donderdag, november 17, 2011

Schoolschaakkampioenschap Bedum

Alberts SchaakBlog kreeg verslagjes toegestuurd van Thea Heersema en Roelof Kroon van het schoolschaak in Bedum. Hier komen hun respectievelijke impressies:

Thea  Heersema:

Schoolschaak kampioenschap: 1. St. Walfridus; 2. de Fontein. Individueel: 1. Koen; 2. Robert-Jan; 3. Finn

Op 16 november was het jaarlijkse schoolschaakkampioenschap Bedum/ Ten Boer. Er deden 48 kinderen mee van 6 scholen.
Bij het scholenklassement werd de St. Walfridus uit Bedum (met Finn) eerste en de Fontein tweede. Deze 2 scholen plaatsten zich voor de finale van de provincie Groningen. De Huifkar werd vlak hierachter derde.
Individueel werd Koen eerste met 7 uit 7. Finn gedeeld 2de met 5,5 uit 7, echter na een ingewikkelde berekening kreeg hij de derde plek. Hij had wel gewonnen van de nummer 2. Robert-Jan, ook van de St. Walfridus (ook 5,5).

Het was een leuk toernooi met zeer veel beginnende schakers en daarnaast bijna alle leden van onze jeugdclub, voor zover ze op de lagere school zitten.

Roelof Kroon:

Koen oppermachtig kampioen bij Schoolschaak Bedum. Walfridus en Fontein verder naar provinciaal kampioenschap

Gistermiddag werd het schoolschaakkampioen van de gemeenten Ten Boer en Bedum gespeeld. Het werd een spannende strijd in de Togtemaarschool onder de shirts van Arjen Robben van zijn tijd bij Groningen, PSV, Bayern München, enz. Er deden 47 kinderen mee van de Togtemaarschool, de Regenboog, de Poort, Walfridus, de Huifkar en de Fontein.

Individueel was Koen oppermachtig. Vooraf werd een strijd tussen Finn en Koen verwacht (nummers 1 en 2 van vorig jaar), maar Finn verloor in de 2de ronde al verrassend een half punt tegen Gerben. Hierdoor stonden Koen en Gerbrich na 4 ronden bovenaan met 4 uit 4. Koen won in de 5de ronde van Gerbrich, waarna de kampioenswedstrijd in de 6de ronde volgde. Finn moest winnen om Koen te achterhalen en forceerde hierbij ietwat. Daardoor won Koen een paar pionnen op de damevleugel en een paar minuten later de partij. In de 7de ronde kwam hij niet meer in gevaar. Goed gedaan Koen!
De strijd om de 2de plaats was spannender. In de laatste ronde moest Finn van Gerbrich winnen om te voorkomen dat zij 2de werd. Dit lukte en daardoor kwamen Lars, Finn en een niet clubspeler anderhalf punt achter Koen als tweede aan. Op weerstandspunten werd Finn 3de en Lars 4de. Gerbrich viel ondanks een goed toernooi door de laatste ronden buiten de prijzen en werd 5de. Een ander resultaat dat ik zo uit mijn hoofd weet: Abel werd 7de.
In de scholenstrijd was het ongemeen spannend. Na de 6de ronde ging de Fontein op kop met 18 punt, Walfridus had 17,5 en de Huifkar 16. In de laatste ronde bleken slechts twee partijen van belang voor de eindrangschikking. Walfridus haalde de Fontein in en eindigde met 20,5 punt op de 1ste plaats. De Fontein werd 2de met 20 punt en 3de werd de Huifkar met 18 punten. Door het aantal kinderen dat meedeed kunnen zich waarschijnlijk twee scholen plaatsen voor het provinciale kampioenschap. De Walfridus en de Fontein gaan hier naar toe.