woensdag, december 13, 2006

SC Ten Boer wint van SC Veendam in 4e ronde NOSBO

In klasse 1A van de NOSBO-competitie behaalde SC Ten Boer een heel belangrijke overwinning. In en tegen Veendam werd, dinsdagavond 12 december, met het kleinst mogelijke verschil gewonnen: 4,5-3,5.

SC Veendam - SC Ten Boer: 3,5 - 4,5

1. Roelof Kroon (w)(2108) - J. van der Laan (z) (1742): 1-0
2. Klaas Dijkhuizen (z)(1887) - S. Prins (w)(1792): 0,5-0,5
3. Albert Prins (w)(1785) - W.F. Smit (z)(1680): 0,5-0,5
4. Jan Pilon (z)(1722) - C. Dijkman (w)(1805): 1-0
5. Piet Beetsma (w)(1661) - L. Smant (z)(1592): 0-1
6. Gerard Zijlema (z)(1549) - G.H. Bos (w)(1694): 0-1
7. Baudewijn Michel (w)(1655 ) - P. Jongejan (z)(1494): 1-0
8. Erik Stam (z)(1398) - F. de Raad (w)(1611): 0,5-0,5


Korte schets van het strijdverloop:

Bord 1
Roelof wist heel snel van zijn tegenstander te winnen (15 zetten), via een kleine combinatie. Een overwinning aan bord 1 is niet meer iets waar men bij Ten Boer erg van opkijkt.

Bord 2.
Klaas wist in de loop van zijn partij een licht stuk voor te komen en winst leek zeker. Hij had alleen veel tijd gebruikt en zo kon het gebeuren dat zijn tegenstander op een gegeven moment een eeuwig schaak-combinatie tot zijn beschikking kreeg en daar natuurlijk gretig van profiteerde: remise.

Bord 3.
Albert plaatste in de openingsfase zijn dame op c2, waar e2 toch wel erg de voorkeur had (alleen de aanhangers van het Londens Systeem kunnen vermoeden waar ik het over heb). Een en ander had helaas tot gevolg dat zijn stelling gedrukt bleef en hij niet echt in zijn spel kwam. Hij stelde enige tijd later remise voor, wat op dat moment, gezien de stand in de wedstrijd, riskant leek. Het zou echter allemaal goed komen....

Bord 4.
Het klapstuk van de avond. Jan smaakte weer het genoegen vriend en vijand om zijn bord geschaard te zien, toen hij rond het middernachtelijk uur met vaste hand zijn partij (en ook Ten Boer) naar de winst leidde. In een goed gespeeld eindspel wist hij de suprematie van twee lopers boven een toren aan te tonen (voor zover dit nog nodig zou zijn). Een pluim voor deze man!

Bord 5.
Piet had een wat moeilijke avond. Ofschoon hij aanvankelijk heel goed stond, is er kennelijk later een kink in de kabel gekomen. Ik hoorde hem nog remise voorstellen, maar dat werd afgeslagen en ofschoon zijn stelling me toen nog niet als verloren voorkwam, streek hij wat later toch de vlag.

Bord 6.
Van de partij van Gerard heb ik helaas niet veel gezien. Wel maakte ik het moment van opgave mee, toen er inderdaad niet veel meer te redden was.

Bord 7.
Baudewijn kwam, zag en overwon (zij het niet zonder zweetdruppels). Naar een maandenlange afwezigheid had hij aangekondigd weer aan het clubleven te gaan deelnemen en was toen door de altijd alerte wedstrijdleiding meteen gecharterd voor deze avond. Hij klaagde nog zwakjes over een gebrek aan wedstrijdritme, maar zie: hij behaalde het volle punt en zal zo weer wat vertrouwen hebben opgedaan. Aanvankelijk zag het er trouwens niet rooskleurig uit en had zijn tegenstander twee paarden voor een toren. Bij de winstvoering faalde de Veendammer echter door een van zijn nobele viervoeters kado te doen. Baudewijn keek het gegeven paard niet in de bek en snoepte ook nog een pionnetje mee, waarna zijn tegenstander opgaf.

Bord 8.
Erik deed wat we hoopten dat hij zou doen: "iets" binnenhalen. Ook dit keer weer geplaatst tegenover een tegenstander met een aanzienlijk hogere rating, gaf hij geen krimp en behaalde een degelijke remise; zijn score in de NOSBO is nu 2,5 punt uit 4 partijen. Niet slecht voor iemand die voor het eerst in- en externe competitie speelt!

Geheel onwetend van al dit wapengekletter speelden ondertussen in het vertrouwde Buurhoes in Ten Boer vier clubleden tegen elkaar voor de onderlinge competitie.

De uitslagen waren:

Harm Buter - Ad Mertens: 1-0
Wopko Dijkema - Fré Blok: 1-0

Geen opmerkingen: