Gisteren (za 1 september) een fraaie wandeling gemaakt bij Oudemolen in Drenthe.
Wij kennen die wandelingen wel die Staatsbosbeheer daar ooit heeft uitgezet, maar de laatste keer dat we er een hadden gemaakt, was toch al lang geleden. Ik heb een kaartje waar 11 wandelingen op staan vermeld. Dit is nummer 3 (7 kilometer): beginpunt, op de kaart tenminste, café Raven in Oudemolen. Dat etablissement heeft echter al enige tijd een andere naam, namelijk De Fazant. Na afloop smaakte het Amsterdammertje daar prima. Een reden temeer om Oudemolen te bezoeken!
Vertrekkend dus vanaf bovenstaand adres, wandelden we, met fraai weer, het onderstaand aangegeven traject (even klikken op de foto's s.v.p.). Een hele fraaie route en je kon niet beweren dat honderden mensen deze middag op hetzelfde idee gekomen waren: héél rustig, zoals op de foto's overigens ook is te zien. Slechts hier en daar kregen we een andere Drenthe-liefhebber in het vizier.
De omschrijving van de wandeling is als volgt:
Route 3 “Oudemolensediep” ( 7 km )
Beginpunt: Herberg “de Fazant” te Oudemolen
We volgen de verharde weg richting Gasteren en slaan bij de eerste weg bij paal 3.1 linksaf, om dan verder bij paal 3.2 het fietspad te volgen. Rechts zien we het fraaie beekdal van het Oudemolense Diep. Het beekdal loopt licht glooiend naar de beek toe en is hier vrij smal in dit middenstroomse gedeelte van de Drentsche A. Aan de steile hellingen is goed te zien hoe breed de stroom is geweest bij het afvoeren van smeltwater na de ijstijden. De weilanden rechts worden al enkele tientallen jaren door Staatsbosbeheer beheerd en hebben inmiddels het aanzien van natte dotterbloemhooilanden. In het voorjaar en in de zomer kunnen we hier de bloei zien van o.a. de echte koekoeksbloem, boterbloem, dotterbloem en de breedbladige orchis. Het maaien en hooien gebeurt na het broedseizoen. Deze kwetsbare graslanden worden tegenwoordig gemaaid met rupsvoertuigen. Door de relatief lage druk op de ondergrond, wordt de vegetatie niet beschadigd. Links nog restanten van wat vroeger een groot heideveld was. De heide grenst hier aan het beekdal, iets wat we nog maar zelden tegenkomen. Bij paal 3.3 scherp links aanhouden. Bij paal 3.4 slaan wij rechtsaf. Door dit pad te volgen komen we op de klinkerweg. Vervolgens slaan we na ongeveer 300 meter bij de eerste zandweg rechtsaf. Deze weg is bij de ontginning van de heidevelden aangelegd en heet Kooidiek. Vroeger was aan de rechterkant een eendenkooi, vandaar de naam. Aan het einde van de Kooidiek bij paal 3.5 gaan we rechtsaf om vervolgens na 150 meter links een doorsteek te maken dwars door het beekdal. Over de houten voetbrug gaan we verder door een bosgedeelte dat tot de novemberstorm van 1972 nog uit hoge dennen bestond. Door het aanplanten van inlandse eik en door spontaan ontstane opslag zal hier een ander bos tot ontwikkeling komen.
We lopen nu langs paal 3.6 over een smal bospaadje en slaan aan het einde linksaf. Vervolgens rechtsaf over een brede zandweg naar het dal van het Anlooërdiepje. We volgen bij paal 3.7 de zandweg en het fietspad naar het zuiden en slaan de eerste weg rechtsaf bij paal 3.8 . Deze zandweg loopt dwars door de karrensporen van de Gasterense duinen. Vanaf de hoogste duinen aan de linkerkant kunnen we een prachtige zgn. pingoruïne bekijken. Dit is een overblijfsel van een gesmolten “ijslens” uit de laatste ijstijd. Als we de zandweg vervolgen komen we over een veerooster en houden bij paal 3.9 links aan. Bij de verharde weg aangekomen slaan we rechtsaf. Wanneer we de zandweg rechtdoor nemen komen we op route nr. 5 uit. Als we over de brug zijn, is daar het eindpunt van deze wandeling.
(Ontleend aan http://www.nationaalpark.nl/)
Van harte aanbevolen aan hen die van deze wandelingen geen weet hebben en aan hen die ook eens op herhaling zouden willen!
Hieronder nog enige indrukken:
Doorkijkje op het Oudemolense Diep
Een bospaadje
De Gasterse Duinen
Foto's genomen op 1-9-07; 14:15-15.45
Geen opmerkingen:
Een reactie posten