woensdag, mei 23, 2012

34e en laatste ronde bij SC Ten Boer


In de 34e en laatste ronde werden 5 partijen gespeeld:

Klaas Dijkhuizen  (w) - Roelof Kroon:  0 - 1
Piet Beetsma (w) - Jan Pilon: ½ - ½
Albert Prins (w) - Erwin Kok: ½ - ½
Ad Mertens (w) - Wopko Dijkema: 0 - 1
Marten Berends (w) - Erick Erdtsieck: 0 - 1

Afwezig: Harm Buter, Alfred Rodenboog, Gerard Zijlema, Wim van Dijken. Fré Blok: SN.

Roelof be'kroon'de zijn al behaalde kampioenschap met nogmaals een overwinning op Klaas. In een spannend geheel, waarin wit in het eindspel zijn dame offerde tegen twee torens en daarna toch weer een nieuwe dame op het bord bracht (zoals er met het vrouwelijk schoon op het bord bij Ten Boer wordt omgesprongen, je wilt het niet weten)  waarna het verdere gebeuren toch nog, dankzij nauwkeurig spel van zwart in diens voordeel verliep.

Jan en Piet speelden tegen elkaar om plaats 3. Het was een idee van de wedstrijdleider om hen, ondanks dat ze kort geleden nog elkaar hadden getroffen, het onderling te laten uitmaken. Beide spelers gingen accoord. Jan moest, gezien zijn kleine achterstand op de ranglijst winnen, Piet had aan remise genoeg. De remise kwam er, maar vraag niet hoe. Jan stond in het middenspel op winst, maar kreeg het ongelukkige idee zijn paard op a1 te posteren: zoals bekend een niet al te sterk veld voor dit edele dier, zeker niet als het niet echt nodig is. Piet maakte van deze omstandigheid gebruik door met zijn paard, na de vijandelijke koning op een zijspoor te hebben gezet, korte metten te maken met de zwarte pionnen op de koningsvleugel, wat er op neerkwam dat zwart ondanks zijn stuk voorsprong (loper) de partij niet meer kon winnen. Een verdiende 3e plaats voor de witspeler, die dit seizoen goed speelde.

Albert en Erwin speelden een partij met verkorte bedenktijd, omdat laatstgenoemde eerder naar huis moest. Het werd een aardig treffen, waarbij de witspeler diverse keren het idee had beter te staan, maar niet kon doordrukken en waarschijnlijk enkele keren, voor een moeilijke keus geplaatst, niet de beste zet deed. Zo belandden beiden in een eindspel met elk een toren en een zestal pionnen, waarin zwart nog een een mooie kans miste, waarna de remise een feit was.

Ad en Wopko maakten het elkaar niet makkelijk en van de weeromstuit bleef het noteren vanaf zeker moment achterwege, waardoor de klok voor spek en bonen op tafel stond. Het zij zo, de wedstrijdleider liet het bij een vermaning ('gele kaart'). Ad miste enkele keren een sterke voortzetting: ondanks het feit dat hij materiaal achterstond had hij waarschijnlijk moeten winnen, maar zo ging het niet. Hij liet zich op het laatst in met een soort zelfmatconstructie. Dat lukte wél en Wopko liet zich dit smakelijke hapje niet ontgaan.

Tenslotte Marten tegen Erick. Van deze partij heb ik niet heel veel gezien, maar wel dat Marten zijn beide paarden ver in de zwarte stelling had weten te posteren. Een sterk duo, maar ja, dan moet er nog een extra aspect aan worden toegevoegd, om verder te komen. Dat kwam er niet en Erick kon de viervoeters onder druk zetten, waarna wit de fout inging. Zwart won.

Zowel Erick als Erwin spelen een behoorlijk potje schaak en voor de interne competitie van onze club betekenen ze zonder meer een versterking. Van harte welkom dus in het seizoen 2012-2013!


Binnenkort de eindstand van de nu afgelopen clubcompetitie, mét en eigenlijk ook zonder de beide nieuwelingen Erick en Erwin, die omdat ze nog geen lid zijn, in de officiële eindrangschikking niet voorkomen, ook al omdat ze het minimum van 12 partijen niet hebben gehaald.

De volgende week worden de eerste drie prijzen van de onderlinge uitgereikt en zal er een simultaan door Roelof worden gespeeld, óf er wordt aan snelschaken gedaan, dat was gisteravond nog niet zeker.

Iedereen is van harte welkom op die laatste avond!! 

Geen opmerkingen: