maandag, november 21, 2011

Grand Prix Groningen


Jan Pilon, vaste kracht van het Ten Boerster jeugdschaak, stuurde het volgende toernooiverslag op naar Alberts SchaakBlog:

Grand Prix SC Groningen

Op zaterdag 19 november vond het Grand Prix jeugdtoernooi van de Schaakclub Groningen plaats. Het was de tweede Nosbo-GP van dit seizoen. Er werd gespeeld in de kantine van Iederz (het voormalige DSW Stadspark) aan de Peizerweg te Groningen. In totaal waren er 70 jonge schakers op het toernooi afgekomen en die werden verdeeld over negen groepen. De hoogste groep (A) bestond uit zes spelers, de rest van de groepen uit acht spelers. Het werd een succesvolle middag voor Ten Boer: tegen het eind van de middag mochten zes van onze jeugdspelers een prijs in ontvangst nemen!

In groep I was Abel oppermachtig en eindigde als eerste met een superscore van 7 uit 7. Lindert was deze middag ook goed op dreef en eindigde als tweede met een keurige 4.5 uit 7. Een knappe prestatie van beide heren! In hun onderlinge partij had Lindert op het eind alleen nog zijn zwarte koning op het bord staan tegen een overmacht aan witte stukken. Pat lag op de loer… maar Abel trapte daar niet in en maakte de partij overtuigend uit.

Ook Gerbrich ging met een prijs naar huis. De eerste drie partijen werden door haar gewonnen, echter daarna liep het toch wat moeizamer. Ze werd uiteindelijk derde in groep H met een solide score van 4 uit 7. Colin speelde zeer goed, maar hij had op bepaalde momenten wat pech. Zo zette hij bijvoorbeeld in de zesde ronde zijn tegenstander in gewonnen stelling pat. Een beetje sneu, maar tegelijkertijd is het ook leerzaam voor hem. Hij scoorde 2.5 punt. De eerste prijs in deze groep ging overigens naar Robert-Jan Vogel uit Bedum. Proficiat!

Er waren maar liefst vier Boersters actief in groep G. Remco en Ilse speelden een aantal zeer goede partijen en scoorden beiden 3 punten, wat niet genoeg voor een prijs was. In hun onderlinge partij verloor Ilse haar dame. Ze gaf echter de moed niet op en wist Remco toch nog te verschalken met een roltrapmat. Luuk is nog niet zo lang lid van de club, maar deze middag liet hij (weer) zien dat hij een echte aanwinst is. Met goed spel vergaarde hij 3.5 punten. Net niet genoeg voor een prijs, maar die gaan dit seizoen zeker volgen. Lars, gehuld in het koplopershirt, wist zijn status uiteindelijk niet vast te houden. Wel won hij een mooie derde prijs met 4 uit 7!

Broer en zus Van Pijkeren hadden allebei een moeizame middag. Ze zaten dan ook in lastige groepen. Dalarna (groep E) wist in de slotronden met goed spel toch nog twee punten te behalen. Finn (groep C) moest telkens opboksen tegen (op papier) sterkere tegenstanders. Hij wist uiteindelijk 1.5 punt te scoren. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat beide schakers in de komende toernooien weer prijzen gaan pakken.

Tot slot groep D. Hierin zaten de gebroeders Klomberg. In de derde ronde speelden ze tegen elkaar en de partij eindigde spoedig in een salonremise. Bij het ingaan van de slotronde had Bas 5 en Koen 4.5 punt. Bas speelde uitstekend en kwam een stuk voor te staan. Maar… op een gegeven moment liet hij zich pardoes mat achter de paaltjes zetten. Dat was zuur voor hem, maar dit soort dingen kunnen nu eenmaal gebeuren. Door de nederlaag werd Bas tweede en ging de eerste prijs naar broer Koen, die wel wist te winnen. Hoe dan ook: beide heren hebben prima gepresteerd!

Winnaar van het toernooi (en de A-groep) werd Alec Sealy (Sneek).

Foto's van dit toernooi, met Ten Boerster jeugd in de hoofdrol:





Gerbrich Kroon prijswinnaar zomerschaak-puzzels

Gerbrich kreeg afgelopen zaterdag van de Paardensprong een prijs voor de zomerschaakpuzzels. Op de site van de Paardensprong stonden afgelopen zomervakantie 4 keer 3 opgaven die konden worden opgestuurd. Degenen die oplossingen instuurden werden opgenomen in een totaalklassement. Na 4 keer was Gerbrich medekoploopster en na loting viel de prijs op haar. Ze vond de opgaven erg leuk. Sommige waren pittig, maar ze bleef net zo lang zetten proberen en dolen in de variantenboom totdat ze de oplossing had gevonden. Een leuk initiatief van de Paardensprong. Gerbrich kreeg het boekje 'Oom Jan leert zijn neefje schaken', dat zeer recent door Tirion in herdruk op de markt is gebracht. Verder nog een zak snoep die ze heeft uit kunnen delen op het toernooi.



Geen opmerkingen: