woensdag, oktober 17, 2012

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 6 + nieuwe ranglijst


In de 6e ronde van de onderlinge competitie viel voor de ware liefhebber weer veel te genieten. Er werden gisteravond vijf partijen gespeeld, waarvan vooral de langste (Jan-Piet) de aandacht trok en omstreeks 11.30 uur volgden de nog steeds aanwezige clubleden het treffen met ingehouden adem, daarbij de toch zo noodzakelijke nachtrust geheel uit het oog verliezend. Hieronder meer over dit spektakelstuk.

De resultaten:

Klaas Dijkhuizen (w) - Marten Berends: 1-0
Jan Pilon (w) - Piet Beetsma: 1-0
Albert Prins (w) - Wopko Dijkema: 1-0
Harm Buter (w) - Alfred Rodenboog: 0-1
Ad Mertens (w) - Gerard Zijlema: 0-1 

Afwezig met kennisgeving: Erick Erdtsieck, Erwin Kok, Free Blok en Bas Klomberg.



Klaas-Marten
In de openingsfase staat Klaas al wat beter en hij weet dit uit te bouwen tot winst. De beslissende gebeurtenissen in deze partij heb ik trouwens gemist.

Jan-Piet
Een vroeg remise aanbod van Piet wordt door Jan afgewezen ("te vroeg") waarna  een heel spannende partij volgt. Een aanvankelijk heel mooie stand voor wit krijgt geen goed vervolg en zwart komt sterk terug in de partij. Enkele prima torenzetten resulteren in de winst van een pion en een paard (!) 


torenzetten als 37. ...Txd5! 38. Tc1? Tc5! en 39. ... Txc6

wat natuurlijk de doorslag  moet geven. Wit verdedigt zich echter met hand en tand en Piet die eerst een voorsprong in tijd van 20-30 minuten heeft, ziet die steeds meer afbrokkelen. Dat neemt niet weg dat hij even later door middel van  een fraai paardoffer in enkele zetten kan winnen. Hij zag de zet wel, verklaart hij later, maar durfde het kennelijk toch niet aan.


Zwart deed hier 42. ... fxg3? maar had hier met 42. ... Pe3! op slag
 gewonnen.  Wat te denken  van de variant (om er maar eens één te noemen)
  43.fxe3 Dxe3+  44. Kh1  De1+ 45. Txe1 Txe1+  45. Kg2 Tc2+ 46. Kf3  Te3 mat?

Ondanks dat komt hij op een toren voorsprong en jaagt met dame en toren de witte koning het bord op. Steeds weet wit nog een veldje te vinden en listig om pionnen heen te draaien in plaats van ze te nemen en... druk doende deze  achtervolging in hevige tijdnood tot een goed einde te brengen, gaat zwart door zijn vlag....

Albert-Wopko
Op zet 15 zet wit een kleine valstrik, om via pionruil met een daardoor vrijkomende loper een kwaliteit te winnen en dat lukt wonderwel. Daarna is het eigenlijk wel gebeurd en wit behaalt zonder veel moeilijkheden de winst.

Harm-Alfred
In het middenspel staat Harm, aanvoerder van de witte stukken, heel goed, maar wist hier geen voordeel uit te halen. Zwart neemt dan langzaam maar zeker het heft in handen en wint een pion, waar later nog een tweede bijkomt. Een eindspel met vier torens en nog twee lichte stukken op het bord wordt door Alfred vervolgens gewonnen.

Ad-Gerard
Ad staat goed tegen Gerard, maar laatstgenoemde vermant zich en werkt zich naar een betere stelling, waar een sterke aanval uit voortkomt. Uiteindelijk moet Ad in het eindspel, na een giftig pionnetje te hebben verorberd, een toren inleveren en even later geeft hij op.

De nieuwe ranglijst na 6 ronden (achter de namen de behaalde punten in het keizersysteem en de gespeelde partijen met wit en zwart):


1.Klaas Dijkhuizen 111,5 p.(3-2); 2.Jan Pilon 98,5 (2-2); 3.Albert Prins 91,5 (2-2); 4.Erick Erdtsieck 87,5 (2-1); 5.Marten Berends 87 (2-2); 6.Piet Beetsma 65 (2-2); 7.Erwin Kok 63 (2-1); 8.Alfred Rodenboog 60 (1-2); 9.Wopko Dijkema 57 (2-2); 10.Harm Buter 48 (3-3); 11.Gerard Zijlema 41 (1-2); 12.Bas Klomberg 40 (0-1); 13.Free Blok 31 (1-1); 14.Ad Mertens 12 (3-3). 

Geen opmerkingen: