woensdag, september 26, 2007

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 4


Dinsdagavond 25 september 2007 (ofwel gisteren) : de gong gaat voor de 4e ronde in de onderlinge competitie.

Afwezig waren Roelof Kroon (met dien verstande dat hij wel aanwezig was, maar liever een keertje wilde overslaan) en Baudewijn Michel.

De overblijvende strijders zorgden voor de volgende resultaten:

Albert Prins (w) - Wim van Dijken (z) : 1-0


Piet Beetsma (w) - Jan Pilon (z) : ½-½

Klaas Dijkhuizen (w) - Ad Mertens (z) : 1-0

Wopko Dijkema (w) - Gerard Zijlema (z) : 0-1

Erik Stam (w) - Marten Berends (z) : 0-1

Fré Blok (w) - Harm Buter (z) : 0-1


Prins-Van Dijken
Na een doorwaakte nacht vanwege zijn grote gemiste kans op de avond daarvoor tegen DAC (mat in 4, zie desbetreffend verslag) besloot de witspeler, ondanks zijn bijkans dichtvallende ogen, er maar weer het beste van te maken. Dat lukte bovenwel, want al na enkele zetten kon hij een batterijtje van Lf4 in combinatie met Pb5 in stelling brengen. Daar werd hij, omdat zwart het sterkste antwoord op het bord bracht, toch maar één pion wijzer van, maar zo'n tien zetten later maakte zwart een en passant nemen mogelijk dat wit meteen een handvol stukken opleverde. Zwart nam een wijs besluit en gaf op.

Beetsma-Pilon
Een partij met zo op het oog wisselende kansen. Wit raakte materiaal achter, maar ontwikkelde een hevige aanval op de zwarte koningsvleugel die er winnend uitzag. Edoch, dat viel enigszins mee (en ook weer tegen) en na nog een spannend middenspel, besloten beide heren toen er een onzekere fase was aangebroken, tot een gelijkspel.

Dijkhuizen-Mertens
Al snel kreeg wit in dit treffen de overhand en dat leidde tot het sneuvelen van wat zwartgekleurd houtwerk. Niet heel lang daarna gaf zwart er de brui aan en kortten beide tegenstanders zich de tijd met enig analysewerk.

Dijkema-Zijlema
Een partij waarin beide spelers kansen kregen. Zo tegen het eindspel zag zwart een aanval van de witte dame gesteund door een toren volledig over het hoofd en had toen in enkele zetten kunnen worden weggespeeld. Verder dan de inleiding bracht wit het helaas (voor hem dan) echter niet en zwart kon op een gegeven moment de leiding overnemen en wist uiteindelijk wèl de juiste zetten te vinden: wit ging mat.

Stam-Berends
Toen ik deze partij voor de eerste keer serieus bekeek stond zwart een loper voor in een eindspel, waarin beiden ook nog over hun torens beschikten. De torens verlieten kort daarna met gemengde gevoelens het strijdtoneel en toen was het voor zwart een koud kunstje de winst binnen te halen.

Blok-Buter
Ook in deze partij werd lichtzinnig met de stukken omgesprongen: in dit geval door de witspeler. Eerst deed hij een pion en later een licht stuk in de aanbieding. Beide werden door zwart dankbaar aanvaard en wit bleef tenslotte met lege handen achter. Schaken is (net als voetbal) niets minder dan oorlog!

Later in deze week de stand na 4 ronden!

Verder nog het volgende:

1) Aanstaande vrijdagmiddag 28 september zal het jeugdschaak weer van start gaan. Het wordt het tweede seizoen. Het eerste was zonder meer geslaagd te noemen en een herhaling van dat succes lijkt voor de hand te liggen. Inlichtingen bij onze jeugdinstructeur Roelof Kroon.

2) Dinsdag 2 oktober wordt in Bedum een 'massakamp' (gek woord eigenlijk) tussen Bedum en Ten Boer gehouden. De vorige, begin dit jaar als ik me niet vergis, eindigde in winst voor Bedum.
SC Ten Boer zal dus uit een ander vaatje moeten tappen. Enfin, als het maar weer een geslaagde avond wordt. Niet-leden kunnen ook meedoen: belangstellenden kunnen zich melden bij Roelof Kroon, Klaas Dijkhuizen of Albert Prins.

3) Ook de bekercompetitie van de NOSBO gaat weer beginnen. Het viertal schakers van Ten Boer dat aan dit evenement mee zal doen, komt dinsdagavond 9 oktober in het Buurhoes in actie tegen het bekerteam van Emmen. Een spannende avond ligt in het verschiet.

Geen opmerkingen: