zondag, mei 06, 2012

Groningen in beeld (22)

N.B. Het zoekbalkje links bovenaan, naast het bloggerlogo, kan handig zijn voor het zoeken naar in het weblog voorkomende namen en woordcombinaties. Bij het daar zoeken bijvoorbeeld op Groningen in beeld verschijnen bijdragen waar destijds een Groningen in beeld-gedeelte aan is toegevoegd, soms ook niet genummerd en die dus ook niet in beeld komen bij het zoeken op 'G. in b.' bij 'onderwerpen' rechts in de marge.
Op die manier komen nog foto's boven water van Midwolda (met de koniks die daar toen nog vrolijk rondliepen) Pieterburen, Rasquert, Saaxumhuizen, Tinallinge, Eenrum, Noorddijk én.... Ten Boer!


Ter zake! Gisteren, op bevrijdingsdag, namen we het koene besluit eens naar een borg te gaan die we nog niet eerder hadden gezien. Het werd de Rensumaborg in Uithuizermeeden. Heel erg de moeite waard. Het huis (heerd) dateert uit de 17e eeuw en heeft in 1700 al het huidige uiterlijk gekregen. Halverwege de 18e eeuw was er een restauratie en tussen 1974 en 1977 is de borg geheel gerestaureerd. Het gebouw zelf en de tuin zijn niet te bezichtigen, maar er is toch genoeg te zien. Er zijn mooie singels, een hertenkampje en een wandelbos achter de borg, met aan het eind een vijver en een 'berg', met bovenop een theekoepel, waar je langs een slingerend schelpenpaadje komt.

Even was ik bang dat we daar verontruste theedrinkers uit de borg tegen het lijf zouden lopen, maar dat viel erg mee (tegen?), maar was geheel verklaarbaar alleen al vanwege de straffe wind ter plekke. Het zou moeite gekost hebben daar de thee in het kopje te houden. Snel weer naar beneden dus en door het gras tussen de bomen door weer terug. Via de andere kant van het huis naar het hertenkampje en langs de boomgaard een ommetje maken, waar ook nog treinen (Groningen-Roodeschool v.v.) passeerden. Via de Menkemaborg (altijd even meenemen) weer 'op huis aan'.

De, al zeg ik het zelf, niet onaardige foto's (al naar behoefte 1-2 keer klikken) zijn gemaakt op 5 mei, tussen 14.30 en 15.30












Geen opmerkingen: