vrijdag, december 26, 2014

Albert Platje overleden

Ik ontving een mail van Erwin Kok, voorzitter van ScepU, de schaakclub in Usquert, en oud-gastlid van SC Ten Boer:

IN MEMORIAM ALBERT PLATJE  

Op kerstavond bereikte mij het bericht dat Albert zoek was, enkele uren later las ik de verbijsterende woorden dat Albert is overleden.

Albert, geboren op 13 juli 1966, mocht slechts 48 jaren oud worden.  



Albert leefde, ietwat teruggetrokken, verderop bij mij in de straat, maar door onze gedeelde passie voor het schaken mocht ik hem beter leren kennen.  

De eerste ontmoeting aan het schaakbord was in het Groninger dorpje Bedum tijdens een rapid schaaktoernooi, het zal een kleine 10 jaren geleden zijn.  
Een bleek zonnetje scheen iets na de klok van 9 door het glas in een herberg. Ik kwam tijdens de partij iets voor te staan en bood remise aan. Albert nam deze zuchtend aan, en op mijn volgende vraag of hij een kopje koffie van mij wilde aannemen antwoordde Albert ‘is een potje bier ook goed?’

Veel ontmoetingen en schaakpartijen volgden, zeker nadat Albert in september 2013 lid werd van onze schaakclub, nadat we waren gepromoveerd naar de 2e nosbo klasse. 

2013, het jaar van Albert dus wat mij betreft. Het jaar waarin hij tijdens het open Nederlands schaak kampioenschap de sterren van de hemel speelde. Iemand noemde hem ‘de man die op blote voeten de camping, het terras en het schaakbord in vuur en vlam zet’.  


ONK Dieren 2013, Platje, A - De Jong, L.

Albert speelt 25. Pxd5, en zwart geeft op, er kan volgen: 25...exd5 26.Lxd5+ Ke8 27.Lxc6 bxc6 (of 27...Dxc6) 28.Txf6 Kd8 29.Txe7! en het is uit. 

Tijdens de ScepU clubavonden in het door Albert steevast genoemde ‘schaakkasteel’ en de externe competitie wedstrijden was er sindsdien volop leven in de Usquerter schaakbrouwerij, en in het kielzog van Albert zagen we een stroom kompanen de weg vinden naar onze schaakclub.  
Er werd het navolgende seizoen frank, vrij en met bravoure gespeeld. Verliezen was niet erg, als je er maar voor hebt gevochten! 
Albert had iets binnen de club in gang gezet, het spel resulteerde in wederom een promotie in 2014 naar een hogere klasse, maar, veel belangrijker, in heel erg veel schaakplezier! 

Wat mij betreft bereikte dit schaakplezier haar hoogtepunt tijdens het door Albert eigenhandig georganiseerde ‘ScepU promotietoernooi’, juni 2014.  
Albert op zijn best, als olijke toernooidirecteur, zwaaiend met prijsjes en drankjes, zwoegend en puffend om er iets moois van te maken.  

De laatste partij die Albert voor onze club schaakte was enkele weken geleden. De partij mocht geen naam hebben, wel dat hij, terwijl iedereen was vertrokken, het ‘schaakkasteel’ met mij hielp op te ruimen.  
Het was inmiddels ver na de klok van middernacht. Albert was wat timide, en vertelde te kampen met een verminderde gezondheid. Samen liepen we naar huis, Albert moest onderweg een paar keer stoppen. Hij keek dan omhoog, zuchtte, en zei ‘ik heb het verknald in de opening, maar gelukkig heeft ons team niet verloren’.  

Enkele dagen later, op 5 december, ontving ik een bijzonder mailtje van Albert. Geschreven om 9.42 uur, met louter de woorden ‘dank je’.  
Ik had geen enkel idee waar Albert mij voor bedankte, en ik heb het hem ook niet meer kunnen vragen.  

Alsnog geef ik hem een reactie op deze mail, de enig mogelijke:  

Albert .. jij bedankt!  

Familie en vrienden, heel veel sterkte gewenst namens het bestuur en leden van schaakclub En Passant uit Usquert,  

Erwin Kok, voorzitter ScepU.  

'We zullen doorgaan
Als niemand meer verwacht  
Dat we weer doorgaan
In een sprakeloze nacht  
We zullen doorgaan' 
  
Correspondentieadres familie: 
Middenhaag 401, 7815 LG Emmen.

Albert is opgebaard in het Monuta uitvaartcentrum, Weerdingerstraat 201 te Emmen, waar gelegenheid is om afscheid van Albert te nemen en de familie te condoleren op dinsdag 30 december van 19.00 tot 19.30 uur.

De plechtigheid voorafgaande aan de crematie zal plaatsvinden woensdag 31 december om 11.00 uur in crematorium "De Meerdijk", Meerdijk 74 te Emmen.

Als u samen met de familie afscheid wilt nemen, wordt u om 10.45 uur in het crematorium verwacht. Na de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleren.

*******************************************

Ik (Albert Prins) heb zelf twee keer (een keer in de NOSBO-competitie en een keer in ons eigen jubileumtoernooi) tegen hem geschaakt en heb hem ook enkele keren, buiten het schaken om, gesproken. Ik vond hem een schaker van formaat en hij leek me een misschien niet altijd even makkelijk toegankelijk, maar sympathiek iemand. 

Albert (met pet) tijdens het jubileumtoernooi  van
 SC Ten Boer, 26 januari 2008 (eigen foto)


Graag wil ik hierbij mijn medeleven uitspreken met Alberts verwanten die hun familielid hebben verloren en met schaakclub ScepU, waar men vanaf nu een belangrijk medeclublid moet missen.

Albert Prins

woensdag, december 24, 2014

Ronde 17 clubcompetitie SC Ten Boer



Dinsdag 23 december: de weinige getrouwen van Schaakclub Ten Boer verzamelen zich in het Buurhoes aan de Gaykingastraat  voor de laatste aflevering in 2014 van de clubcompetitie. 

De resultaten:

Piet Beetsma (w) - Albert Prins: ½ - ½
Wopko Dijkema (w) - Marten Berends: 0 - 1
Gerard Zijlema (w) - Harm Buter: 1 - 0

AMK: Jan Pilon, Ad Mertens en Jerimi Bos; SN: Klaas Dijkhuizen

Piet-Albert
Een spannende partij die toch in remise eindigt. Zwart raakt een pion achter na een (iets te) krachtige pionopstoot, maar blijft de beschikking houden over een mooi loperpaar. Door een wat te pittige paardzet van wit wint zwart de pion terug. Eerder heeft wit een remisevoorstel afgeslagen, nu komt hij er zelf mee. Albert heeft ondertussen een riante stelling waarin eigenlijk nog maar heel weinig mis kan gaan en die een fraai uitzicht op de winst biedt. Maar ja, ieder kent Alberts (vaak, maar niet altijd) toegeeflijke aard. Hij denkt 15 seconden na en ... neemt het voorstel aan. 

Voor enkele woorden over de andere twee partijen geef ik graag het woord aan Klaas ('Vriendelijke Klaas', om met het verslag op de website van SISSA van de wedstrijd ScepU V1 - SISSA V4 (in Ten Boer gespeeld) te spreken, waarin ook gerept wordt van 'oude mannen die binnendruppelen om in de interne competitie te gaan spelen' (dat zijn wij dus). Toch blijkt Klaas even later niet zo vriendelijk te zijn en de plank geheel mis te slaan. Verder speelde er die avond een brassband in het Buurhoes. Het SISSA-verslag: 'Door de vitrages doemt in de verlichte zaal een brassband op. Ik voel enige opwinding. Ik vind brassbands huiveringwekkend en huiveringwek-kende gevoelens zijn lang niet bij me geweest, dus dit kan leuk worden. Tot overmaat van ramp bestaat de band uit kinderen, zie ik ook: erger kan niet. Dit alles is meteen goed te horen. Nog voordat we het gebouw betreden stel ik vast dat de galmen zo godsgruwelijk vals zijn dat nachtelijk overvliegende vogels terstond uit de lucht zouden kunnen vallen').

Als ik me niet vergis was dit dezelfde band die geacht werd de dag daarna, op kerstavond, het muziek- en zangfestijn in de Tiggelhal op te luisteren. Ik hoop maar dat niet al teveel van onze gevederde vrienden daarvan het slachtoffer zijn geworden....

Verdere voorbeelden en stijlbloempjes uit het verslag zal ik maar achterwege laten. En dan te bedenken dat ik wel eens het idee heb er zelf een kritische manier van schrijven op na te houden! Zo bont het ik het alleen tot nu toe niet gemaakt.

Laat ik nu ergens gelezen hebben dat dit SISSA-team een fantastisch team is (was?) om tegen te spelen... Wat is (was) er precies zo fantastisch in vergelijking met andere teams? Er is me die avond niets bijzonders opgevallen. Maar nu dus wel. In ieder geval is bij nader inzien, met de kennis van nu, enige relativering op zijn plaats.

Klaas:

Wopko-Marten
Overheersend en mogelijk snel winnend spel voor zwart na de openingsperikelen. Als antwoord op een dreigend familieschaakje kiest Wopko voor de verkeerde oplossing, maar Marten vergeet direct toe te slaan. Toch blijft hij wel duidelijk beter staan. Wit blijft zich taai verdedigen in een moeilijke stelling, maar lijkt een tiental zetten later toch kopje onder te gaan. Lijkt, want op Houdini-achtige wijze kruipt hij uit de moeilijkheden en het schijnt opeens gelijk te staan. Marten kan een belangrijke pion winnen, maar ook nu loopt het anders want Wopko vergeet opeens een paard in veiligheid te brengen en raakt een stuk achter. Marten wint.

Gerard-Harm
Engelse opening met fianchetto aan beide zijden bij wit en op de koningsvleugel bij zwart.
Harm geeft wat speldeprikjes, maar Gerard pareert alles en dringt zwart langzaam terug. De moeilijkheden nemen toe bij zwart en opeens vergeet  Harm na g4 van wit zijn loper op f5 weg te zetten en staat derhalve een stuk achter. Gerard maakt daarna het karwei kordaat af.

Stand na 17 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 221 p. (1SN1; 7-6); 2. Albert Prins 210 (1SN1; 6-6); 3. Jan Pilon 184½ (1SN; 4-4); 4. Piet Beetsma 175½ (SN1; 7-7); 5. Marten Berends 129½ (SN1; 4-4); 6. Ad Mertens 102 (6-6); 7. Gerard Zijlema 87 (1SN; 7-7); 8. Wopko Dijkema 77½ (7-7); 9. Harm Buter 63 (5-7); 10. Jerimi Bos 58½ (1SN; 3-2)

dinsdag, december 23, 2014

GP Schaakstad

Mail van Roelof:

Gisteren hebben 10 jeugdschakers van onze club meegedaan aan de Grand Prix van Schaakstad. Ik was zelf niet aanwezig vanwege andere verplichtingen. Van Karin Bruins heb ik een aantal foto's gekregen. 

Daan speelde samen met Robin in de hoogste groep. Uiteindelijk werd Daan 2e. Ilja speelde in groep C en wist ook de 2e plaats te bemachtigen.





Prijswinnaars Daan en Ilja






Verrassingen van de dag waren Jarno en Yrsa. Yrsa won groep J en wordt beloond voor haar inspanning om snel beter te worden. Jarno maakt ook grote groei door. Als laatste geplaatst in zijn groep werd hij uiteindelijk 2e.


Jarno met zijn 2e prijs

Tenslotte viel ook Rowin (weer) in de prijzen. Eén verkeerde zet zorgde er voor dat hij 3e i.p.v. 1e werd. Wel is zijn rating de 400 gepasseerd.

Jasper, Mieke, Lidewij en Anna-Mae vielen niet in de prijzen.




Rowin en Yrsa met hun prijs






zaterdag, december 20, 2014

Afsluiting najaarscompetitie en GP Lasker; Lemée wint ratingprijs bij snelschaken NOSBO

Mail van Roelof:

Het zijn drukke dagen voor onze jeugdschakers. Gisteren de afsluiting van de najaarscompetitie (jongste groep), vandaag de GP in Sint Jacobiparochie, maandag de GP op het schaakfestival en dinsdag RainDropChess op het schaakfestival. Hierbij een verslag van gistermiddag en van de GP vandaag.


Winnaars groep 1 en groep 2

Gistermiddag de laatste ronde in de jongste twee groepen. De partijen waren buitengewoon spannend. En van goede kwaliteit! Ik heb een paar hoogtepunten gezien. In de eerste groep speelden Mieke en Rowin om de 1e plaats. Rowin begon goed en wist een paar pionnen mee te snoepen. Mieke wist als compensatie een enorme ontwikkelingsvoorsprong op te bouwen en die besliste uiteindelijk. Om de 3e plaats moesten Jovan en Kevin tegen elkaar. Ook hier een spannende strijd. Jovan stond goed, maar Kevin bleef in de partij en wist op het einde de winst naar zich toe te trekken.

1. Mieke
2. Rowin
3. Kevin
4. Wouter
5. Jovan
6. Hilde
7. Max
8. Joey
9. Mariëtte

In de tweede groep was de strijd ook fel. Joël kon Anna-Mae nog achterhalen als hij won. Hij won in het begin een stuk en ook de koningsstelling van Anna-Mae stond heel erg open. Anna-Mae moest heel nauwkeurig verdedigen. Uiteindelijk wist ze de dame te ruilen. Joël stond nog een stuk voor, maar die won Anna-Mae terug en zo besliste ze de partij. Melanie kon als gevolg hiervan Joël nog inhalen. Ze kwam dichtbij dit resultaat, maar Yrsa hield stand. Uiteindelijk arbitreerde ik de partij naar remise.

1. Anna-Mae
2. Joël
3. Melanie
4. Yrsa
5. Lidewij
6. Jasper
7. Jan
8. Rosalie
9. Nienke en Sem
11. Tygo
12. Inge

Winnaars groep 2

Op 9 januari begint de voorjaarscompetitie. Dan in 3 groepen van 6. Mieke, Rowin, Lindert en Martijn spelen dan een elite vierkamp.

Vandaag de GP in Sint Jacobiparochie. We gingen met 4 jeugdschakers: Rowin (nummer 1 in het klassement), Gerbrich, Anna-Mae en Luuk. In St. Jacobiparochie begroette men mij allerhartelijkst. Zou het met vorige week te maken hebben?

Rowin was de held van de dag. Hij begon goed, wist de eerste twee ronden te winnen. In de derde ronde een onverwacht verlies. Maar hij herpakte zich en wist de partij tegen Remmelt Hofstra met goed spel te winnen. In de laatste ronde kwam hij tegen Melle Dijkstra nog in gevaar, maar hier wist hij tot twee keer toe een achterstand weg te werken. Hierdoor eindigde Rowin met 6 uit 7 op de eerste plek. En hij zal zijn leidende positie verstevigen.

Gerbrich zou zich wel eens ook in de top 5 hebben kunnen nestelen. Ze speelde in de B-groep. Een sterke groep met schakers die aan elkaar gewaagd waren. Gerbrich begon met een eenvoudige overwinning. In de tweede ronde had ze een heel spannend eindspel. De partij duurde bij het hele half uur en toen restten nog slechts twee koningen. Ook de volgende ronde tegen Harm-Jan Kootstra was een lange partij van een half uur. Harm-Jan stond een paar keer gewonnen, maar elke keer kwam Gerbrich weer terug. Ondertussen had Gerbrich een voorsprong van een minuut op de klok. In het eindspel bleek dit beslissend. Met nog een schamele h-pion tegen een g- en h-pion ging Harm-Jan door de vlag. In de zesde ronde moest het belangrijke duel tegen Dylan Sealy de beslissing brengen. Gerbrich speelde goed, kwam gewonnen te staan. Maar toen ze vergat om te winnen, kwam Dylan goed te staan. Zijn koning stond echter erg onveilig en toen hij niet nauwkeurig genoeg verdedigde wist Gerbrich op knappe manier de dame te winnen. Hiermee was ze eerste. De laatste ronde werd ze nog wel op een goede manier verslagen door Tijmen Hofstra.


Anna-Mae en Luuk kijken toe hoe Gerbrich in de 6e ronde Dylan verslaat

Luuk speelde afgelopen weken goed. Vandaag verloor hij de eerste twee partijen vanuit betere stelling. Het geloof was weg en er volgden nog een paar nederlagen. Knap was dat Luuk zich wel wist te herpakken en met 2 uit 2 eindigde.

Anna-Mae werd pas om 11 uur ingeschreven. Door een miscommunicatie hoorde ik vanochtend pas op de voicemail dat ze mee wilde doen. Gelukkig stond organisator Thijs Tuinstra daar voor open. In een kwartier was het geregeld en kon Dirkjan Anna-Mae ophalen van huis. Ze speelde een geweldig goed toernooi. Wel moet ze soms er nog aan wennen dat je tijdens een partij niet te veel met de tegenstander moet praten. Dat leidt af en kan voor onrust bij begeleiders zorgen. Vanmiddag was het schaaktechnisch echter super. Met 8 uit 9 werd ze tweede.


Alle prijswinnaars op het podium. Ieder kreeg een enveloppe met inhoud

Drie van de vier dus een prijs: een dikke geschenkenbon. Het was een geweldig leuke middag in het stormachtige Friesland. De organisatie was goed en het was leuk om Thijs, Jan Hibma, Murk Viersma en alle anderen weer te zien. Bedankt voor de organisatie.

Snelschaken: Lemée wint ratingprijs

Ik vergeet het snelschaken. Hier heeft Lemée aan meegedaan. En hoe. In een veld met Sipke Ernst, Erik Hoeksema en Jorden van Foreest wist ze 7 uit 18 te scoren en een ratingprijs te winnen. Een zeer goede prestatie van onze jeugdschaker.

Even klikken voor de eindstand!


woensdag, december 17, 2014

Ronde 16 bij SC Ten Boer



Blogger Albert (een vreselijke term die ik toch van tijd tot tijd gebruik (zo ben ik, maar ik zal proberen het niet meer zover te laten komen) besloot gisteravond wegens een lichte ongesteldheid (als je mijn achternaam hebt mag je die uitdrukking gebruiken; Bernhard deed het ook) een avondje Buurhoes over te slaan. Zodoende waren er vier afwezigen bij ons toch al kleine clubje. Meer moeten het er niet worden! By the way, waar blijven onze nieuwe leden?

De wel aanwezige die-hards zorgen voor deze resultaten:

Klaas Dijkhuizen (w) - Piet Beetsma: ½ - ½
Wopko Dijkema (w) - Gerard Zijlema: ½ - ½
Marten Berends (w) - Harm Buter: 1 - 0

AMK: Jan Pilon, Ad Mertens, Albert Prins, Jerimi Bos.


Klaas is zo vriendelijk geweest de uitslagen en nog een paar extra woordjes te mailen. Hier zijn ze:

KGD-PB remise; ondanks kwaliteitswinst door wit vlot na de opening resulteerde een en ander in een schitterende pionnenstelling voor zwart. Zijn remisevoorstel werd door mij wegens rinkelende alarmbellen op de achtergrond - of was het Santa Claus? - aanvaard. Piet zou Fritz er nog op loslaten. Ik denk, dat hij spijt krijgt van zijn voorstel.

WD-GZ remise; Gerard lijkt Wopko in de opening te overrompelen. Toch verdedigt Wopko zich taai en tot mijn verbazing wordt er door hem een remise binnengesleept.

MB-HB: 1-0; Martin krijgt een schitterende stelling tegen Harm. Tegen het paardenspel op de damevleugel, de lange diagonaal h1-a8, de open c- en d-lijn lijkt geen kruid gewassen. Toch maakt Martin een grote misstap. Harm krijgt 2 lopers voor toren en vrijpion en lijkt minstens remise voor het grijpen te hebben. Toch hoor ik opeens een klein aantal zetten later de felicitaties richting Martin gaan.

De nieuwe stand, na 16 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 207½ p. (SN1; 7-5); 2. Albert Prins 201½ (1SN1; 6-5); 3. Jan Pilon 178½ (1SN; 4-4); 4. Piet Beetsma 166 (SN1; 6-7); 5. Marten Berends 115½ (SN1; 4-3); 6. Ad Mertens 97 (6-6); 7. Wopko Dijkema 77½ (6-7); 8. Gerard Zijlema 75 (1SN; 6-7); 9. Harm Buter 63 (5-6); 10 Jerimi Bos 54½ (1SN; 3-2)

zondag, december 14, 2014

Eén prijs op GP Bolsward + Rowin eerste in de tussenstand van het GP-klassement in Friesland


Verslag Roelof:

Gisteren hebben 3 van onze jeugdschakers meegedaan aan de GP van Bolsward. Dirkjan heeft ze begeleid, want ik speelde voor de KNSB-competitie. Met een reeks blunders wist ik een gewonnen stelling te verliezen, waardoor Emanuel Lasker van Spassky(‘s) won. Van Dirkjan heb ik de volgende gegevens gekregen. Veel dank voor de begeleiding.

Onze drie schakers in Bolsward


Gerbrich wint deze moeilijke stelling uiteindelijk
van de latere toernooiwinnaar
Gerbrich speelde in groep A en miste in de laatste ronde de toernooiwinst. Ze verloor de laatste ronde, waardoor ze niet won maar 4e werd. Ze won wel van toernooiwinnaar Sjouke Dijkstra.

Rowin speelde in groep D een goed toernooi. Een sterke start met 3 uit 3 resulteerde in een 2e prijs. Later zal blijken dat hij eerste staat in de tussenstand van het GP-klassement in Friesland!

Rowin begon sterk met 3 uit 3
Anna-Mae speelde in groep E. Ze verloor een paar keer snel door herdersmat en hierdoor geen prijs.

Anna-Mae in actie in het convent in Bolsward
Volgende week is er een toernooi in St Jacobiparochie, de 22e op het schaakfestival en daarna gaat het verder in januari. Op 23 december is er ook nog een RaindropChess-toernooi. Tenslotte doen waarschijnlijk Daan en Gerbrich mee met de mini’s na kerst.

vrijdag, december 12, 2014

NJC



Staunton en Paardensprong maat te groot voor NJC-teams

Vanavond gingen onze beide NJC teams kansloos ten onder in de Hunzeborgh. Het eerste team moest tegen het sterke Staunton. Al vanaf het begin het ging het hier mis. Koen en Robin raakten verzeild in de openingsvoorbereiding van hun tegenstanders. Hun tegenstanders Jonas en Tijmen klaarden de klus hierna eenvoudig (en soms hardhandig). Daan stond wel goed, maar zag niet hoe hij verder moest in een iets beter toreneindspel: remise. Gerbrich keek ondertussen al een hele tijd tegen een stelling met een stuk minder aan. Ze verdedigde lang en af en toe met een tactische twist, maar verloor uiteindelijk doordat Luca Petrelli niet verslapte.

Het tweede team moest tegen Paardensprong. Lemée was de hele week ziek geweest en ondanks dat ik haar wel goed vond spelen, verloor ze een toren en de partij. Remco stond aardig, maar ergens ver in de partij verloor hij een toren tegen Daan de Vetten.

Jarno ging vol in de aanval. Onderweg offerde hij in de aanval een kwaliteit en nadat de aanval was uitgewoed besliste dit. Ilja spelde een heel goede opening: een zelf bedacht gambiet. Ze had echter pech met een verkeerd ingestelde klok. Op het moment dat ze een beslissende aanval leek op te zetten moest ze gaan vluggeren. Op dat moment kreeg ik door dat ze geen 10 seconden per zet erbij kreeg. Ik corrigeerde de klokken, maar op dat moment had ze net met een dubbele aanval haar paard weggegeven. Dat gaf haar tegenstander niet meer uit handen. Jammer voor Ilja. 

Volgende keer de wedstrijd van de waarheid tussen Ten Boer 1 en de Paardensprong.

Anekdotes uit de schaakwereld (14)




In een toernooipartij deed een speler een heel sterke zet. Zijn tegenstander keek lange tijd naar de stelling en zei toen: “Het lijkt snel mat te gaan”. “Ja”, was het antwoord. “Mat in twee zetten”. “Waarom hebt u dat dan niet gezegd?” [Albert: vroeger behoorde het aankondigen van een weldra volgend mat tot de schaaketiquette]. “Omdat ik het niet zag!”



Drie wolven: charmant, reizend en verscheurend

In het Wenen van begin vorige eeuw waren drie schakers die Wolf heetten. De eerste, Siegfried August, was de zwakste van de drie, maar hij viel op door zijn knappe uiterlijk. De tweede, Siegfried Reginald, was vertegenwoordiger van beroep. De derde, Heinrich, was van meestersterkte en deed vaak en met succes mee aan toernooien. Om verwisseling van de drie te voorkomen, gaven hun collega’s hen de volgende bijnamen: der reizende Wolf, der reisende Wolf en der reißende Wolf.


“La vie est une partie d’échecs” (Het leven is een schaakpartij). Deze woorden van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes stonden in 1842 op het titelblad van ‘Le Palamède’, het eerste schaaktijdschrift ter wereld, dat in de periode 1836-1847 in Parijs werd uitgegeven.


Tijdens de Dortmunder schaakdagen van 1983 werd de gewichtige Russische deelnemer Eduard Gufeld (110 kg) door een toeschouwer gevraagd hoe lang hij al schaakte. “Sinds ik 45 kilo weeg”, was zijn antwoord.

Albert Prins (SC Ten Boer)

Bovenstaande Anekdotes uit de schaakwereld staan ook in nr. 11 (december 2014) van de regiokrant BuurContact.

woensdag, december 10, 2014

Ten Boer - Middelstum 2: 4½ - 1½ + nieuwe stand interne competitie


In de 3e ronde van de NOSBO-competitie, 2e klasse A, heeft Ten Boer ruim gewonnen van Middelstum 2. Aan enkele borden was sprake van een aanzienlijk ratingverschil in ons voordeel, maar daar was aanvankelijk niet zoveel van te merken. Pas op de lange duur en met alle hens aan dek, betaalden die verschillen zich uit, na lange en taaie verdediging van de Ewsum-bewoners. 

Ik ben trouwens wel een beetje jaloers op schaakclub Middelstum vanwege de mooie plek van hun speellokaal, hun lage contributie (zoals ik van Joop Naaijer hoorde) en hun ledenaantal. Mooie pluspunten! Misschien zitten ze bovendien ook nog eens in een gebouw waar niet tegen 23.00 uur de verwarming wordt afgesloten.

Dat laatste doet me een beetje denken aan het vroegere CJMV-gebouw aan de Spilsluizen in Groningen, waar decennialang is geschaakt en waar vroeger, in de goede oude tijd, op zeker moment, als de heren schakers niet uit eigen beweging opkrasten, het licht werd uitgedraaid als de dienstdoende persoonlijkheden het welletjes vonden. Over anekdotes uit de schaakwereld gesproken....

SC Ten Boer - SC Middelstum 2: 4½ - 1½

1. Klaas Dijkhuizen (z)(1955) - B.Sloot (w)(1419): 1 - 0
2. Piet Beetsma (w)(1664) - B.Koster (z)(1598): ½ - ½
3. Albert Prins (z)(1670) - J.Naaijer (w)(1370): 1 - 0
4. Marten Berends (w)(1485) - S.Gerbens (z)(1411): 1 - 0
5. Gerard Zijlema (z)(1432) - J.van Melle (w)(1367): 0 - 1
6. Harm Buter (w)(1325) - S.de Vries (z)(1316): 1 - 0


Sloot-Dijkhuizen

Van maar enkele partijen heb ik iets gezien. Die van Klaas duurde het langst en toen het zover was en zijn tegenstander had opgegeven (na al wel geruime tijd op verlies te hebben gestaan) beklaagde Klaas zich hardop en vond dat hij een blamerende overwinning had behaald. Dat is natuurlijk een beetje onzin: hij geeft gewoon gewonnen en voor zover ik heb kunnen zien, heeft hij geen moment minder gestaan en was, zoals gezegd, de winst al lang voor het eind zeker. Ik heb de partij een hele tijd gevolgd, maar zag niets anders dan dat wit een nederlaag tegemoet ging. 

Het schijnt tegenwoordig in te zijn om als je hebt gewonnen, jezelf af te kammen en de tegenstander de hemel in te prijzen. Ik doel hierbij niet zozeer op Klaas' opmerking (daar zijn weer andere dingen over te zeggen, zoals bijvoorbeeld dat hij kennelijk van mening is dat een groot ratingverschil steeds zou moeten leiden tot een snelle overwinning, wat natuurlijk niet zo is) als wel eerder ontvangen verslagen. Alsof je je voor een winstpartij moet excuseren. Ja, ik heb dan wel gewonnen, maar ik deed het met veel tegenzin. Kom op heren, een beetje realiteit alsjeblieft! En als je dan al van mening bent dat er onrecht (!?!) is geschied en dat de tegenstander had moeten winnen, werk dan een beetje mee en laat hem/haar een volgende keer inderdaad winnen, dan heeft hij/zij ook eens een fijne avond. Bovendien: wat uiteindelijk de boeken in gaat is bij wie de 1 terechtgekomen is en bij wie de 0 (wie de koek krijgt, wie de gard), verder niets. Laten we dat niet uit het oog verliezen.

Schakers die bovenbedoelde beschrijvingen geven van hun partijen willen iets laten doorklinken van het treurige feit dat iemand die (aanvankelijk wel te verstaan!) goed speelt, door blunders alsnog kan verliezen. Dat is dan jammer, maar het is niet anders. Het verschijnsel komt in de hele sportwereld voor, maar er is niets aan te doen. Het hoort er bij. Onnodig dus om dat om de haverklap weer naar voren te brengen.

In het begin van schaakseizoen 2011-12 schreef ik er al een stukje over op dit weblog. Voor de weetgierigen onder de lezers laat ik er een gedeelte van volgen:

******************************
Uitslagen komen wat nuchter en droogjes over, maar vaak kan daar enig commentaar op worden geleverd, dat de partij in een ander daglicht laat verschijnen. Dat neemt overigens niet weg dat wat overblijft en de boeken ingaat toch weer die simpele 'nullen' en 'enen'  zijn...

Over dit thema las ik ook eens iets in een oud schaakboekje dat ik voor deze gelegenheid even uit de kast heb gepakt. Het gaat om Hoe amateurs schaak spelen: een uitgelezen verzameling brillante schaakpartijen voor alle categorieën schakers door W. Perquin en R. Noordijk ('s-Gravenhage enz.: Van Goor, 1949). Wat lezen wij daarin tot onze verrassing op pagina 90? 

(.....) Men blijft dus bij het eenvoudige, gemakkelijke systeem, de winnaar onder alle omstandigheden een '1' te geven, zonder na te gaan hoe deze '1' verkregen is en de verliezer, die dikwijls dit punt meer waardig is (Albert: !!), steeds met een dikke '0' te begiftigen! (Albert: het betere woordgebruik). Gemakkelijk, zeer gemakkelijk voor de wedstrijdleider, maar in vele gevallen niet juist en rechtvaardig! En ten koste van het spelgehalte!! (Albert: dit laatste begrijp ik niet helemaal, het spelpeil verbeter je  niet door de partijbeoordeling te veranderen, laat ik zeggen emotioneler te maken, maar vooruit). Er moet overal een machtige actie op touw gezet worden, niet alleen voor propaganda van het prachtige Schaakspel, (Albert: dat Schaakspel met een hoofdletter wordt geschreven is natuurlijk volkomen terecht, verder bevat de zin helaas lariekoek!) maar eveneens voor een verheffing van het spelpeil!! (......)

Aan een kant een sympathiek stukje, maar tegelijkertijd helaas onzin. Gezien eventueel gemiste kansen heb je nogal eens de neiging om het voor de verliezer op te nemen, maar een verandering in de beoordeling van een resultaat zou een heel moeizame affaire worden, omdat een heel team van onpartijdige deskundigen zich over elke partij zou moeten buigen en dat zit er uiteraard niet in. Een voetbalteam kan anderhalf uur veel sterker zijn en vijftien keer tegen paal en lat schieten, maar niet scoren, waarna de tegenpartij één  minuut voor tijd na zo ongeveer de enige counter wel een goal maakt en met 1-0 wint... Het kan allemaal.

Aan dit alles is jammer genoeg weinig te doen, kortom we kunnen hier samenvattend spreken van van een utopie. En... wat wedstrijdleiders betreft: ook zonder wijziging van de beoordeling van partijresultaten hebben die werk genoeg!



******************************

Piet speelde remise: ik weet niet zeker of het eind van de partij een pionneneindspel met ongelijke lopers was, waar beide spelers geen heil meer in zagen. Mocht het anders zijn dan hoor ik dat misschien nog.
 Borden 1, 2 en 3 (van achter naar voor); de vocht-
voorziening is verder in volle gang
Ik speelde zelf een aardige partij, maar na de openingsfase stond ik zeker niet beter en moest enige goede zetten doen om niet in het nadeel te komen. Die zetten waren er gelukkig (gelukkiger: ik zag ze ook nog) en na menige afruil leek zich een geheel gelijk midden- en eindspel te ontwikkelen. Beide partijen konden daarin beschikken over 7 pionnen, dame, torens en een paard. De paarden konden sterke posities innemen (en deden dat ook) op c4 en c5, maar wit, druk bezig met zijn paardmanoeuvre, zag over het hoofd dat daarbij op een gegeven moment een pion ongedekt kwam te staan. Zwart nam de pion (je moet wat), wat even later resulteerde in een vrijpion op de b-lijn, die uiteindelijk voor de winst zorgde. 

Na 15 zetten was de volgende stelling bereikt:

Prins
Naaijer

Het vervolg: 16. Tac1 b5 17. Pd2 Tc8 18. Pe4  De7 [eerst wilde ik Db6 spelen, maar kwam toen op het veel betere idee om mijn paard via b6 op c4 te posteren en zodoende de c-lijn af te sluiten] 19. Tc3 Pb6 20. Tfc1 Txc3 21. Txc3 Pc4 22. Pd2 d5 23. Pb3? [beslissend] Pxa3 24. Pc5 Pc4 25. Tc1 [terugnemen op a6 kan niet wegens Ta8 en zwart wint] Ta8 26. Dc3 Dc7 27. Ta1 a5 28. bxa5 Txa5 29. Txa5 Dxa5 30. Dxa5 Pxa5 31. Pa6 Pc6 32. Pc5 Kf8 33. Kf1 Ke7 34. Ke2 Kd6 35. Kd2 f6 36. Pb7+ Ke7 37. f4 e5 38. Kd3 exd4 39. exd4 g5 40. f5 h5 41. h3 b4 42. Pc5 h4 43. Pe6 Kd6 44. Kc2 Pa5 45. Pc5 Pc4 46. Kd3 Pa5 47. Kc2 Pc6 48. Kd3 Pe7 49. Pa6 b3 50. Pb4 Pxf5 en wit geeft op.

Marten wist zijn partij mooi te winnen, via een torenverdubbeling op de a-lijn, waar zijn tegenstander niet voldoende tegenover kon stellen.


Borden 4 en 5
Borden 4,5 en 6








Gerard verloor helaas, maar Harm bleef, gelukkig voor hem en de club, aan de goede kant van de score, waarmee de eindstand is verklaard.

Terzijde:

De nieuwe stand in de interne competitie [dit keer na alleen herwaardering en AMK's]:


Stand na ronde 15 [misschien beter ronde 14A]:

1. Klaas Dijkhuizen 197 p. (SN1; 6-6; 2. Albert Prins 196 (1SN1; 6-5); 3. Jan Pilon 172½ (1SN; 4-4); 4. Piet Beetsma 156½ (SN1; 6-6); 5. Marten Berends 103½ (SN1; 3-3); 6. Ad Mertens 92 (6-6); 7. Wopko Dijkema 71 (5-7); 8. Gerard Zijlema 68 (1SN; 6-6); 9. Harm Buter 63 (5-5); 10. Jerimi Bos 50½ (1SN; 3-2)


zondag, december 07, 2014

Jeugdschaakclub Ten Boer gaat Europa in (2)

De nieuwe internationals met begeleidingsstaf

Voor de tweede keer in haar historie is de jeugdclub Europa ingegaan. Vandaag hebben Luuk, Anna-Mae en Rowin meegedaan aan het jeugdtoernooi in Lingen. Zij zijn de nieuwe internationals van onze club. Het werd een onvergetelijke en leuke zaterdag.

Het vertrek was al om half 8 gepland. Een Duits toernooi begint rond kwart voor 10 en is om 4 uur afgelopen. Na een korte Sinterklaasnacht was dat wel vroeg opstaan. Kopvrouwe Gerbrich moest op het laatste moment afhaken met griep. Daarom gingen de jeugdleiders met Luuk en Anna-Mae in U12 en Rowin in U10 van start. In Duitsland wordt in leeftijdsgroepen gespeeld. Alle kinderen in één groep met dezelfde leeftijd. Het is dan interessant hoe onze schakers zich houden tegen soms echte Duitse topper.

Rowin in U10 heeft ondertussen zoveel ervaring dat hij bij het topniveau kan aansluiten. Ondanks dat hij in stap 1+ zit begrijpt hij al wat offeren is en dubbele aanvallen ziet hij ook vaak. In de 1ste ronde won Rowin meteen. In de 2de ronde speelde Rowin ook goed, maar vergat alle stukken mee te laten doen. Hierdoor speelde hij in de beslissende fase met dame en toren tegen dame, toren, paard en pion. Ook toen wist Rowin nog steeds veel valletjes te vermijden, maar de ontwikkelingsvoorsprong liet zich gelden. In de 3de ronde en de 4de ronde wist Rowin wel keurig te winnen. Rowin was met 3 uit 4 op de topborden te vinden. In de 5de en 6de ronde happerde de scoringsmachine. Na de 5de ronde speelde Rowin wel meer op ontwikkeling. Hiermee won hij in de 7de ronde. Met 4 uit 7 (en veel weerstandspunten) eindigde Rowin op de 6de plaats, de beste van de groep met 4 uit 7.


Rowin zet mat in de laatste ronde

Omdat Dirkjan Rowin in de laatste ronden begeleidde volgde Roelof Luuk en Anna-Mae. Zij speelden in een groep met 14 schakers. Anna-Mae speelde een puik toernooi. Ze speelt sinds september toernooien en in dit geweld is het dan proberen aan te halen. In de 1ste ronde verloor ze kansloos. In de 2de ronde wist ze echter al bijna van Luuk te winnen. Lange tijd stond ze gewonnen, en Luuk had een truc met een vrijpion nodig om te winnen. In de 3de ronde was het wel raak. Hoogtepunt was echter de 4de ronde. Een speelster met een rating van 1250 werd gewoon opgerold. Even was ze bang voor pat, maar ze zette haar tegenstandster gewoon mat met de koning op b4. De ronde daarna moest ze tegen Arjuna Bertholee. Dit werd een kansloze nederlaag. Alleen in de laatste ronde wist ze nog bijna te winnen, maar het stuk voorsprong werd omgezet in twee torens achterstand. Met 2 uit 7 deed Anna-Mae het echter boven verwachting.

Luuk speelde tussen hoogte- en dieptepunten. Met een absoluut hoogtepunt in de 7de ronde. In ronde 1 was de houding ok, maar het spel kon beter. In de 2de ronde was de partij tegen Anna-Mae niet goed, het resultaat wel. In de 3de ronde volgde het eerste hoogtepunt. Een uitstekende partij tegen Arjuna, aan één stuk door de goede zetten en een paar eenvoudige winstmogelijkheden in het toreneindspel. Helaas, de vermoeidheid sloeg toe en er werd toch nog verloren. In de 4de ronde een gelijk opgaande strijd die uiteindelijk werd verloren. Met 1 uit 4 qua resultaat niet goed, maar de 3de ronde was qua spel uitstekend en dat gaf zoveel vertrouwen dat Luuk de volgende twee partijen met goed spel won. In de 7de ronde volgde de nummer 2 van het klassement, een meisje met een rating van 1525. 


De laatste partij van het toernooi: het prachtige gevecht
 tussen Luuk en de 1525 speelster
Luuk zette alle schroom opzij en speelde héél rustig en geconcentreerd. Hij offerde een stuk tegen de g- en h-pion en leek een winnende mataanval te hebben. De tegenstandster verdedigde echter heel erg goed en Luuk moest hele moeilijke zetten vinden om genoeg compensatie te houden voor het geofferde materiaal. Opeens keek het meisje Luuk recht aan en je zag in haar ogen ‘Zo, die jongen kan echt goed schaken’.  Ze zocht snel een zetherhaling op om haar 2de plaats veilig te stellen. Een buitengewoon knappe remise van Luuk, die het tijdens deze partij lukte om bij zijn enorme talent te komen. Met 3,5 uit 7 werd Luuk uiteindelijk 7de.

De terugweg verliep voorspoedig door het mooie Emsland. Nevel over uitgebreide veenvelden in de ondergaande zon, terwijl de volle maan in het oosten opkwam.

Ik wil de mensen in Lingen erg bedanken voor het toernooi in het mooie Franziskus Gymnasium van de stad. We hebben een mooie foto genomen van onze drie internationals voor het standbeeld.

Onze internationals met oorkonde en de
heilige Franciscus die goedkeurend toekijkt