zondag, juli 03, 2011

Opgave 240 + Schaken op TV


Hoe ging wit in bovenstaande stelling te werk om de partij in zijn voordeel te beslissen?

Stuur je oplossing uiterlijk vrijdag 8 juli naar Alberts SchaakBlog! In het dan volgende weekend volgen de oplossing, de partijgegevens en de ontvangen reacties.

Opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:


1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel gewaardeerd!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal, na goedkeuring, eerst alleen bij comments te zien zijn (aanklikken om die te lezen!) en wordt t.z.t. (zie bovenvermelde data), tegelijk met het antwoord en verdere details, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.


SCHAKEN OP TV

In  de komende dagen zijn er verschillende aardige tv-programma's voor de schaakliefhebber. Alberts SchaakBlog signaleerde ze toevallig in de tv-gids en kan niet nalaten er even op te attenderen.

Het gaat om themakanaal Geschiedenis 24:

zondag 3 juli (vandaag), 19.13-20.00 u: Van Moskou tot Magadan. Jelle Brandt Corstius over Kalmukkië en (momenteel ex-president van dat land en sinds eind 1995 president van de FIDE) Iljoemzjinov (u weet wel, de man die onlangs een potje schaakte met Khadaffi: uitslag uiteraard remise).

maandag 4 juli, 22.44-23.07 u: Euwe contra Botwinnik. Een programma uit 1963, waarin Euwe en Botwinnik een partij snel- en een partij blindschaken. (Albert: als het maar niet twee remises heeft opgeleverd, een bekend fenomeen bij dit soort manifestaties, waarmee ik trouwens geen vergelijking met de ontmoeting hierboven wil maken).

dinsdag 5 juli, 21.47-22.34 u: De liefde tot het hout. Documentaire uit 1979 met Timman, Ree, Donner, Euwe en Sosonko.

woensdag 6 juli, 22.02-22.58 u: Wie wordt de koning van schaakland? Documentaire uit 1998 over Kalmukkië. Deze uitzending wordt overigens gevolgd (22.58-0.00 u) door een portret van Jannes van der Wal, dus voor schakers én dammers.

donderdag 7 juli, 23.13-0.00 u: herhaling van de uitzending van vandaag, zondag.

vrijdag 8 juli, 23.09-0.00 u: Markant sport. Portret van Max Euwe. 

1 opmerking:

Albert Prins zei

Opgave 240

1e oplossing ontvangen: Derk Schuttel