Nu de gure en misschien binnenkort wel koude maanden aanbreken, is het overwinteren aan de orde. Een term die oorspronkelijk vooral voor planten en dieren in de natuur werd gebruikt, maar tegenwoordig ook voor pensionado's : gepensioneerden die overwinteren in Spanje.
Ook in de sportwereld komt de term voor. Een voetbalteam overwintert (bijvoorbeeld in de wedstrijden om de UEFA-cup) als men voor de winterstop niet tegen doorslaggevende nederlagen aanloopt. Dat gevaar is inmiddels minder geworden nu men al vrij snel tot poulevorming overgaat, om op die manier de clubs toch van zoveel mogelijk inkomsten te verzekeren. Voor het overwinteren van onze schaakclub in Ten Boer hoeven we niet echt bang te zijn: het had alleen nog mooier gekund als we ons voor de NOSBO-beker niet hadden laten uitschakelen..., maar het kan nu eenmaal niet altijd meezitten.
Op het @Home portal staat vandaag een artikeltje over late vlinders vanwege de nog lang voortdurende (te) hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Er wordt commentaar gegeven door Kars Veling van de Vlinderstichting (kijk op http://www.vlinderstichting.nl/). Iedereen kan op zo'n artikeltje een reactie geven. Natuurlijk stuurt menigeen dan een reactie die niets met het onderwerp te maken heeft, maar die alleen bedoeld is, om de eigen humor aan de openbaarheid prijs te geven (zo in de trant van: weg met die insecten, ik heb vlinders in mijn buik).
Ook wij hebben een reactie op de Home-site gezet (tot nu toe de enige die ook echt over het onderwerp gaat).
Het stukje luidt als volgt:
Mimi Prins 20 november om 11:55
Donderdag 16 november jl. hing er aan een blauw winterviooltje in mijn tuin in Ten Boer (Groningen) een Gehakkelde aurelia met dichtgeklapte vleugels waarop de witte 'C' duidelijk te zien was (C-vlinder). De (aan de onderkant) bijna zwarte vleugels gaven aan dat het hier om een vlinder van de tweede generatie ging. Een leuke waarneming, die ik ook heb gefotografeerd.
De Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album), zo genoemd omdat zijn vleugels een gescheurde indruk maken, gefotografeerd in onze tuin op 16-11-2006, om 15:02 uur.
Onderstaande vlinder is in onze garage bezig met een serieuze poging tot overwinteren. De foto is wat onduidelijk geworden door de ongunstige plek op het plafond (voor een foto tenminste, uiteraard zonder flits) waar hij is gaan zitten. Voor alle zekerheid: de zwarte vlek is zijn schaduw.
Na enige determineerarbeid hebben we deze vlinder weten vast te pinnen (figuurlijk) als een Roesje (Scoliopteryx libatrix), een nachtvlinder. Exemplaren van de tweede generatie zoeken in de herfst een geschikt plekje voor hun winterslaap. Foto: 16-11-2006, om 15:08 uur.
Dat hij het maar mag overleven! Vlinders overwinteren als rups (komt het meest voor), ei, pop of vlinder, al naar gelang de soort. Als vlinder overwinteren komt het minst voor, maar het zijn natuurlijk wel die vlinders die je zo tegen het voorjaar als eerste ziet! Ze zijn er al als het ware!
Dat was een zijsprongetje op Alberts SchaakBlog, dat weliswaar bijna geheel over schaken gaat, maar waar af en toe ook even tijd moet zijn (en is) for something completely different...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten