zaterdag, november 09, 2013

Geweldig Geslaagd GP Gasterra

Verslag van jeugdleider Roelof Kroon:


Schaakclub Groningen wist voor de tweede keer met sponsoring van Gasterra een erg geslaagd GP te organiseren. Het toernooi was in het totaal gerenoveerde hoofdkantoor aan de Stationsweg in de stad. Daar hebben de 200 medewerkers van het bedrijf allemaal hun flexibele werkplek. Gasterra betaalde de entree voor de jeugdschakers, voor de ouders werd voor koffie en thee gezorgd en er was een rondleiding door het gebouw. Vanaf de bovenste verdieping was de skyline van de stad te bewonderen. Verder was voor een selecte groep een simultaan tegen Iozefina Paulet en Sipke Ernst georga-niseerd. Hier mocht ik aan meedoen. Ik werd er nog maar eens op gewezen wat het verschil tussen een grootmees-ter en een eenvoudige clubschaker is. Sipke combineerde me volledig van het bord af, iets wat veelvuldige clubkampioenen wel vaker overkomt. Het openingsspel was in elk geval in orde.

Vanuit Ten Boer deden 14 jeugdschakers mee. Begeleid door Sjaak en Corinne Schuit, Jan Pilon, Peter en Jantine Reinders, de familie Bruins en Agnes Schuurman deden onze schakers het goed. Het is geweldig dat deze mensen zich zo inzetten voor onze jeugdclub. Ook de familie Hartman en de moeder en zus van Joey waren aanwezig.

Joey was de held van de middag. Hij wist als enige van alle groepen alle partijen te winnen. 7 uit 7 en hij verdiende niet alleen de 1ste prijs, maar ook een training voor onze jeugdclub. Goed zo, Joey, nu kijken of je nog een beetje mee kan spelen in het GP-klassement.

Joey: 7 uit 7

Mieke zat in groep I en haalde 4 uit 7. Een prijs, maar in de consternatie na afloop weet ik alleen niet of het nu een 2de of 3de was. Ik heb wel een paar partijen van haar bekeken. Heel lange partijen, waarbij uiteindelijk de tegenstander door de vlag ging.


Mieke krijgt haar prijs


Groep H werd geleid door onze eigen jeugdtrainer Jan Pilon. Jarno speelde hier geweldig. Met 5 uit 7 werd hij uiteindelijk 3de. Op onderling resultaat helaas. Anders was hij 2de geweest. Martijn scoorde 2,5 punt.

In groep G speelden Lindert en Luuk. Ze eindigden allebeiden op 3 uit 7. Ze hebben veel potentieel, maar moeten hun spel nog iets meer onder controle krijgen.

In groep F deed Remco ook goed mee met 4 uit 7. Maar helaas, net buiten de prijzen.

Lemée had in groep E een totale off day. Daan deed wel goed mee met 4 uit 7 en zal hoog in het klassement staan. Maar ook hij, net geen prijs.

In groep D speelden Abel en Ilse. De partij tussen Machteld van Foreest en Ilse volgde ik met veel interesse. Ilse won op een prachtige manier. Machteld zal haar binnenkort wel voorbij zijn, maar Ilse kan in elk geval wel zeggen dat ze van de toekomstige dameskampioene van Nederland heeft gewonnen.

Ilse tegen Machteld

Abel schaakte aardig, maar de resultaten bleven achter. Met 3,5 uit 7 haalde hij net geen prijs.

Sjaak leidde groep C. En dat nadat hij nog maar 6 uur terug was van de nachtelijke wandel/puzzeltocht, de Wampex. Gerben speelde geweldig onder zijn leiding. Hij begon met 4,5 uit 5 en leek zo op de eerste prijs af te gaan. Helaas, hij verloor de laatste 2 en moest tot mijn verrassing een barrage om de 2de prijs spelen. Verbazing, want op SB punten was hij overduidelijk 2de. In de barrage was zijn stijl ouderwets: recht op de koning af. Hij won dan ook magistraal. 


Gerben: tweede!

Gerbrich was met 3 uit 7 minder op dreef en zakt weer onder de 900 qua rating. Maar wel een keer van Sieger gewonnen.
Robin speelde in groep B goed mee. Met 3,5 uit 7 haalde hij geen prijs, maar hij is ondertussen wel de sterkste van de club en de grootste kandidaat van onze club om eens een GP overall te winnen.

Ik wil Wim Krijnen, Joost Wempe, Bart Beijer en Paul Zilverberg heel erg bedanken voor het schaakfeest. Maar ook Sipke Ernst voor de schaakles die hij mij heeft gegeven. En Erwin voor de mooie foto’s.

Geen opmerkingen: