Chess Players door James Northcote (1746-1831) |
Een opmerkelijk gesprek tijdens een schaakpartij tussen de Rus Boleslavsky en de Argentijn Najdorf: “Remise?” vraagt Najdorf. “Nee!” antwoordt Boleslavsky kort en bondig. “U speelt nog op winst?” zegt Najdorf. “Nee!”. “U wilt verliezen?” “Nee!”. “Wat wilt u dan wel?” vraagt Najdorf verbaasd. “Schaken!”
Tijdens het internationale schaaktoernooi in Wenen in 1898 spelen Tsjichorin (wit) en Tarrasch tegen elkaar. Op de 37e zet, als er een pionneneindpel met ongelijke lopers is ontstaan, stelt Tjsichorin zijn tegenstander remise voor (zie bovenstaand diagram). Koppig, zoals schakers nog wel eens willen zijn (!) en niet in staat om remise, of erger, een nederlaag te accepteren, weigert Tarrasch. Tsjichorin neemt daarop zijn loper van het bord en zegt: “Zo, probeer maar te winnen!”
Pas op dat moment wordt Tarrasch zich bewust van de juistheid van het voorstel en hij gaat meteen accoord. De zwarte koning kan de witte stelling niet binnendringen door de witte pionnen op c4 en f4 en de aan- of afwezigheid van de witte loper verandert daar niets aan.
In zijn boek Chess Duels: My Games With The World Champions (2010) vermeldt de Amerikaanse grootmeester Yasser Seirawan niet alleen partijen, maar ook menige anekdote. Eén daarvan betreft de Deense grootmeester Bent Larsen die hem vertelt dat de Sioux indianen de waarde van het leven van een man beoordelen naar het aantal vijanden dat hij had. Als iemand een grote vijand had was hij zelf ook een groot man, om zo’n vijand waardig te zijn geweest.
Vervolgens vraagt Larsen zich af of hij niet een saai persoon is, want hij heeft helemaal geen vijanden. “Ja toch, ik heb één vijand: Max Euwe, maar die is stervende.” Hij legt uit dat Euwe in slechte gezondheid verkeert en hem per telegram heeft gevraagd hem te vergeven, zodat hij in vrede kan overlijden. Die dag heeft Larsen Euwe een heel kort telegram teruggestuurd: “No. Uch”.
Jeremy Silman die destijds een heel positieve recensie van het boek op internet gaf, zegt daarin dat hij met het verhaal enige moeite heeft, maar dat ieder die het waarom wil weten van Larsens “no” het boek maar moet kopen.
Bovenstaande 'Anekdotes uit de schaakwereld' zijn ook verschenen in de regiokrant BuurContact van 7 februari 2014.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten