woensdag, november 16, 2011

Ronde 9 clubcompetitie Ten Boer

Gisteravond werden 5 partijen gespeeld in de 9e ronde van de onderlinge competitie. Het wordt weer eens tijd voor een 'volle bak'. Wellicht volgende week? De uitslagen werden zeer attent door Wim van Dijken aan Alberts SchaakBlog doorgegeven:

Klaas Dijkhuizen (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Jan Pilon (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Wim van Dijken (w) - Piet Beetsma: 0 - 1
Fré Blok (w) - Harm Buter: 0 - 1
Wouter Grömmel (w) - Ad Mertens: 1/2 - 1/2

AMK: Roelof Kroon, Steffan Vlaswinkel, Alfred Rodenboog en Marten Berends. SN: Albert Prins.

Op de verschillende partijen kan Albert helaas niet ingaan, omdat a) hij zelf niet aanwezig was en zich moest behelpen met een nederlaag van onze Oranjeklanten en b) Wim zelf geheel en al met zijn eigen strijd bezig was, waarin hij al snel een pion achterstond. maar vervolgens de partij nog lang wist te rekken tot hij zich in het onvermijdelijke moest schikken.

Meevaller: later op de dag arriveerde nog een mailtje van Klaas over zijn partij tegen Wopko:

Wopko speelde uitstekend. Hij durfde waarschijnlijk ten onrechte niet in te gaan op een dubieus pionoffer. Achteraf gezien, bij de juiste verdediging van zwart, misschien een gelukje voor mij. Later raakte hij daardoor onder grote druk met groot gebrek aan manoeuvreerruimte en dat kostte hem uiteindelijk een kwaliteit. Ook toen was het desondanks nog steeds opletten geblazen vanwege penningen, maar de winst kwam niet meer in gevaar.

Een voorlopige conclusie van Albert na 9 ronden: clubgenoten Dijkhuizen, Beetsma en Pilon hebben snode plannen als het gaat om de bovenste plaatsen; zij blijven winnen (vanuit hun standpunt natuurlijk heel mooi) en moeten daarom eens nodig terecht worden gewezen. Kampioen Roelof en ook Albert (om maar eens twee geheel willekeurige schakers te noemen) zijn wat achteropgeraakt, de eerste door rondenlange afwezigheid en de tweede door twee niet echt ingecalculeerde nederlagen. Daardoor ziet de ranglijst in vergelijking met vorige seizoenen, vooral wat de bovenste helft betreft, er onverwacht wat anders uit. Het tweede deel van de ranglijst doet min of meer vertrouwd aan. Maar in de komende weken en zeker vanaf begin 2012 zullen er meerdere verschuivingen plaatsvinden, dat staat wel vast. Zwaar weer voor de koplopers in het verschiet!

De stand na 9 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 157½ p.
2-3. Piet Beetsma en Jan Pilon 145½
4. Roelof Kroon 115½
5. Albert Prins 100½
6. Steffan Vlaswinkel 92½
7. Alfred Rodenboog 84
8. Harm Buter 81½
9. Wopko Dijkema 79
10. Gerard Zijlema 69
11. Marten Berends 66
12. Wim van Dijken 63
13. Ad Mertens 40½
14. Wouter Grömmel 37
15. Fré Blok 36½


 
N.B.: Eind deze week reist een viertal van Ten Boer af naar Winschoten om daar de strijdbijl op te nemen tegen Van der Linde 2 in het kader van de NOSBO-beker. In het weekend hoopt Alberts SchaakBlog van deze ontmoeting een passend verslagje te  geven.

Geen opmerkingen: