zaterdag, maart 10, 2012

Eerste verlies Ten Boer 1 in NOSBO


In de 6e ronde van de NOSBO-competitie heeft Ten Boer het niet gered tegen Haren 2. Versterkt met de invallers Wim, Harm en Ad (bijna het halve team had afgezegd: zo word je niet snel kampioen) die zich belangeloos ter beschikking stelden, reisden de Boersters gisteravond af naar de Rummerinkhof in Haren, alwaar na wat toiletbezoek, handen wassen en nog wat administratieve rompslomp, de partijen begonnen.

Als eerste was Ad klaar: hij zag een witte overmacht aan stukken op zich afkomen en koos de enig mogeljke remedie, het vriendelijk schudden van de hand van de tegenstander.

Harm voegde er een tijdje later een mooie remise aan toe.

Roelof deed wat we allemaal hadden gedacht dat hij zou doen: winnen. Het bord stond  bij Kroon-Lulof al na een zet of tien in lichtelaaie, maar wit hield het hoofd koel en zegevierde.

Piet speelde remise; volgens Klaas (hij houdt van superlatieven, zoals bekend) stond hij huizenhoog gewonnen, maar het mocht kennelijk niet gebeuren. Klaas zelf accepteerde ook een remisevoorstel, terwijl ik toch begrepen had dat hij zou winnen. Zand erover!

Wim zag zich wat gedwongen te capituleren, na verwoed tegenstand te hebben geboden, maar Jan bracht bij Ten Boer weer wat kleur op de wangen, door zijn partij tot een goed einde te brengen.

Daarmee was de stand op 3,5-3,5 gekomen en hing de afloop van de wedstrijd af van de partij van Albert (dat ben ik zelf, voor de niet-ingewijden onder  lezers).
In de openingsfase stond wit (Albert) beter en zwart moest enkele kunstgrepen toepassen om het hoofd boven water te houden en niet aan zwaktes op e5 en vooral d6 te bezwijken. Dat lukte met enige moeite. Ook een witte torenverdubbeling op de d-lijn kon zwart nog net voldoende het hoofd bieden. Al doende werd een min of meer gelijk eindspel bereikt, waarin wit (hij wel) helaas de fout maakte zijn koning niet tijdig genoeg en vooral net niet ver genoeg het bord op te laten komen. Zwart bedacht een listig (om niet het woord sluw te gebruiken, denk aan Baldrick's a cunning plan) plan en offerde een pion op de damevleugel waarna hij geforceerd vanuit een pion achterstand op een pion voorsprong kwam. Hij had zijn koning namelijk wél ter plekke laten arriveren en wit bemerkte te laat dat de loperzet waarop hij uiteindelijk had vertrouwd, niet kon. Dat betekende de beslissing.
Er kwam een slotepisode van 3 pionnen (zwart) tegen twee en aan beide kanten een loper, dat voor zwart gewonnen was en dat hij ook goed uitspeelde.

Zo ging met de eerste NOSBO-nederlaag van Albert dit seizoen ook helaas de eerste verloren teamwedstrijd van Ten Boer 1 uit deze competitie de geschiedenis in. Volgende keer beter en.... waarom ook niet, toch nog even een positief geluid: behalve leuk voor Haren is deze uitslag dat ook voor Sissa 2: zij zijn 'los'!

SC Haren 2 - SC Ten Boer 1: 4½ - 3½  

1. J. Lulof (z)(1926) - Roelof Kroon (w)(2177): 0 - 1
2. R. Mellink (w)(1873) - Klaas Dijkhuizen (z)(1926): ½ - ½
3. A. Tasma (z)(1804) - Albert Prins (w)(1697): 1 - 0
4. J. Mellink (w)(1711 - Jan Pilon (z)(1754): 0 - 1
5. T. Hiemstra (z)(1692) - Piet Beetsma (w)(1650): ½ - ½
6. W. Veldhuis (w)(1659) - Wim van Dijken (z)(1305): 1 - 0
7. R. Goedhart (z)(1625) - Harm Buter (w)(1422): ½ - ½
8. H. Lassche (w)(1524) - Ad Mertens (z)(1207): 1 - 0

Geen opmerkingen: