedeeld de ranglijst aanvoerde, te winnen met 5½-2½. Een mooie prestatie, ook al omdat daarbij geen verliespartij genoteerd hoefde te worden.

SC Ten Boer 1 - JSV SISSA 2: 5½ - 2½

1. Roelof Kroon (z)(2065) - E.-J. Pastoor (w)(1787): 1 - 0
2. Klaas Dijkhuizen (w)(1957) - A. v.d. Veen (z)(1721): 1 - 0
3. Albert Prins (z)(1730) - E. Oude Brunink (w)(1782): ½ - ½
4. Piet Beetsma (w)(1702) - M. Roorda (z)(1682): ½ - ½
5. Jan Pilon (z)(1693) - S. Visser (w)(1690): ½ - ½
6. Baudewijn Michel (w)(1651) - D. Groen (z)(1534): ½ - ½
7. Marten Berends (z)(1627) - S. Welling (w)(1684): 1 - 0
8. Gerard Zijlema (w)(1545) - J. Visser (z)(1550): ½ - ½

1. Roelof kreeg in het middenspel een mooie aanvalsstelling op het bord, waarbij de witte koningsvleugel (koning op h1, toren op g1 en pionnen f2, g2 en h2 een wat broze indruk maakte. Dat bleek even later dan ook toen zwart een verrassende paardzet deed (zo verrassend zelfs dat de zwartspeler bij het uitvoeren van de winnende zet merkte dat zijn overhemd, waarschijnlijk geen McGregor, het gedeeltelijk begaf), waarna wit de keus had tussen stikmat met het paard op f2, pittig materiaalverlies of opgeven. Hij koos voor het laatste.

2. Klaas moest zo langzamerhand eens gaan werken aan imagoverbetering (na de vorige ronden zonder succes te zijn gebleven) en zal daarom niet geheel ontspannen achter het bord hebben gezeten. Uiterlijk bleef hij natuurlijk onverstoorbaar. Ik veronderstelde al dat zijn partij nog geruime tijd zou duren, maar ineens was het, met het middenspel nog in volle gang, toch afgelopen toen zwart materiaal moest gaan verliezen en opgaf.

3. Ik speelde zelf de kortste partij van de avond. Toen er na de openingsfase, waarin het een en ander werd afgeruild, een in alle opzichten volkomen gelijke stelling op het bord stond, merkte ik (knap al zeg ik het zelf) aan de lichaamstaal van mijn tegenstander dat hij eigenlijk wel remise wilde voorstellen. Hij deed het nog net niet, maar na zijn volgende zet deed ik toen maar en hij ging accoord. Ik wil niet veel zeggen, maar in het verleden is een snelle remise van mijn kant nog wel eens de voorbode geweest van iets moois (moeder aller voorbeelden: de NOSBO-bekerwinst in 2002; maar ik beloof het nu echt: ik zal daar voorlopig niet meer op terugkomen). Om een lang verhaal kort te maken: ook deze avond was dat dus het geval.

4. De partij van Piet was de moeite waard. Uren lang had hij een superieure stelling en leek het erop dat hij de winst zou gaan pakken, maar zijn tegenstander was taai en klampte zich aan iedere strohalm vast: met succes, want langzaam maar zeker krabbelde hij uit het dal en wist een gelijkwaardige stelling te bereiken, waarna hij kennelijk zelfs aan winst begon te denken en remise afsloeg. De stelling werd vervolgens tot op het bot afgekloven, maar winst viel voor geen van tweeën te ontdekken, waarna men in de laatste fase van de bedenktijd met twee eenzaam overgebleven pionnetjes op vallen, toch maar besloot het punt te delen.

5. Jan speelde een wat moeizaam ogend Damegambiet, waarin hij er niet in slaagde de bevrijdende c5-opmars te realiseren. Zijn tegenstander maakte nogal eens de indruk (op mij in ieder geval) het helemaal te zien zitten, maar dat viel uiteindelijk toch wat tegen, want zwart kreeg heel goede kansen. Wat er precies in het laatste gedeelte van de partij gebeurde is me ontgaan, maar ook hier was tenslotte remise het resultaat.

6. Baudewijn bracht in nauwe samenwerking met zijn tegenstander een ingewikkkeld middenspel op het bord. Ik zag af en toe goede mogelijkheden voor wit om via omspelen van een paard tot stellingsverbetering te komen, maar dat kwam er niet echt uit en na verloop van enige tijd rechtvaardigde ook hier de stelling een gelijkspel.

7. In het middenspel stond Marten misschien iets minder, maar dat veranderde en een tijdje later stond hij goed en won een pion. Een tweede pionwinst volgde die ook met dameafruil gecombineerd had kunnen worden. De dames bleven echter op het bord, maar zwart handhaafde zijn betere stelling. Wit had er goed aan gedaan eens lucht aan de koning te verschaffen (Was ist der Mensch ohne Ventil) maar deed dat niet. Kort daarna was het afgelopen: de witte dame stond 'buitenspel' en de zwarte dame en toren forceerden mat.

8. Gerard speelde een goede partij, waarin hij alleen op zeker moment een stuk afruilde waarop zwart, naar mijn idee, niet optimaal reageerde. Zwart dreigde in het vervolg een diverse keren met een opmars van centrumpionnen die er uiteindelijk niet kwam en op het laatst werd (met als ik Klaas mag geloven en waarom zou ik niet, winstmogelijkheden voor wit) remise overeengekomen.

SV Lewenborg 2 - SC Ten Boer 2: 2½ - 1½

In de 3e klasse speelde Ten Boer 2 een uitwedstrijd tegen Lewenborg 2. Een verslagje van Harm Buter:

De Nosbo-wedstrijd (3e klasse) tegen Lewenborg 2 is als volgt verlopen:

1. H.Buter (wit) - A.Uylema: 0 - 1
2. W.Dijkema - J.Souhoka: 1/2 - 1/2
3. W.v.Dijken - B.Hoogeboom: 1 - 0
4. A.Mertens - J.Bosgra: 0 - 1

Lewenborg wint met 2 1/2 tegen 1 1/2.
Buter speelde in de Dame-Indische opening de verkeerde toren naar de open c-lijn en verspeelde een loper. Hoewel de partij spannend bleef, was er onvoldoende compensatie.
Dijkema kwam in een Damepion-opening ook een stuk achter, maar kon in de eindfase een stuk terugwinnen. Hij bood toen remise aan.
Van Dijken speelde een van het begin af aan gewonnen wedstrijd, die ik niet geheel heb gevolgd. Mertens kwam een kwaliteit achter en verloor in het eindspel.


------------------------------------

Geen partij in de clubcompetitie tenslotte, omdat Anna, Alfred en Free hadden afgezegd.

Geen opmerkingen: