zondag, oktober 14, 2012

Noordelijke Jeugd Competitie vliegend van start (verslag van Roelof Kroon)


    
Gisteravond is de 1ste ronde van de Noordelijke Jeugd Competitie gestart. Deze competitie voor viertallen is uitgewerkt door Erwin Kok (SCEPU en sinds kort gastlid bij onze vereniging), Ronald van Nimwegen (Paardensprong) en Schaakclub Ten Boer. Bedoeling is om jonge schakers een podium te geven waar ze kunnen oefenen met schaken zoals dit bij volwassenen gewoon is. Meer bedenktijd, noteren, tijdnoodfase en uitvluggerfase. Allemaal zaken die bij de normale rapid opzet van Grand Prix toernooien niet voorkomt. De jeugdleiders van Ten Boer hopen hiermee het gat tussen jeugd en volwassenafdeling te verkleinen. Daarbij komt dat ik persoonlijk het teamschaken één van de leukste vormen van schaken vind. Je bent minder individueel bezig met alleen maar je eigen partij.
Er doen 10 teams mee aan de competitie. Twee uit Friesland, Kasteel uit Coevorden, Haren, SCEPU, twee teams van de Paardensprong en maar liefst drie teams van Ten Boer. Eén van de zaken waar we als club erg trots op mogen zijn, is de groep middelbare scholieren die bij de jeugdclub zitten en veel meedoen aan toernooien. Ze beschikken ondertussen over veel ervaring en worden snel sterker. En ze willen allemaal graag meedoen aan de NJC.
De teams waar we tegen moeten zijn nóg sterker. Paardensprong 1 kent enkele van de grootste jeugdtalenten uit het noorden van het land. Het combinatieteam van Sneek en Philidor zou ons sterkste senioren viertal in de pan hakken. Ik ben enorm onder de indruk van de progressie die de gezusters Waardenburg van het Kasteel doormaken. En onze collega's uit Usquert hebben ook een sterk team met schakers als Leonard in’t Veen, Silke Kok (let op haar want ze heeft veel kijk op het spelletje en heeft al een keer van me gewonnen) en de gebroeders Bensink, zonen van één van de grote aanjagers van het jeugdschaak in Usquert.

De goden hadden de hemelpoorten opengezet toen we aankwamen bij de Hunzeborgh voor de 1ste ronde. Ons materiaal, klokken en schaakborden, wist amper droog de 50 meter tussen auto en speelzaal te overbruggen. En ook de rit erheen was enerverend. We waren niet de enigen die problemen ondervonden. Een tweetal van het combinatieteam Philidor/Sneek met Migchiel de Jong als begeleider moest met politie escorte naar de speelzaal worden begeleid. Het bleek onmogelijk om in de stromende regen de Hunzeborgh te bereiken.

Binnen bleek het weer ouderwets goed georganiseerd door Ronald en zijn team. Een gezellige bar met veel consumpties speciaal voor jeugd. Koffie met cake voor de volwassenen. Omdat er 3 teams van onze vereniging meedoen, moeten de teams in de eerste drie ronden tegen elkaar. Dit betekende SC Ten Boer 1 tegen SC Ten Boer 3. SCEPU bleek de tegenstander van SC Ten Boer 2. In onze eigen rode shirts tegen de prachtige shirts van Usquert met schaakbord erop. Ook Paardensprong had shirts. Sneek had de shirts niet bij zich, misschien is volgende keer het plaatje compleet (waar zijn de groene shirts van e2-e4?).



Het werd een prachtige avond. Wat mij vooral erg aansprak is dat de kinderen na afloop van hun partij meteen naar Jan Pilon en Sjaak Schuit liepen om samen met hen de partij nog een keer te bekijken en een eerste analyse te doen. Ze stonden er zelfs voor in de rij. En dat is de beste manier om de lessen uit de partij tot je te nemen. Je weet nog wat je dacht op het moment dat je goede en te verbeteren beslissingen nam. Ik ben heel blij dat Jan en Sjaak dit deden. Op 9 november schaken we in Ten Boer, misschien kunnen Klaas, Albert en Piet assistentie verlenen bij deze analyses direct ná de partij.

De wedstrijden zelf verliepen erg goed. Team 1 miste Alfred Rodenboog, waardoor de strijd tussen de teams 1 en 3 open was. De einduitslag bleek achteraf toch 4-0 te zijn. Abel won als eerste van Lemée. 's Middags hadden ze ook al tegen elkaar gespeeld en toen won Lemée. Nu waren de kansen wisselend, maar je weet bij beiden dat ze vol op de koning van de tegenstander spelen en dat de partij snel afgelopen kan zijn. Zo ook nu. Abel bedacht een aanval met loper op de zwarte dame op f6 en daarachter pion g7. Toen Lemée Dd8 speelde was Dxg7 meteen mat. Op het 3de bord speelde Ruben tegen Jerimi. Jerimi is ook een rasechte aanvaller, maar gaf nu te veel weg, waardoor Ruben wist te winnen (2-0). Bas tegen Gerben was de volgende spannende partij. Bas staat 1ste in de competitie en lijkt goed in vorm. Gerben miste ergens wat en toen was het in hogere zin al afgelopen. Hij wist de strijd nog lang te rekken, maar het verlies was onvermijdelijk (3-0). De partij tussen Finn en Robin was van een hoog niveau. Eerst miste Robin een kans, daarna kwam Finn beter te staan. Maar zijn koningsaanval sloeg niet door en Robin bleef een stuk voor. En toen gaf Robin de meest cruciale pion van zijn stelling weg met als gevolg dat Finn een toren won. Finn liet niet meer los en zette Robin zonder verdere fouten mat.

SC Ten Boer 2 tegen SCEPU was ook een opmerkelijke wedstrijd. Op de borden 2 t/m 4 speelden meiden tegen jongens en de meiden wonnen alle 3. Gerbrich was als eerste klaar door op bord 4 Joost Bensink te verslaan (1-0). Daarna kon Lars het niet bolwerken tegen Silke (1-1). Op het 2de bord haalde Dalarna een goede overwinning tegen de sterke Edgar Manucarian van SCEPU (2-1). Alhoewel: Erwin stuurde me gisteren een foto van de partij waarin Edgar met een aftrekschaakje de dame van Dalarna kon winnen. Daarna duurde het lang voordat het duidelijk werd of Koen het beslissende punt binnen zou halen tegen Leonard in't Veen. Dit lukte niet doordat er opeens een toren van het bord verdween. 2-2 is een goede uitslag voor het team. 
Al met al een geslaagde avond met een winnend, een gelijk spelend en een verliezend team. 
Hieronder nog wat schaaktechnische fragmenten van de avond. Eerst twee fragmenten van niet Ten Boer spelers. Uit Sneek tegen Haren:


Wit staat gewonnen maar met zijn laatste zet Tg8-d8 heeft zwart wel zijn beide stukken gericht op de witte koning. Dit geeft hem een kleine kans op eeuwig schaak, zeker als wit te veel op materiaal is gericht

1.Dxa6 Td1+ 2.Kh2 Dxf2 3.Da8+ Kh7 4.Tf3??
En nu komt die kans ook echt. Wel goed is 4.De4+ f5 5.De3 (röntgendekking van veld g1) 5...Df1 6.Tf3 en omdat de witte dame nu niet buiten spel staat zijn er genoeg velden door wit gecontroleerd om het eeuwig schaak te voorkomen
4...Dd4??
Maar zo moet het niet. Eeuwig schaak is 4...Dg1+ 5.Kg3 De1+ 6.Kh2 Dg1+. Andere zetten leiden tot verlies of ook eeuwig schaak
a) 6.Kg4 f5+ en om mat te voorkomen moet wit zijn toren geven 7.Txf5
b) 6.Kf4 g5+ 7.Kg4 Dh4# au
c) 6.Tf2 De5+ met eeuwig schaak. Overigens kan zwart ook proberen met dame en toren nog iets te bereiken. Dit moet hij dan doen door de dame op e8 buitengesloten te houden met 6...Td5
5.De4+! en wit won eenvoudig 1–0

Uit Kasteel tegen Philidor/Sneek het volgende fragment om het niveau van de 1ste bord spelers te tonen. Wit stond eerder in de partij goed, maar nu gaat de partij kantelen:

1...a4
Om de kwaliteit van de twee spelers te onderstrepen, geef ik weer wat de zwartspeler aangaf toen ik na de partij kort met hemover deze stelling sprak. Hij zei tot mijn verrassing dat de tekstzet misschien wel minder goed was. Beter leek hem achteraf direct het kwaliteitsoffer 1...Txf3 2.gxf3 a4 en inderdaad heeft hij volkomen gelijk, bijvoorbeeld 3.Pd2 Pxd4 4.Te5 Db4 (4.Te3 Pf5). De dame die een vijftal zetten hiervoor nog een groot gevaar voor de zwarte stelling was, blijkt nu juist erg ongelukkig en buiten spel te staan.
2.Pbd2
Ik stelde na afloop 2. Pc1 voor maar zwart zei meteen dat dit uit is na 2...Txf3 3.gxf3 Pxd4. Na de zet van de witspeler kan wit nog hopen.
2...Lc8 en als wit nu 3. Tc1 had gespeeld had wit nog kansen op remise gehad. In plaats hiervan blunderde wit en ging pion d4 en de partij verloren.
0–1
Nu nog twee fragmenten van Boerster spelers.
Lars verloor op de volgende leerzame manier van Silke Kok.

14... Pxd5
Een leuke zet van Lars. Knap gevonden. Helaas is de ontwikkelingsvoorsprong van wit zo groot dat ze in het voordeel blijft.
15.Lxe7 Pxe7
En wat moet je doen bij een voorsprong in ontwikkeling. Juist lijnen openen. Ik ben onder de indruk van de volgende twee witte zetten.
16.e5! Pc6
Beter is 16...dxe5 17.Dxe5
17.De4! Pxe5
17...g6 lijkt mij noodzakelijk
18.Dh7# 1–0
En tenslotte de manier waarop Finn van Robin wint, nadat Robin in betere stelling een fout begaat. Robin krijgt geen kans meer.

35.Te1
35.Td1 en wit staat beter
35...Dxd3+ 36.Kg2 Txe1 37.Lg5 Df1+ 38.Kf3 Dd3+ 39.Kg4 Tg1+ 40.Kh4 Tg3 41.Dd7 Txg5 42.De7 Txh5+ 43.Kxh5 Dh3+ 44.Dh4 Tf5# 0–1

N.B. 
Alle resultaten van de jeugdcompetitie NJC zijn te achterhalen via: Noordelijke Jeugd Competitie (zie ook bij schaaklinks (rechts in de marge).

Geen opmerkingen: