zondag, maart 18, 2012

Grand Prix Assen (za 17 maart): succes voor jeugd Schaakclub Ten Boer


Mailtje van Thea Heersema aan Alberts SchaakBlog:

Beste Albert,
7 prijzen op de GP Assen, met 10 deelnemers (Albert: uit Ten Boer wel te verstaan) een fantastisch resultaat. Hierbij de foto’s, verslag volgt.
Gr. Thea


Eerst de door Thea opgestuurde foto's, waarop de alweer(!) met prijzen bedeelde Ten Boerster schakertjes te zien zijn, met zo hier en daar een voor Albert onbekend gezicht. Gelukkig maar dat ook nog jeugdschakers van andere clubs af en toe in de prijzen vallen!





Klein minpuntje: de gekozen locatie voor de foto's maakt op Albert een ietwat onrustige indruk (waar is hier de uitgang, waar is het toilet: het laatstgenoemde onmisbare vertrekje blijkt zich trouwens achter de rechter deur te bevinden en bij nadere beschouwing ook achter de linker), maar dit alles natuurlijk geheel terzijde.

Groot pluspunt: lege prijzenkasten zullen bij de Ten Boerster schaakjeugd zo langzamerhand een geheel onbekend fenomeen zijn geworden! 

Hier dan, last but not least, het verslag, van de hand van jeugdtrainer Roelof:

Superdag voor Ten Boer in Assen


Afgelopen zaterdag vond het 7de Grand Prix toernooi plaats in Assen. Het toernooi was goed georganiseerd. Ik vond het verfrissend dat ouders niet bij de kinderen mochten komen. De kinderen schaakten in twee zalen, de ouders mochten daar niet naar binnen. Voor Jan en mij betekende het wel dat we weinig zicht had op hoe onze schakers speelden en dat je ook niet goed kan bijsturen. Tips als 'denk om je ontwikkeling' na afloop van een partij, zijn zinloos als je de partij niet hebt gezien. Voor Jan was het erg jammer: hij was speciaal meegekomen om de vordering van enkele schakers te volgen en dat mee te nemen naar de lessen op vrijdag. Maar ik heb begrip voor de beslissing van schaakclub Assen.

Verder miste ik de schakers van de Paardensprong. Een kleine delegatie was aanwezig, maar in de hoogste poules is hun aanwezigheid altijd erg welkom. Ik hoop ze weer te zien in Coevorden. De schakers uit Usquert waren met z'n 4-en. Zij hadden de pechvogel van de dag in de gelederen: met 5 uit 7 werd Joost Bensink gedeeld 1ste, maar op basis van onderling resulataat viel hij buiten de prijzen. Hoe zuur kan het schaken zijn.

Verder was de strijd om het leiderschap in het totaalklassement interessant. Deze strijd gaat tussen Marlinde Waardenburg, Abel Nissen en Gerbrich Kroon. Lars die 5de stond kon niet meedoen, omdat hij jarig was. Marlinde liep uiteindelijk een punt uit op Abel, omdat ze met dezelfde score als Abel 1ste werd, terwijl Abel 'slechts' 2de werd. Gerbrich liet veel meer punten liggen. Ze speelde niet goed en haalde slechts 2 uit 7. Haar slechtste resultaat tot nu toe. Het resultaat van Marlinde leidde tot publicatie van het volgende bericht in de krant van Coevorden http://www.coevordenhuisaanhuis.nl/?n_id=235250&s_id=556

Koen speelde in groep B. Hij begon met een 0, maar daarna volgde 5,5 uit 6. Daarmee werd hij 1ste. Bovendien behoort hij door de ratingstijging na Alfred, Steffan en Wouter tot de club van 1000: zijn rating is nu 1042. Reden voor Roelof om zijn belofte om te tracteren als iemand de 1000 passeert komende vrijdag na te komen. Goed gedaan Koen!!!

In groep C speelden 3 Boersters: Dalarna, Bas en Finn. Dalarna speelt de laatste tijd erg goed, maar op de één of andere manier komt dat niet tot uitdrukking op alle toernooien. Ze verloor eerst 4 partijen (één waar ik kort naar keek zelfs erg sneu: ze gaf in een gewonnen eindspel zomaar haar dame weg), daarna won ze de aansluitende 3. Dat was erg goed nieuws voor Bas en Finn. Bas werd met 4,5 uit 7 2de, Finn met dezelfde score 1ste. Finn won verdiend, want in de laatste partij verloor hij uiterst ongelukkig vanuit gewonnen stelling door een gemene aftrekschaakje.

In groep E speelden Gerbrich en Gerben. Gerbrich speelde onder haar kunnen. Gerben deed het erg leuk en werd gedeeld 2de met 5 uit 7. Op onderling resultaat leidde tot een 3de prijs.

In groep G deed Abel dus goede zaken voor het klassement. Met 6 uit 7 werd hij 2de. Abel is geweldig bezig momenteel!

In groep I speelden 3 Boersters. Tom speelde zijn eerste toernooi een deed dat vet goed. Met 4,5 uit 9 eindigde hij in het midden van de groep. Een erg goed resultaat voor je eerste toernooi, Tom! Jarno en Lindert vielen in de prijzenin groep I. Voor hen was het heel erg goed dat er geen andere jeugdschakers, begeleiding en ouders bij de borden mochten komen. Ze kunnen beiden zich dan moeilijk concentreren. Voor Lindert maakte het ook uit dat er geen klokken waren in deze groep. Daardoor is hij minder gespannen en meer met het schaken bezig. Met 6 uit 9 werd hij 3de. Speciaal wil ik stilstaan bij Jarno. Hij heeft veel talent, schaakt met veel plezier. Al vele toernooien doet hij mee, vaak komt hij in de buurt van de 3de prijs, maar nooit won hij er één. En nu, net nu zijn ouders er een keer niet bij waren, speelde hij onberispelijk. Geconcentreerd, altijd op mat gefocust, met als resultaat 8 uit 9 en een zeer verdiende, maar vooral gegunde 1ste prijs!

Ik wil schaakclub Assen, Sjoerd, Ivo, Martin en Sybrand erg bedanken voor de organisatie van het toernooi. Perfect georganiseerd en inderdaad: het schaken werd weer teruggegeven aan de kinderen!

Geen opmerkingen: