woensdag, september 12, 2007

Bewogen speelavond bij SC Ten Boer in 2e ronde clubcompetitie

Op de tweede speelavond van de clubcompetitie van Schaakclub Ten Boer, seizoen 2007-2008, vlogen weer de vonken in het rond. Een vertrouwd beeld!

Om de spanning bij de bezoekers van Alberts SchaakBlog niet nodeloos op te voeren, hier meteen maar de uitslagen:

Roelof Kroon (w) - Piet Beetsma (z) ................1-0
Klaas Dijkhuizen (w) - Wim van Dijken (z) ........0-1
Albert Prins (w) - Fré Blok (z) ........................1-0
Erik Stam (w) - Wopko Dijkema (z) .................½-½
Baudewijn Michel (w) - Gerard Zijlema (z) .......1-0
Ad Mertens (w) - Jan Pilon (z) ........................0-1

KROON-BEETSMA

Roelof wist in een lange partij uiteindelijk te winnen. Piet verzette zich taai, ook toen het er al wat somber voor hem begon uit te zien, maar kon niet anders dan tenslotte berusten in verlies, na een eindspel waarin Roelof tot op het laatst de vinger aan de pols moest houden.


Vanuit deze stelling ging het als volgt verder (wit: Piet Beetsma; zwart: Roelof Kroon)

1. h3 Pxc2 2. Tc1 P2b4 3. Pxc5 Lxc5 4. Txc5 Pxd3 5. Tc2 Pe1 6. Td2 Pxf3 7. gxf3 Lxh3 8. Kh2 Le6 9. Lxd4 Td8 10. Le3 Txd2 11. Lxd2 Pd4 12. Kg2 Ld5 13. Pe4 f5 14. Le3 Pxf3 15. Pc3 Lc6 16. Lxa7 h5 17. b4 b5 18. a4 bxa4 19. b5 Lb7 20. Pxa4 Pd4+ 21. Kg3 Pxb5 22. Le3 Pd6 23. Pc5 Lc8 24. Pd3 Pf7 25. Pf4 h4+ en enkele zetten later gaf wit op.

DIJKHUIZEN-VAN DIJKEN

Regelrechte sensatie was te beleven bij deze partij. Klaas (wit) stond volgens uw verslaggever beter, zeker in de openingsfase, maar de witspeler zelf gaf na afloop te kennen dat dit echt alleen maar optisch gezien het geval was geweest.
In ieder geval slaagde hij er niet in beslissend voordeel te bereiken en waagde toen een poging ijzer met handen te breken, na nog een remisevoorstel te hebben afgeslagen. Toen ik mijn blik weer op het bord richtte stond Wim ineens twee lopers voor! De ene was kennelijk een niet succesvol offer geweest, waarna de tweede raadsheer als snoepje van de week aan het pretpakket was toegevoegd. Voor Wim viel op dat moment slechts te hopen dat hij de last van deze plotselinge weelde zou kunnen dragen. Dat bleek mee te vallen. Hij weigerde op zijn beurt remise(!) en wikkelde beheerst af naar winst.

PRINS-BLOK

Een korte partij. Zwart kwam achter in ontwikkeing door de, door de eeuwen heen, niet ten onrechte bekritiseerde zetten h6 en a6 te spelen, zonder dat die echt nodig waren. Kort daarna kon wit met zijn dame de pion op h6 slaan, wat na een kleine reis van een behulpzame toren (Te1-e3 en Te3-h3) tot niet te pareren mat leidde.

STAM-DIJKEMA

De beide opponenten hielden het na een partij met voorzichtige manoeuvres op remise. Ik heb overigens van deze strijd niet al te veel meegekregen, dus ik houd het verder bij een gepast stilzwijgen.

MICHEL-ZIJLEMA

Geruime tijd stond zwart beter, onder meer door een achtergebleven pion bij wit op de f-lijn. Ook in latere fases leek het dat Gerard aan het langste eind zou trekken, maar op het beslissende moment vergiste hij zich danig, door een dameafruil aan te bieden. Hij dacht dat zijn daardoor onstane vrijpion zou kunnen promoveren, maar dat bleek helaas een oversight te zijn. De witte koning kon, zonder buiten adem te raken, het zwarte kereltje achterhalen en dat bleek meteen een winststelling voor wit op te leveren. Baudewijn is daardoor met 1,5 punt uit 2 partijen, waaronder de remise van vorige week tegen de clubkampioen, het seizoen prima begonnen!

MERTENS-PILON

Ad wist met wit lange tijd Jan heel goed partij te geven. Pas in het verre eindspel, na al veel klippen te hebben omzeild, maakte hij een beslissende fout, door een pion te nemen, waardoor een zwarte pion een loper kon pennen, die vervolgens verloren ging. Jan, zoals gebruikelijk heel omzichtig manoeuvrerend, kon daardoor zijn eerste overwinning laten bijschrijven in het nog zo prille seizoen.

De stand, na twee ronden, binnenkort op Alberts Schaakblog.

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Albert,

Spectaculaire partijen gisteravond! En voor mij als supporter op grote afstand is het heel leuk om er zo snel over te kunnen lezen. Ik feliciteer Wim van harte met de knappe zege (en jou en Roelof natuurlijk ook)!

hartelijke groet,
Jan Kroon