zaterdag, april 26, 2014

Open schaakmiddag en NJC


Nationale sportweek: zeer geslaagde open schaakmiddag in Ten Boer.

Op de dag van de koningsspelen heeft de schaakclub van Ten Boer in het kader van de Nationale Sportweek een open schaakmiddag gehouden. Na een korte en gedegen instructie door Koen en Jan konden de kinderen zich wagen aan een aantal schaakvarianten.


Instructie door Jan en Roelof

Bij sommige varianten konden niet clubleden onder begeleiding van één van onze jeugdleden een prijsje winnen. Ook kon de jeugd Daan, één van de vele grote talenten van de jeugdclub, uitdagen in een simultaan.

Daan geeft simultaan

Uiteindelijk gingen Jan (uit Garmerwolde) bij het pion-nenspel (onder begeleiding van Lindert), Casper bij het paardenspel (onder begeleiding van de jarige Remco) en Kim bij het puntenschaak (onder begeleiding van Lemée en Gerbrich) met een prijsje naar huis.









Alleen Jerimi wist van Daan te winnen. Voor die tijd waren alleen Kevin en Mieke in de buurt van een overwinning gekomen. Het raindropchess stond onder de geweldig leuke begeleiding van Abel. Hier moest een driekamp tussen Hilde, Rowin en Jovan uitmaken wie kampioen zou worden. Jovan won hier. De prijzen waren overigens ook beschikbaar gesteld door Jozias Hillenkamp van Raindropchess.

Er kwamen veel kinderen op de open dag af, ook vanuit de dorpen rondom Ten Boer (Garmerwolde, Harkstede). Ze werden aangetrokken door het tuinschaakspel dat de KNSB aan onze jeugdclub heeft gegeven.


Dit stond opgesteld buiten het Buurhoes en gaf veel bekijks. Hierdoor bleven kinderen binnendruppelen. Veel kinderen gaven aan geïnteresseerd te zin om de jeugdclub te versterken. Al met al een bijzonder geslaagde middag. Nu kijken of we al deze nieuwe kinderen op vrijdagmiddag in het Buurhoes kwijt kunnen ;-)

Bijzonder dank ook voor Thea en Jantine die deze geweldige middag hielpen mee organiseren. Thea zorgde voor de contacten bij de KNSB, Jantine wist vorige week veel kinderen te interesseren op de schaakworkshops op de Huifkar.

NJC: beide teams verliezen

Gisteren werd in het Postillion Hotel in Haren de 7de ronde van de NJC gespeeld. Een bewogen ronde, want koploper Staunton ging onderuit tegen Paardensprong. Dit vooral doordat Daan de Vetten in een eindspel met Paard en twee pionnen tegen Paard en twee pionnen een paard offerde om zijn h-pion door te laten lopen. De partij tussen Daniël Apol en Jonas Hilwerda was een spektakelstuk.

DANIËL
JONAS

In deze stelling besloot Jonas tot 1. Kf8 om remise door eeuwig schaak te vermijden. 1… Dd8+ 2. De8 Dxe8+ 3. Kxe8 Kg6 wint nu voor Daniël. Daniël had echter nog maar 30 seconden op de klok (Jonas 20) en deed 1… Dxf7+ 2. Kxf7 h4 3. g6+ en nu zou 3… Kh6 vermoedelijk tot remise hebben geleid, maar na het gespeelde 3… Kh8 is het opeens uit: 4. f5 h3 5. f6 gxf6 6. g7+ en mat volgt. Erg sneu voor Daan, aan de andere kant wel een dappere en ultieme gok van Jonas om te winnen en dat verdient ook lof.

Ons tweede team was ook dicht bij een sensatie door Haren op een gelijk spel te houden.

Ten Boer 2 - Haren

Abel won al vroeg een goede partij op het 4de bord. Ilse moest tegen de sterke Joris Spanjer. Joris doet veel aan schaken en dat kun je zien. In een paar maanden is hij enorm sterk geworden. Ilse kon niet genoeg tegenstand bieden. Maar toen won Lemée een dame op bord 2. Dat leek dus op 2-2 uit te komen. Misschien zelfs meer want Gerbrich hoefde niet te verliezen.

GERBRICH
THOMAS

In bovenstaande stelling had Thomas net Te3 gespeeld. De zet 1… Tdxd7 dringt zich op, maar wit heeft nog het reddende 2.g3 en na 2… Kf8 (Albert: de zwarte koning moet in het diagram kennelijk niet op h8 staan, maar op g8) 3. gxf4 blijft wit veel beter staan vanwege de gedekte vrijpion op c6. Maar toch, wit moet nog wel uitzoeken waar hij de zwarte stelling kan openkraken. Gerbrich verloor langzamerhand, maar veel sneuer was dat Lemée zich in nog steeds gewonnen stelling liet matzetten. Einduitslag 3-1 in plaats van 2-2.

Het eerste team had een minder goede avond. Het begon wel goed, want zowel invaller Gerben als Finn kwamen aanzienlijk beter te staan. Daan en Koen hadden het echter moeilijk. De wedstrijd kantelde toen Gerben het niet meer kon bolwerken en Finn door stellingspech opeens zijn dame moest geven om mat te voorkomen. Uiteindelijk werd het 4-0 voor Gorredijk.

Verslag: Roelof Kroon
Foto's: Thea Heersema en Roelof Kroon.

woensdag, april 23, 2014

Ronde 26 clubcompetitie


In de clubcompetitie werden gisteravond de volgende par-tijen gespeeld:

Marten Berends (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Jan Pilon (w) - Harm Buter: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Albert Prins: ½ - ½
Gerard Zijlema (w) - Ad Mertens: 1 - 0

AMK: Erick Erdtsieck, Wopko Dijkema (beterschap Wop-ko!). AZK: Alfred Rodenboog

Marten-Klaas
De vorige partij tussen deze twee schakers eindigde in een overwinning voor Marten, maar die verrassing bleef nu achterwege. Weliswaar kwam wit weer goed te staan, maar hij wist dat deze keer niet verder uit te bouwen. Zwart bleef wit  een stap voor en zette de partij naar zijn hand.

Jan-Harm
Zwart liet in de loop van de partij een toren insluiten, wat hem op kwaliteitsverlies kwam te staan. Dat was voor wit voldende om de winst binnen te halen.

Piet-Albert
Albert wist een variant op het bord te brengen waarin al vroeg de dames van het toneel verdwijnen. Dat gebeurde dan ook, waarna wit een klein overwicht opbouwde. Zwart hield met enige inspanning stand en bood remise aan, waarmee wit even later akkoord ging.

Gerard-Ad
Aanvankelijk stond Ad prima, maar toen ik later nog eens kwam kijken had wit een winnende stelling met een kwaliteit vóór en een gevaarlijke vrijpion. Dat kwam zwart niet meer te boven.

Stand na 26 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 441½ p.; 2. Piet Beetsma 340½; 3. Albert Prins 337½; 4. Jan Pilon 320; 5. Gerard Zijlema 259; 6. Marten Berends 248½; 7. Harm Buter 204½; 8. Erick Erdtsieck 183; 9. Wopko Dijkema 167; 10. Ad Mertens 139; 11. Alfred Rodenboog 60.



TERZIJDE: (Toon van Driel)



vrijdag, april 18, 2014

Mieke op het NK

Mail van Roelof:

Vandaag en morgen speelt Mieke op het NK. 

Ze is op één van de liveborden te volgen op de site http://www.nbsb.nl/NKe2014.php. We wensen haar heel veel succes vanuit Ten Boer. Hup, Mieke, hup!

Mieke in actie

Albert:

1e ronde:
Kavya Raulji (569) - Mieke Nissen (332): 1 - 0

2e ronde:

Mieke - Veronique Bogouslavskii (277): 0 - 1

3e ronde:

Michelle van der Knaap (185) - Mieke: 0 - 1

4e ronde:
Circe Janse (652) - Mieke: 1 - 0

5e ronde:
Mieke - Cato de Zoeten (258): 0 - 1

6e ronde:
Dalya Mang (296) - Mieke: 0 - 1

In de 1e ronde speelde Mieke tegen een tegenstandster met een aanzienlijk hogere rating. In de tweede ronde was dat niet het geval, maar van iemand met zo'n achternaam zou ik ook verliezen. In de 3e ronde zou ze, gezien het ratingverschil in haar voordeel, wellicht tot de eerste winst kunnen komen. We blijven haar volgen! Misschien ook nog met partijen, als die beschikbaar komen.

Om 15.00 uur kijk ik weer even en... wat ik al dacht: Mieke heeft (3e ronde) haar eerste winst geboekt! Mooi werk, Mieke. Misschien zit er nog meer in!

In de 4e ronde moest Mieke tegen de tegenstandster met tot nu toe de hoogste rating: niet erg dat ze dat niet kon bolwerken. Ook in de 5e ronde verloor ze, maar in ronde 6 komt ze, in tegenstelling tot wat ik gisteren meldde (kleine vergissing), weer tot winst.

Morgen wordt er weer gespeeld neem ik aan en ik denk dat Mieke nog wel een keer tot scoren komt. We wachten af! 

Vandaag, zaterdag 19 april, zijn nog drie ronden gespeeld, waarin Mieke twee maal het punt aan de tegenstandster moest laten, maar in ronde 9 ging het weer beter: de derde winstpartij!

7e ronde:
Mieke - Stella Honkoop (557): 0 - 1

8e ronde:
Mirthe Hatzmann (284) - Mieke: 1 - 0

9e ronde:
Mieke - Anna Zeppenfeldt (472): 1 - 0

Goed je best gedaan Mieke en toch maar mooi drie winst-partijen op je naam gebracht! Ik wens je nog veel succes bij de jeugd van Ten Boer en in volgende toernooien!


Eindstand NK Categorie E (meisjes)



Het toernooi werd gewonnen door Machteld van Foreest, die zich nu Nederlands jeugdkampioene (categorie E) mag noemen. Gefeliciteerd!

Machteld van Foreest

Alberts SchaakBlog kreeg later nog een foto toegestuurd door Roelof. Ik neem aan dat het een opname is die tijdens de NK E is gemaakt. We zien niemand minder dan Anish Giri met enkele deelnemers, onder wie Mieke!



donderdag, april 17, 2014

NJC: Ten Boer 1 wint van Paardensprong



Mail van Roelof:

Vanavond hebben Finn en Robin weten te winnen van hun Paardensprong tegenstanders. Hierdoor hebben we ver-rassend de wedstrijd gewonnen. Zeker na de 0,5-1,5 ach-terstand die we vorige week opliepen.

Vorige week speelden zowel Koen en Daan een puike partij bij Ronald van Nimwegen thuis. Koen wist een moeilijk eindspel remise te houden. Een geweldige prestatie want ik vind tegenstander Daniël Apol altijd erg sterk. Echt een speler die al volwaardig mee kan draaien tegen volwassenen, ook door zijn natuurlijke aanleg om eindspelen te begrijpen. Koen stond moeilijk in het eindspel maar verdedigde zich geweldig. Koen blijkt eens te meer de perfecte eerste bord speler van ons team door het goede voorbeeld voor het hele team neer te zetten. Net als indertijd tegen Sneek 1.

Daan wist lang Martijn bij te houden. Hij stond zelfs een tijdje beter. Maar uiteindelijk zie je dat Martijn meer ervaring en Ausdauer heeft. Martijn verovert de e-lijn en weet de witte koning in een matnet te drijven. Van beiden een goede partij.

Vanavond ging het verder bij mij thuis.

Finn staat een tijd lang moeilijk, maar als Niels vergeet zijn loper te verdedigen, komt Finn een stuk tegen twee pionnen voor. Finn vraagt of hij remise mag aanbieden. Hij moet van mij doorschaken tot duidelijk is of Robin zijn betere eindspel kan winnen. Niels gaat echter de fout in, waardoor hij alsnog moet opgeven. Jammer voor de in Ten Boer altijd zeer gewaardeerde Niels, want hij had beter verdiend. Aan de andere kant heeft Finn een uitmuntende prestatie neergezet. 

Alles ligt nu bij Robin. Hij moet tegen Daan de Vetten, die vorige week Finn geen kans gaf. Robin pakt het echter slim aan en ruilt af naar een eindspel. Eindspelen zijn altijd wel aan Robin besteed. Terwijl Daan volgens mij meer iemand is van complexe stelling. Robin heeft een voordelig paar-deindspel, omdat Daan een zwakke pion op c6 heeft. Een echt handenbindertje. Deze pion gaat na een onnauw-keurige zet verloren en na de nodige hergroeperingen van Robins stukken loopt de pion door. Knap gedaan van Robin. En een verrassende overwinning tegen onze schaakvrienden van de Paardensprong. Nu afwachten of er dit jaar een prijs in zit. 

Volgende week vrijdag gaan we verder in Haren.


woensdag, april 16, 2014

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 25



Ronde 25 in de onderlinge competitie. Vier partijen:

Klaas Dijkhuizen (w) - Jan Pilon: ½ - ½
Piet Beetsma (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Albert Prins (w) -Ad Mertens: 1 - 0
Wopko Dijkema (w) - Harm Buter: ½ - ½

AMK: Erick Erdtsieck en Marten Berends
AZK: Alfred Rodenboog


Klaas-Jan

Klaas en Jan speelden een spannende partij, waarin Jan in de laatste fase de beste kansen leek te hebben. Klaas kon echter het vege lijf redden en opeen stond er een remise-achtig eindspel op het bord. Het punt werd toen inderdaad gedeeld.

Piet-Gerard
Toen ik een kijkje bij hun bord nam, kort na de opening, had zwart een opmerkelijke achterstand in ontwikkeling. Ik ga ervan uit dat hij die niet te boven is gekomen want dat zou de winst van Piet zomaar kunnen verklaren.

Albert-Ad
In het middenspel zette wit in op een aanval op de zwarte koningsvleugel. Voordat die evenwel goed uit de verf was gekomen doemde een mogelijkheid tot pionwinst op de da-mevleugel op. Twee zwarte pionnen sneuvelden daar in-derdaad en daarmee was het pleit beslecht.

MERTENS
PRINS

De stelling na de 20e zet van wit. Zwart heeft op de vorige zet g6 moeten spelen om mat te voorkomen (de dame stond toen op e4). Nu speelde wit 20. Df4 en valt zowel h6 als c7 aan. Zwart deed 20. ... Lg7 waarna volgde 21. Dxc7 Dxc7 22. Lxc7 en even later verdween ook pion b6. Het opmerkelijke is dat zwart zich niet direct zorgen over h6 hoefde te maken, maar eerst c7 had moeten beschermen. Dxh6 is namelijk een loze dreiging omdat wit immers na bijvoorbeeld 20. ... Tc8 21. Dxh6 Lg5 de stukken in de doos kan doen....


Wopko-Harm

In het middenspel stond bij deze heren een nogal onduide-lijke stand op het bord. Ik had de indruk dat het beide kan-ten op kon. Die indruk hadden beide combattanten kenne-lijk ook: remise.

De stand na 25 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 420½ p.; 2. Piet Beetsma 329½; 3. Albert Prins 325½; 4. Jan Pilon 301; 5. Marten Berends 247½; 6. Gerard Zijlema 244½; 7. Harm Buter 205½; 8. Erick Erdtsieck 176; 9. Wopko Dijkema 161; 10. Ad Mer-tens 139; 11. Alfred Rodenboog 60.

zondag, april 13, 2014

Schaken op zondag




Verslag: Roelof Kroon
Foto's: Jantine Reinders

Vroeger, heel vroeger, in de goede oude tijd (zoals Albert regelmatig op zijn blog schrijft) trok ik in mijn schaakjeugd in Friesland veel op met het domineesgezin De Greef. Naast Wulfert en Johan had men ook drie talentvolle schaakdochters: Heleen, Henriëtte en Marianne. Heleen was zo getalenteerd dat ze in 1984 en 1986 da-meskampioen van Nederland werd. In die jaren trok onze familie intensief op met de familie De Greef. Vaak deden we gezamenlijk mee aan toernooien. Zo ook het Open Nederlands Kampioenschap in eerst nog Velp en later in Dieren. De kwestie die elk jaar opspeelde was dat de familie De Greef de zondagsrust wenste te respecteren. Dat betekende dat op zondag niet geschaakt werd. In de eerste jaren in Dieren gaf dit een ingewikkelde situatie. Op zaterdag werd de indeling voor de zondag bekend en dan was het de vraag of de tegenstanders van de familie hun partijen wilden uitstellen of op een ander tijdstip konden spelen. Als de tegenstander niet genegen was om dit te doen, dan kon men het punt op zondag claimen. Na één of twee jaar en meerdere andere toernooien waar dit discussiepunt naar voren kwam, besloot de organisatie dat op zondag een rustdag werd ingepland in het open Nederlands Kampioenschap. Een regel die heden ten dage nog steeds geldig is volgens mij. 

De laatste jaren is de maatschappij anders tegen de zondagsrust aan gaan kijken. Koopzondagen zijn in sommige gemeenten normaal geworden, ook al levert het nog wel het nodige politiek debat op in enkele gemeenten, waaronder onze. Persoonlijk probeer ik op zondag nog steeds rust in te bouwen, vooral ook omdat ik het heilzaam vind voor mijn geest. De werkdagen en zaterdag zitten al propvol en dan is één dag zonder verplichtingen een verademing. Een bezoek aan de kerk en met mijn gezin of familie samen zijn, vind ik nog altijd een aangename besteding van de zondag. 

De Nosbo heeft vandaag voor het eerst een Grand Prix op zondag gehouden. Het was de tweede Grand Prix van Schaakclub Groningen dit schaakseizoen. Een experiment om te onderzoeken hoe groot de behoefte naar schaken op zondag is. Groot blijkbaar want er kwamen maar liefst 64 kinderen op af. Vanuit Ten Boer 10. En hier zaten ook kinderen bij die normaal niet op zaterdag kunnen schaken. Zo kan Luc meestal niet omdat ze scouting heeft. Ook Mariëtte lukt het vaak niet om op zaterdag mee te spelen. Kortom ook vanuit Ten Boer is er een kleine behoefte om op zondag te kunnen schaken. 

Het toernooi werd goed georganiseerd. Waar ik Wim vooral complimenten over wil geven is de strenge scheiding tussen de jeugdschakers en het publiek. Ik denk dat dit heel goed is, het maakt het voor de kinderen overzichtelijker, het voorkomt onnodige spanning bij de jeugd en ouders of jeugdleiders die zich er mee bemoeien wordt voorkomen. Voor mij was het soms wel moeilijk. Ik had 3 schakers die een zware middag hadden en die wil je dan graag wat extra ondersteuning geven. Maar regels zijn regels en ik denk dat het jeugdschaak er baat bij heeft om duidelijk aan te geven waar de ruimte alleen toegankelijk is voor de jeugdschakers. Mijn complimenten, Wim en andere organisatoren. 

Voor Ten Boer zaten er 4 prijzen in. Daan werd 3de in groep B, weer een knappe prestatie. Gerbrich had een totale off day in dezelfde groep.














Lemée had een totale on day, want in groep C haalde ze 5 punten en werd ze 1ste. Geweldig goed gedaan, Lemée, zeker omdat het je de afgelopen toernooien niet mee heeft gezeten. Een overwinning op jezelf.

Remco begon stroef in groep D, maar wist zich indruk-wekkend te herstellen. Uiteindelijk lukte het met 4 uit 5 in de laatste ronden niet om een prijs te veroveren.

In groep F speelden Mieke, Lindert en Martijn. Mieke is helemaal in vorm voor het NK komende vrijdag en zaterdag. Kijkt allen!! Misschien is Mieke wel op de life borden te zien. Lindert en Martijn moesten er in elk geval aan geloven. Met 6 uit 7 werd Mieke 1ste. Lindert moest een play off spelen om de 3de plaats. Hij won de eerste ondanks een paar onreglementaire zetten van de tegenstander. Tussen deze en de volgende partij lichtte ik hem in wat hij in een snelschaakpartij kan doen. En dat gebeurt op een bijzonder bizar moment in de tweede partij. Tegenstander Frank overspeelt Lindert en maakt een mooi matnet. Net op het moment dat Frank mat wil zetten, zet Lindert hem even schaak. Frank zet mat, waarna Lindert de winst claimt vanwege de onreglementaire matzet. Een vreemd en beetje onbevredigend einde van de strijd om de 3de prijs. Martijn haalt 3 punten en doet daardoor net niet mee voor de prijzen.





Rowin en Luc spelen in groep G. Luc speelt goed, staat regelmatig gewonnen, maar in de laatste minuten gaat het dan fout. Wel een leerzame middag. Rowin doet wel mee voor de prijzen en eindigt op 4 uit 7 door o.a. tegen de nummer 1 te winnen. Maar op onderling resultaat wordt Rowin net geen 3de.



Mariëtte speelt het meest bijzondere toernooi. Mariëtte is een erg goede schaakster en zoekt altijd de beste zet. Dat kost alleen wel veel tijd. En in de eerste 3 rondes verliest ze daardoor 3 keer in totaal, maar dan ook echt totaal, gewonnen stelling. In de derde ronde zelfs als haar tegenstander af en toe zomaar de klok indrukt. Of omdat ze haar tegenstander er op wijst dat hij de klok nog moet indrukken. In elk geval heeft de tegenstander nog twee pionnen, als Mariëtte nog een twee torens, twee paarden een loper en 6 pionnen heeft. Ik leg haar uit dat de partij in remise was geëindigd als ze deze laatste twee pionnen eraf had geslagen. Mariëtte leert snel. De ronden 4 en 5 wint ze doordat de tegenstander in verloren stelling door de vlag gaat. De 6de ronde gaat Mariëtte weer door de vlag in gewonnen stelling, maar nu heeft ze er voor gezorgd dat haar tegenstander geen pionnen meer heeft. In de 7de ronde wordt Mariëtte pat gezet. De 8ste ronde wint ze eindelijk gewoon en in de 9de ronde verliest ze helaas. Heeft u meegeteld: 3,5 punt verloren door tijdsoverschrijding in gewonnen stelling. Buitengewoon goed gespeeld en duidelijke leerdoelen voor de komende periode. Mariëtte komt binnenkort een klok lenen! 

Zo eindigde een leuke zondagmiddag met voor elke deelnemer een paashaas als aandenken. Bedankt Wim en kornuiten!

vrijdag, april 11, 2014

Anekdotes uit de schaakwereld (7)


Thomas Eakins: 'The Chess Players' (1878)

De Engelse schaker C.H. O’Donel Alexander (mooie naam) die ooit nog meer naam maakte met een fraaie overwinning op de befaamde David Bronstein, heeft eens over Michail Botwinnik (wereldkampioen 1948-57; 1958-59 en 1961-63) gezegd: “Als je tegen Botwinnik speelt is het al alarmerend als je ziet hoe hij zijn zetten noteert. Enigszins bijziend buigt hij zich over zijn notatieformulier en wijdt zich dan totaal aan het keurig en precies opschrijven van zijn zet.  Een explosie zou hem op dat moment niet van de wijs brengen en zelfs met een microscoop zou je niet het kleinste schoonheidsfoutje ontdekken. Toen hij in onze partij zijn eerste zet 1. c2-c4 noteerde, had ik het gevoel dat ik de partij op kon geven”.


Tijdens het WK schaken in 1993 gaf de Engelse grootmeester Nigel Short op de vraag wat hem inviel bij het horen van de naam van de beroemde schrijver William Shakespeare het volgende antwoord: “B2 or not b2!”
(Bij deze grappige opmerking hoort enige uitleg: qua uitspraak gaat het hier natuurlijk om het omgekeerde van de bekende zin van Shakespeare ‘To be or not to be’, maar b2 is een veld op het schaakbord. In verschillende openingsvarianten is het de vraag of zwart met zijn dame nu wel of niet de pion op b2 kan slaan).


Tijdens een toernooi werd aan Wilhelm Steinitz (wereldkampioen  (officieus) 1866-78 en (officieel) 1886-94) gevraagd hoe hij zijn kansen inschatte om het toernooi te winnen. Hij moet daarop hebben geantwoord: “Ik heb de beste vooruitzichten de eerste prijs te winnen, want iedereen moet tegen Steinitz spelen, alleen ik niet!”


Een schaker won de prijs voor de beste partij in een toernooi en stuurde een telegram naar huis, waarin hij trots meedeelde de schoonheidsprijs (officiële term in de schaakwereld) te hebben gewonnen. De dame achter de balie bekeek hem licht verbaasd en toen hij vertrokken was, merkte ze op tegen haar collega: “Ik zou wel eens willen weten hoe die anderen er uitzien!”

Bovenstaande tekst is ook verschenen in de regiokrant BuurContact van 11 april 2014.

woensdag, april 09, 2014

Ronde 24 clubcompetitie



Dinsdag 8 april: de 24e ronde in de onderlinge competitie. Alle leden zijn present: 9 in getal, wat inhoudt dat Albert een SN te vergeven heeft. Hij wijst hiervoor Harm aan die hevig teleurgesteld is en te kennen geeft dat hij dat pas nog heeft gehad. Albert kan dat, zoals niet ongebruikelijk, ter plekke ontzenuwen en deelt mee dat dat niet onlangs maar  in september 2013 is geweest, in de allereerste weken van het seizoen: ruim een halfjaar geleden dus. Harm neemt een en ander voor kennisgeving aan en verlaat, nog steeds teleurgesteld, het vertrek. Marten heeft het er moeilijk mee en biedt spontaan aan het SN over te nemen. Aldus geschiedt: Harm kan nog net worden achterhaald en de partijen beginnen.


Er wordt nog even op-gemerkt dat meerdere schakers (van andere clubs wel te verstaan) niet voelen voor een gezamenlijke laatste ronde volgende maand bij schaakclub Gro-ningen. Jammer, want zoiets is toch wel een leuke happening. Die gaat dus niet meer door: de uiterst noodzakelijke wekelijkse autowasbeurt, grasmaaien en boodschappen doen gaan uiteraard vóór. Ten Boer zal dus de tocht naar de voormalige borg Ewsum moeten ondernemen, om aldaar op die historische plaats tegen de schakers uit Middelstum zijn voorlopig laatste wedstrijd in de 1e klasse te spelen. Onze gastheren hebben, als ik het wel heb, in theorie nog een heel kleine kans om kampioen te worden dus de borgbewoners zullen er ongetwijfeld nog een keer voor willen gaan...


Huidige oprijlaan (eigen foto: 19-5-2012)
Ronde 24:

Jan Pilon (w) - Piet Beetsma: ½ - ½
Albert Prins (w) - Klaas Dijkhuizen: ½ - ½
Harm Buter (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Ad Mertens (w) - Wopko Dijkema: ½ - ½

AMK: Erick Erdtsieck; AZK: Alfred Rodenboog; SN: Marten Berends.

Stand na 24 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 408½ p. (2SN1; 8-9); 2. Piet Beetsma 309 (1SN2; 9-9); 3. Albert Prins 308 (2SN2; 8-8); 4. Jan Pilon 287 (1SN2; 7-7); 5. Gerard Zijlema 245 (1SN; 8-8); 6. Marten Berends 239 (2SN; 8-8; 7. Harm Buter 192½ (1SN; 9-9); 8. Erick Erdsieck 181 (1SN; 2-3); 9. Wopko Dijkema 150½ (1SN; 8-8); 10. Ad Mertens 144½ (2SN; 10-9) 11. Alfred Rodenboog 60 (1-1).


Alweer ben ik niet in staat geweest noemenswaardige details van de partijen in me op te nemen om die hier weer te geven, aangezien ik tegen Klaas 100% aandacht en energie hard nodig had. Mijn vorige partij tegen hem had ik niet hoeven te verliezen (maar verloor ik wel) dus nu moest het er maar eens van komen. Dat lukte heel redelijk en de partij eindigde in remise, waar ik vooraf voor getekend zou hebben. Op de 46e zet besloten we het punt te delen in een vrijwel gelijkstaand toreneindspel. Wel had ik een voorsprong in tijd van ca. 11-12 minuten tegen 6-7, maar ik had weinig zin om te proberen dat uit te buiten.

Na afloop nog even aan de bar voor wat napraten en filosoferen over de toekomst van de club. Een heikel on-derwerp, waar ik hier verder maar even niet op wil ingaan. Bovendien heb ik me al eens daarover uitgelaten als ik me niet vergis.

Vervolgens de wandeling naar huis door nachtelijk Ten Boer. And now for something completely different... Ik wil dan nog wel eens denken aan de Engelse schilder John Atkinson Grimshaw (wie kent hem niet?), die uitblonk in niet al te vrolijk overkomende, om niet te zeggen eerie landschappen en stadstaferelen. Bundels griezel- en spookverhalen worden vaak van een passende omslag voorzien door zijn schilderijen erop af te beelden.






























Ik had en heb niet de illusie van ons dorp ook iets dergelijks op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen, maar heb nu toch iets in die trant geprobeerd, maar de straatverlichting en de afwezige maan (vooral die laatste wil nog wel eens helpen, zoals hierboven duidelijk te zien is) zaten in de weg.


Gaykingastraat Ten Boer; 8-4-2014; 23.53 u

Het komt in de buurt. Zwart-wit heeft ook wel iets. En dan... om 23.58 uur (net op tijd dus voor het beruchte uur (van twaalf tot één zijn de spoken op de been) is daar de ver-trouwde woning weer. Snel naar binnen!




zondag, april 06, 2014

E-team Ten Boer mag opnieuw naar NK



Verslag van Roelof Kroon:

Gistermiddag werd in de Hunzeborgh het NOSBO-kam-pioenschap voor E-teams gehouden. Omdat de organisator Paardensprong vorig jaar dit toernooi won en in Naaldwijk Nederlands Kampioen werd, mag de NOSBO dit jaar drie teams afvaardigen. In totaal deden er slechts 4 teams mee aan het kampioenschap.

Het team uit Ten Boer bestaat dit jaar uit Mieke, Hilde, Rowin, Jovan en reserve Joey. Joey kon namelijk niet, maar het zou wel prettig zijn als hij bij plaatsing het team zou komen versterken. Bij aanvang was duidelijk dat het team vooral het tweede team van de Paardensprong in de gaten moest houden. Haren was van tevoren torenhoog favoriet (twee van de Foreestjes + Loek van der Hagen) en Paardensprong 1 had ook een paar sterke spelers (ex- clubgenoot Hugo Timmer en Jelger Sparreboom). De eerste twee rondes mochten we meteen tegen deze teams. Beide wedstrijden gingen met 4-0 verloren, maar het spel van ons viertal zag er goed uit. 

De laatste twee partijen tegen Paardensprong 2

Mieke kreeg kleine kansjes tegen Hugo, Hilde hield het heel erg lang uit tegen Machteld en Rowin ging gelijk op tegen Loek. Dat het goed ging, bleek wel toen we in de derde ronde tegen P’sprong 2 mochten. Het werd nu 4-0 voor ons. Jovan was heel snel klaar, Hilde volgde met een goede overwinning en Mieke bleek ook sterker dan Roos. Rowin moest er hard voor werken, er gebeurden een paar onreglementaire dingen, maar uiteindelijk wist hij te winnen. Op dit niveau gebeurt dit vaker. Zo zetten de tegenstander van Rowin in de 5de ronde mat met een pion die en passant geslagen kon worden. Omdat Rowin deze regel niet kende en ik als teamleider op zulke momenten niks mag zeggen ging de partij verloren.

Tegen Haren
In de 4de ronde mochten we opnieuw tegen Haren. Een sensatie hing in de lucht, want Jovan won met een herdersmat en Hilde stond een stuk voor tegen Machteld. Rowin stond goed tegen Loek. Helaas, Rowin werd op wondermooie manier mat gezet door Loek en Hilde, die een geweldig goede partij speelde, verloor uiteindelijk in een eindspel met 4 torens. Toch bleek dat Jovan het enige bordpunt van de middag van Haren had afgesnoept. In de 5de ronde ging het niet zo goed tegen P’sprong 1, weer 4-0.

Leuke foto van Rowin
De laatste ronde zou de beslissing brengen over plaatsing voor het NK. Ik was op dat moment al afgereisd, dus moest van Jan Pilon horen hoe het is verlopen. Mieke won duidelijk. Jovan won ook, maar na een lange partij. Hilde verloor. En het meest merkwaardige gebeurde op het bord van Rowin. Rowin zette met zijn toren schaak en beide spelers dachten dat het mat was. Het bord werd al opgeruimd toen de tegenstander van Rowin er op werd gewezen dat de toren geslagen kon worden en dat dan Rowin zelf mat stond. Maar omdat de schakers al overeen gekomen waren dat Rowin gewonnen had stond het punt. Zo won Ten Boer met 3-1 en plaatst zich zodoende voor het NK op 17 mei in Barneveld.

Het team met de 3de prijs

Bij de prijsuitreiking kreeg het viertal een beker voor de club. Binnenkort maar een prijzenkast aanschaffen.

Een geweldige prestatie van dit viertal. Wat mij erg blij maakte was om te zien dat alle vier schakers zo geweldig goed schaakten. Alle vier op de toppen van hun kunnen. Gevoegd bij de constatering dat alle vier hard vooruit zijn gegaan in de afgelopen maanden, stemt me dat hoopvol voor het NK. Misschien kunnen we de prestatie van vorig jaar in Naaldwijk verbeteren.

Ik wil Ronald en de Paardensprong bedanken voor de strakke en ouderwets gezellige entourage in de Hunze-borgh.


vrijdag, april 04, 2014

Training door Iozefina



Mail van Roelof Kroon:

Op 14 maart heeft Iozefina Paulet een training verzorgd op de jeugdclub van de schaakclub Ten Boer. Deze training kregen we aangeboden door het schaakteam van Gro-ninger Combinatie 1, omdat één van onze jeugdspelers bij de Grand Prix van GasTerra met 7 uit 7 zijn groep had gewonnen. Het prachtige certificaat met de prijs konden we voor 1 april 2014 inwisselen tegen een training. Aangezien we veel meiden bij onze jeugdclub hebben, wilden we heel graag een training van een vrouwelijke grootmeester. Iozefina was bereid om langs te komen!
Op 14 maart was het zover. Samen met de prijswinnaar, Joey Nolden,  ging ik Iozefina van de bus uit Groningen halen. We begroetten haar bij de Boltbrug en begeleidden haar vervolgens naar ons clublokaal. De klik tussen Iozefina en de jeugdspelers was er meteen. Samen stond men al gauw voor het demonstratiebord een partij te spelen. 
Rond kwart voor 4 was de groep compleet en kon Iozefina beginnen met haar les aan groep 1. Eerst werd een tactische opgave geoefend. Het duurde even voordat onze stap 1 schakers zagen dat het thema weg + hout was (stap 2), maar de opgave werd opgelost.
Hierna volgde een partij waar het thema ontwikkeling en ruimtevoordeel heel mooi naar voren kwam. En tenslotte mocht elk tweetal jeugdschakers in een simultaan laten zien hoeveel men van deze les had begrepen. De enige overwinning van alle partijen die middag was tijdens deze simultaan. Gerbrich en Lindert ontwikkelden hun stukken zo goed en pakten zoveel ruimte dat Iozefina vond dat ze hadden gewonnen.
De simultaanpartijen konden niet allemaal afgerond worden, omdat de tweede groep al binnenkwam. Snel ging een aantal schakers uit de eerste groep nog met Iozefina op de foto:

De tweede groep is al verder gevorderd. De meesten zitten in stap 3 en 4. Iozefina had hier dan ook twee ingewikkelder thema’s: standaardstellingen in het eindspel en het vraagstuk of en hoe je moet ruilen in het middenspel

Vooral het laatste thema was erg interessant. Vond ik als 2100-speler ;-) Iozefina liet de volgende stelling zien:
Vraag is of wit moet ruilen of laten ruilen op d3. Tweede vraag is waar wit dan zou moeten ruilen: op e4 of op b5. Iozefina legde uit dat bij een ruil in het middenspel meestal één van de partijen er voordeel aan heeft. Dat moet je zien uit te zoeken achter het bord. Zo kwam ze tot de conclusie dat ruilen op e4 het beste is. Na 1. Lxe4 dxe4 2. c3 heeft wit de damevleugel onder controle, de pion op e5 neemt zoveel ruimte dat een aanval op de koningsvleugel mogelijk is. De aanval kan vervolgens het beste worden opgezet met als aanvalsdoel g6 (h2-h4, Te3-g3, Df4-g4). Zwart is bijna niet in staat om tegenspel te ontwikkelen. 

Hierna speelde Iozefina een simultaan tegen onze jeugd-spelers. Slechts een enkeling wist met remise te ont-snappen.
Een geslaagde middag. Iozefina kreeg als dank een echte ‘Boerster Bol’ van onze warme bakker en een grote bos bloemen. Ik wil Iozefina, Bart Beijer, het schaakteam GC1 en GasTerra nogmaals heel erg bedanken voor de training en de leuke middag.
 Nog een paar foto's:
Simultaan tegen groep 1
Tegen de jeugdkampioen: Sjaak kijkt toe









Ook ik kreeg weinig vat op het spel van Iosefina
Tegen Dalarna