donderdag, oktober 30, 2008

Oplossing eindspelstudie 38 (van 26 oktober)


De mooiste eindspelstudies zijn, naar mijn idee, die studies die er (heel) normaal uitzien, zoals bovenstaand exemplaar, die je bij wijze van spreken zomaar morgenavond zelf op het bord zou kunnen krijgen. De opgave lijkt dan (zoals hier) 'onmogelijk' en moet dus een heel onverwachte oplossing hebben. Je zult zo'n stelling trouwens maar zelf in een partij uit moeten spelen: dat gaat gegarandeerd mis! In bovenstaand voorbeeld verhindert de zwarte loper elke winstpoging van wit: 1.c8D wordt natuurlijk beantwoord met 1. ... Lf5 en zwart wint; 1. ... Lf5 (gevolgd door 2. ... Lc8!) volgt ook wanneer de witte koning naar b6 probeert te gaan en 1. Ke6 helpt evenmin omdat na bijvoorbeeld 1. ... Ke4 alsnog 2. ... Lf5 kan worden gespeeld.
Bovendien ziet het er naar uit dat de zwarte pion voor wit niet te achterhalen is, zodat winst voor zwart in het verschiet lijkt te liggen.
Toch sleept wit er een remise uit!

Antwoord: een studie van A. en K. Saritsjev (Shakhmatny Listok, 1928).

Het ligt, zoals gewoonlijk achteraf geredeneerd, voor de hand dat de eerste zet ook meteen een hele onwaarschijnlijke is, die tegen alle regels lijkt te zondigen: 1. Kc8!! (wit verspert zijn eigen pion de weg en valt b7 van achteren aan, wat meestal bij een vrijpion niet is aan te bevelen!) ... b5 2. Kd7 (nu dreigt wit 3. Kc6 te spelen) ... b4 3. Kd6 Lf5 (moet nu uiteraard) 4. Ke5! en na elke zet met de loper doet wit vervolgens Kd4! en verovert de zwarte pion.

Ik haalde zelf deze studie uit een boekwerkje, maar ging daarna ook zoeken op het Internet en vond hem toen ook bij Chessbase.com in een rubriek Puzzle samengesteld door Frederic Friedel, onder het kopje My favorite studies (2) (27 december 2002). Hij zegt over deze studie nog een paar interessante dingen:

This is not an easy problem – Fritz takes a a second or two to find the key move and understand it. In 1983 the readers of a German computer chess magazine reported that no chess computer at the time came anywhere close to solving it. I asked Ken Thompson to run it on his Belle machine and we were impressed that the reigning world computer chess champion produced the solution in two minutes and 20 seconds.
The basic problem is that 1.c8Q doesn't work: 1...Bf5+ 2. Kc7 Bxc8 leaves White helpless, unable to capture the bishop, as that would allow the pawn to run. The black king approaches and supports the duo to win the game.
The only other reasonable alternative, 1. Kd6, also runs into problems after 1...Bf5 2. Kc5 Ke4 3. Kb6 Bc8. Black will now win, e.g. after 4. Kc5 (4. Ka7 b5) 4...Ke5 5. Kb5 Kd6 6. Kb6 Kd7 7. Kc5 Kxc7.
We leave it at that, it's up to you to find the only move that draws. Once again: pull out that old chess set and work it out all by yourself. Pat yourself firmly on the back if you succeed.

Roelof Kroon (SC Ten Boer) stuurde een oplossing waar niets mis mee is:

Een moeilijke opgave. Ik wil een poging doen. Volgens mij heeft wit twee tempo’s nodig om het eindspel remise te houden: één om de loper naar f5 te lokken en één om de loper op f5 aan te vallen. Daarom de volgende hoofdvariant: 1. Kc8 b5 2. Kd7 (je moet naar f5 immers) b4 3. Kd6 Lf5 4. Ke5 L naar bijv. c8 5. Kd4 en plotseling kan de koning de b-pion tegenhouden. Nog 2 zijvarianten: 2… Ke4 3. Kd6 Lf5 4. Kc5; 2… Lf5+ 3. Kd6 b4 4. Ke5 is hetzelfde als hierboven. Roelof, 28 oktober 2008 9:14

Albert: het 'put yourself firmly on the back if you succeed' is dus op onze clubkampioen van toepassing!

woensdag, oktober 29, 2008

Oplossing opgave 169 (van 23 oktober)

In bovenstaande, tamelijk onschuldig ogende, stelling speelde zwart 1. ... Ld7? Hoe maakte wit met een subtiele manoeuvre een eind aan de partij?

Antwoord: Liersch - Plesse (Keulen 1964)

Door 1. ... Ld7 te spelen beperkte zwart de bewegingsvrijheid van zijn dame nogal. Wit maakte daar optimaal gebruik van door 2. Lc4! te spelen ... Dc6 (enige zet) 3. Lb3! en de dame gaat verloren.

Van Jan Pilon en Roelof Kroon, beiden trouwe 'oplossers' op Alberts SchaakBlog, kwamen de volgende correcte antwoorden:

Na 1. ... Ld7 komt de zwarte dame in gevaar (zoals ik het zie tenminste). Wit maakt daar handig gebruik van: 2. Lc4 Dc6 De dame kan nergens anders heen. 3. Lb3 en wit wint. Groet, Jan Pilon, 23 oktober 2008 22:33.

Na 1. Lc4 Dc6 2. Lb3 lijkt de dame ingesloten.Roelof, 24 oktober 2008 0:58.

SV Lewenborg - SC Ten Boer: 3½ - 4½

De laatste week van oktober is nog niet half om, maar kan toch al voor Schaakclub Ten Boer niet meer stuk: won maandagavond ons tweede team in zijn allereerste competitiewedstrijd met 2½-1½ van Roden 3, gisteravond was het de beurt aan Ten Boer 1. Op bezoek bij SV Lewenborg lieten de Ten Boersters hun gastheren aan het eind van de avond met lege handen achter en namen een kostbare 4½-3½ overwinning mee naar huis. In de overwinningsroes liet verslaggever Albert van de weeromstuit zelfs tas en sjaal in het Lewenborger clublokaal liggen. Hopelijk komt dat nog goed!
Na een korte reis kwamen we in Lewenborg aan, waar de straatverlichting ter plekke het geheel af liet weten, zodat we slechts op de tast het gastvrije wijkcentrum Het Dok konden bereiken. Na een kleine zwerftocht door het gebouw bleek dat we gewoon op de begane grond moesten zijn, waar de spelers van Lewenborg al bijna allemaal aanwezig waren. Na de bekende inleidende manoeuvres en een aardig toespraakje door wedstrijdleider Schut, waarin hij nog even herinnerde aan de gedenkwaardige avond enkele jaren geleden, toen het al bijna kampioen zijnde Lewenborg 2 door Ten Boer (dat nog in degradatiegevaar verkeerde) vernietigend werd verslagen, kon de strijd beginnen.


Aanvankelijk werden de punten redelijk gelijk verdeeld, maar uiteindelijk nam Ten Boer een kleine voorsprong. Toen de stand namelijk 3-3 was en er nog twee partijen bezig waren, wist Baudewijn zijn partij winnend te beëindigen en was de stand 4-3 in ons voordeel. Nog een remise zou voldoende zijn voor de uiteindelijke overwinning. Daar moest Jan dan voor zorgen aan het 3e bord. Hij had op dat moment een waarschijnlijk gewonnen stelling in handen in een toreneindspel, waarin hij één pion meer had. Voor de zekerheid sloeg hij de laatst overgebleven pion van zijn tegenstander van het bord en bood remise aan. Aangezien er een eindspel van koning en toren tegen koning en toren zou komen, had het niet veel zin om een gelijkspel te weigeren en zo kwam het beslissende halve punt in ons bezit.

SV Lewenborg - SC Ten Boer: 3½ - 4½

1. J.W. van Veen(z)(1970) - R.Kroon(w)(2096): 0 - 1
2. R. Middeljans(w)(1832) - K.Dijkhuizen(z)(1932): 1 - 0
3. R. Bons(z)(1825) - J.Pilon(w)(1740): ½ - ½
4. H. van Hof(w)(1570) - A.Prins(z)(1738): ½ - ½
5. J. Jans(z)(1558) - M.Berends(w)(1624): 1 - 0
6. F. van 't Riet(w)(1472) - P.Beetsma(z)(1619): 0 - 1
7. J. Souhoka(z)(1401) - B.Michel(w)(1606): 0 - 1
8. S. Rijploeg(w)(1494) - G.Zijlema(z)(1558): ½ - ½


1. Aan bord 1 deed Roelof wat hij meestal doet: geruisloos winnen. Zijn tegenstander was niet al te goed uit de openingsfase gekomen en kwam dat eigenlijk niet meer teboven. Toen wit met een toren de zwarte stelling binnenviel om daar pionnen buit te gaan maken, strekte zwart de wapens.


2. Klaas offerde op geven moment materiaal, maar kon dat eigenlijk daarna, ondanks een lange tijd veelbelovende stelling, niet waarmaken. Bovendien raakte hij in tijdnood en daarin maakte hij op het laatst een fout en kon opgeven. Hij bleef zitten met het bekende gevoel 'ergens' iets gemist te hebben....

3. Jan speelde een goede partij, waarin hij uiteindelijk een gewonnen eindspel overhield. Om hierboven geschetste redenen kwam dat er echter niet van en besloot hij 'terwille van de club' met remise tevreden te zijn.

4. Ik had zelf met een niet alleen snel, maar ook degelijk spelende tegenstander te maken. Een vervelende combinatie.... Na de partij vertelde hij mij dat hij nog maar kort bij Lewenborg meedoet en in de onderlinge competitie met 5 uit 6 bovenaan staat, met 1½ uit 2 tegen de Lewenborger nummers 2 en 3. Zo beschouwd zou zijn rating dit seizoen wel eens wat hoger kunnen worden! Om een lang verhaal kort te maken: tegen het eindspel stelde ik remise voor, wat na enig overleg werd geaccepteerd.

5. Marten raakte materiaal achter (ik heb niet gezien hoe dat in zijn werk ging) en hem restte niet veel anders dan in een hopeloos staand eindspel op te geven.

6. Piet bracht een belangrijke overwinning op zijn naam. Hij kreeg een fraaie stelling op de damevleugel, waar zijn tegenstander weinig tegenover kon stellen. Deze probeerde nog tot een aanval te komen, maar verzwakte toen zijn onderste rij op een zodanig noodlottige manier, dat Piet met een eenvoudige torenzet de witte dame kon veroveren. Wit hield het vervolgens voor gezien.

7. Baudewijn speelde een tot het laatst spannende partij. Zijn tegenstander liep een achterstand in materiaal op, maar klampte zich vast aan een gevaarlijke vrijpion op de koningsvleugel, die inderdaad heel ver kwam. Het kostte Baudewijn enige moeite deze dreiging te ontzenuwen en enkele malen was er maar één goede zet die onheil kon voorkomen, maar gelukkig zag hij die dan ook. Tenslotte ging de pion verloren en stond zijn tegenstander ondertussen zoveel achter dat hij meteen opgaf.

8. Gerard zette een rustige partij op het bord, waarin hij aanvankelijk iets meer kansen had. Toen er een eindspel met zware stukken stond aan te komen, vond ik zijn tegenstander een fractie beter staan, maar deze bood remise aan, wat Gerard, na overleg, aannam. Achteraf gezien een goed besluit!

-----------------------------
Op deze gedenkwaardige avond werden in het Buurhoes in het oude en vertrouwde Ten Boer drie partijen gespeeld in de 9e ronde van onze onderlinge competitie:

Harm Buter(w) - Wim van Dijken(z): 1 - 0 ; Free Blok(w) - Wopko Dijkema(z): 0 - 1 en Alfred Rodenboog(w) - Ad Mertens(z): 0 - 1

P.S. Een detail: tas en sjaal zijn terecht. Na twee telefoontjes en uiteraard weer een bezoekje aan het clublokaal van Lewenborg, kon ik, na enige inspanning van behulpzame beheerders, beide dierbare eigendommen opnieuw de mijne noemen. Daar loop je dan overdag, na zo'n bewogen schaakavond, weer in het betreffende clublokaal rond. Een aparte sfeer en (afhankelijk van het geboekte resultaat natuurlijk) een feest der herkenning! Een aantal jaren geleden liet ik eens mijn notatieboekje in het clublokaal van DAC liggen. Ook daar heb ik toen op een van de volgende dagen weer een bezoek afgelegd (ook toen dat sfeertje!), maar dat was vergeefs, want Ben Kuiper van DAC had het meegenomen en hij bracht het de dag daarna persoonlijk terug. Dat waren nog eens tijden. Als ik me niet vergis heb ik hem als dank een schaakboekje gegeven.

dinsdag, oktober 28, 2008

Succesvol debuut voor SC Ten Boer 2 in NOSBO-competitie


Voor het eerst in de toch zo rijke geschiedenis van Schaakclub Ten Boer (opgericht in 1948) doet een tweede team mee aan de NOSBO-competitie. Gisteravond, maandag 27 oktober, was de eerste wedstrijd, uit tegen Roden 3. De mannen uit Ten Boer lieten zich van hun goede kant zien en sloten de avond met een 2,5-1,5 overwinning af. Een gelukwens is hier wel op zijn plaats!

Onderstaand verslagje is van de hand van Harm Buter:

De eerste competitieavond van ons viertal is succesvol verlopen.
Op het eerste bord schoof Wim van Dijken (tegen W. Jongsma) de boel vast tot een snelle remise: 1/2-1/2.

Ad Mertens aan het tweede bord liet zich in een Russische opening verrassen door A.Meyster: na Pf3xe5; Pf6xe4 en De2, zette Ad zijn paard terug naar f6. Met Pc6 veroverde Meyster Ad's dame. Hoewel de partij nog vele zetten duurde was hij daarmee in feite beslist: 0-1.

Eric Stam aan het vierde bord tegen dhr Cox kreeg te maken met de Franse verdediging: e4-e6, d4-d5, Pc3-Lb4. De partij verliep rustig en eindigde met winst voor Eric door mat achter de paaltjes: 1-0.

Harm Buter met wit tegen kreeg tegen P. Brouwer een damegambiet gepresenteerd.Wit kreeg een open c-lijn voor zijn toren en zijn paard. Zwart bracht zijn e-pion naar de vijfde lijn, en kreeg na afruil een aanval met de zwarte loper op de achtergebleven pion e3 op de koningsdiagonaal. Na wat riskante manoeuvres kreeg wit tenslotte een beslissende vrijpion op c5: 1-0, totaal 2 1/2-1 1/2 voor sc Ten Boer.

Ten Boer 2 in actie tijdens zijn eerste NOSBO-wedstrijd (met dank aan de website van Schaakclub Roden)

Albert: ik laat voor de zekerheid de uitslag nog even compleet volgen, met alle relevante gegevens:

W. Jongsma(1631)(z) - W. van Dijken(1519)(w): ½ - ½
A. Meijster(1601)(w) - A.M. Mertens(1465)(z): 1 - 0
P.C.M. Brouwer(1338)(z) - H. Buter(1446)(w): 0 - 1
M.H.J. Cox(1346)(w) - E. Stam(1339)(z): 0 - 1

zondag, oktober 26, 2008

Tussenstand bij SC Ten Boer na 8 ronden


De nieuwe tussenstand bij Schaakclub Ten Boer is als volgt, waarbij aangetekend dat bovenaan een wisseling van de wacht heeft plaatsgevonden: clubkampioen Roelof Kroon heeft de 1e plaats overgenomen van Klaas Dijkhuizen:

1. Roelof Kroon 151½ p
2. Klaas Dijkhuizen 147½ p
3. Albert Prins 122½ p
4. Baudewijn Michel 104 p
5. Gerard Zijlema 88½ p
6. Marten Berends 82½ p
7. Jan Pilon 80 p
8. Piet Beetsma 78½ p
9. Wopko Dijkema 69½ p
10. Wim van Dijken 61 p
11. Harm Buter 59½ p
12. Erik Stam 49½ p
13. Alfred Rodenboog 44 p
14. Ad Mertens 41½ p
15. Free Blok 37½ p

Eindspelstudie 38

Wit (aan zet) houdt remise!

De mooiste eindspelstudies zijn, naar mijn idee, die studies die er (heel) normaal uitzien, zoals bovenstaand exemplaar, die je bij wijze van spreken zomaar morgenavond zelf op het bord zou kunnen krijgen. De opgave lijkt dan (zoals hier) 'onmogelijk' en moet dus een heel onverwachte oplossing hebben. Je zult zo'n stelling trouwens maar zelf in een partij uit moeten spelen: dat gaat gegarandeerd mis!

In bovenstaand voorbeeld verhindert de zwarte loper elke winstpoging van wit: 1.c8D wordt natuurlijk beantwoord met 1. ... Lf5 en zwart wint; 1. ... Lf5 (gevolgd door 2. ... Lc8!) volgt ook wanneer de witte koning naar b6 probeert te gaan en 1. Ke6 helpt evenmin omdat na bijvoorbeeld 1. ... Ke4 alsnog 2. ... Lf5 kan worden gespeeld.
Bovendien ziet het er naar uit dat de zwarte pion voor wit niet te achterhalen is, zodat winst voor zwart in het verschiet lijkt te liggen.
Toch sleept wit er een remise uit!

Stuur je oplossing naar Alberts SchaakBlog!

Over het hoe en wat van het opsturen van een antwoord vind je alles bij de vorige post, opgave 169, van 23 oktober.

Eind deze week de details betreffende deze eindspelstudie, het goede antwoord en de namen en oplossingen van degenen die gereageerd hebben!

donderdag, oktober 23, 2008

Opgave 169

In bovenstaande, tamelijk onschuldig ogende, stelling speelde zwart 1. ... Ld7? Hoe maakte wit met een subtiele manoeuvre een eind aan de partij?

Stuur je oplossing naar Alberts SchaakBlog!

In de loop van volgende week zullen details van deze partij, het antwoord op de opgave en namen en reacties van inzenders te zien zijn op mijn weblog.

Het opsturen gaat als volgt:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt zeer gewaardeerd!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)
3) Kies een identiteit: hoeft niet, kan worden overgeslagen
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal pas op een later tijdstip (na goedkeuring) in beeld verschijnen: het voor de tweede keer invoeren van een antwoord, omdat je misschien denkt dat het versturen niet gelukt is, is dus niet nodig.

woensdag, oktober 22, 2008

Clubcompetitie SC Ten Boer: ronde 8

Op dinsdagavond 21 oktober is de 8e ronde van de onderlinge competitie gespeeld. De uitslagen luiden als volgt:

Baudewijn Michel(w) - Klaas Dijkhuizen(z): 0,5 - 0,5
Roelof Kroon(w) - Jan Pilon(z): 1 - 0
Gerard Zijlema(w) - Albert Prins(z): 0 - 1

Wopko Dijkema(w) - Piet Beetsma(z): 0,5 - 0,5
Wim van Dijken(w) - Alfred Rodenboog(z): 0,5 - 0,5
Erik Stam(w) - Free Blok(z): 0,5 - 0,5
Marten Berends(w) - Ad Mertens(z): 1 - 0


Ik moet het, wat mijn indrukken van de meeste partijen betreft, kort houden om de eenvoudige reden dat ik er (weer) niet al te veel van heb gezien. Gelukkig is dat tamelijk vanzelfsprekend als je zelf de hele avond aan het bord gekluisterd hebt gezeten.

Baudewijn liet zich weer eens van zijn taaie kant zien door koploper Klaas op remise te houden.
Roelof wist in het verre middenspel Jan te bedwingen. Verder waren er de (licht) verrassende remises Wopko-Piet, Wim-Alfred en Erik-Free. Marten wist zijn positie op de ranglijst te verbeteren door Ad te verslaan.

Rest de partij Gerard-Albert. In het begin leek niets te wijzen op een lange zit, want al na de 15e zet van zwart zag het er zo uit:

Een geweldige stelling voor zwart. Wit moet hier Pf4 spelen om mat te voorkomen. Andere zetten zijn zelfs nog minder aan te bevelen. Op die manier kwam zwart een stuk voor. Na de 38e(!) zet van wit stond het zo:

Kat in bakkie voor zwart zou je zeggen. Het vervolg was: 38. ... Pxa3 39. Kd5 Pc2 (39. ... Kf7 was niet onaardig geweest, om de witte koning de toegang tot veld e6 te ontzeggen) 40. Ke6 Pe3 zwart begint hier langzaam maar zeker last te krijgen van het laat-op-de-avond-syndroom) 41. g5 Pg4 42. Ke7 Pf6?! (waar ik hier precies bang voor was weet ik niet: er dreigde van de kant van wit niets, omdat 43. f6 gevolgd wordt door een paardoffer, net als na 43. h6 en 42. ... a3 was dus op zijn plaats geweest en had misschien zelfs al eerder gespeeld moeten zijn) 43. h6 Pd5+ (zwart ziet nog bijna kans te verliezen, maar houdt het hoofd net boven water) 44. Ke8 Pf6?! (nog maar eens deze merkwaardige zet, in plaats van a3; hoe laat zou het inmiddels zijn geweest?) 45. Ke7 Pd5+ (hier bood wit nog remise aan en speelde 46. Ke8, maar zwart ziet eindelijk dat er niets aan de hand is en doet 46. ... a3, de pionnen van de koningsvelugel en het paard verdwijnen van het bord, zwart haalt van de weeromstuit twee(!) dames (waarom ook niet) en wit gaat in zwarts laatste 60 seconden mat.

Harm Buter, voor alle volledigheid, had een SN. Zoals al eerder betoogd: maandag 27 oktober speelt Ten Boer 2 uit tegen Roden 3 en de volgende dag staat Lewenborg-Ten Boer op het programma en is er nog een zeer beperkte clubavond in het Buurhoes...
Alberts SchaakBlog hoopt, ijs en weder dienende, van al deze evenementen verslag(jes) uit te brengen.

De nieuwe stand in de clubcompetitie: binnenkort op dit weblog!

vrijdag, oktober 17, 2008

Oplossing opgave 168 (van 12 oktober)

In bovenstaande stelling raakte zwart zodanig van slag, toen wit 1. Dg4! speelde, dat hij meteen opgaf, omdat hij zag dat wit én 2. Dxc8 dreigt én mat op g7! Verder kan zwart natuurlijk niet 1. ... Dxg4 spelen, wegens 2. Ta8+ gevolgd door mat. Ook 1. ... Df8 is niet goed, wegens 2. Ta8!

Vraag: was het opgeven door zwart terecht of niet en waarom?

Oplossing: Engelbert- Hofmann (Schleusingen 1961)

Zwart had vol vertrouwen verder kunnen spelen, als hij niet zo onder de indruk van 1. Dg4 was geraakt en als volgt had voortgezet:

1. Dg4! (het uitroepteken is eigenlijk misleidend en geldt alleen het verrassingselement) ... Tb1+! 2. Kg2 Pf4+! en wit kan opgeven. (3. gxf4? Dxg4+; 3. Dxf4 Dxa6; 3. Kf3 Pe6 en in alle gevallen wint zwart).

In een reactie op deze opgave meldt Roelof Kroon (SC Ten Boer):

Albert,
Ik ben het niet helemaal eens met je uitleg. Ik heb een tijdje naar de stelling gekeken en de door jou gegeven variant gevonden. Probleem was dat ik geen winst voor zwart zie na 4. De5. Het enige dat ik vond was misschien eeuwig schaak na4... Df1+ 5. Kf3 Dd3+ (vanwege deze zet kan 4. Dg5 niet, door de dubbele aanval op loper en koning kan wit alleen 6. Le3 doen, waarna 6... h6 winst oplevert; 4. De4 kan overigens niet vanwege 5... Dh1+ met dameruil) 6. Kg2 of 6. Kf4 Dd2+ 7. Kf3 (7. Kg4 h5+ zie hieronder; 7. Kf5 Dd3+ met eeuwig schaak). Andere varianten voor zwart heb ik niet bekeken (bijv. 4... Kf8 (veel te veel rekenen of zwart het eeuwig schaak kan ontlopen na 5. Dxg7+). Overigens verliest 6. Kg4 waarschijnlijk wel na 6... h5+ 7. Kh4 Dg6 en de zwarte koning kan naar h7. Roelof, 19 oktober 2008 14:58.

Roelof doelt hier op het tweede door mij gegeven variantje (3. Dxf4 Dxa6). Ik denk dat hij helemaal gelijk heeft en dat wit hier wellicht remise kan bereiken. Ook klopt het uiteraard dat het doorrekenen van 4. ... Kf8 veel tijd zou kosten, maar misschien nog enige twijfel overlaat. In ieder geval dank voor de aanvulling! Het antwoord was wat te summier.

Oplossing opgave 167 (van 11 oktober)

Wit deed een zet en zwart gaf op! Welke zet was dat?

Oplossing: Cuellar - Reshevsky (Sousse 1967)

1. Te4!! Als zwart nu de dame slaat, volgt natuurlijk Txe8++. Tegelijk dreigt 2. Dxg5+ gevolgd door mat. Zwart kon dus alleen opgeven en dat deed hij ook.

Alberts SchaakBlog
ontving twee juiste antwoorden, waarvoor hartelijk dank:

Het eerste was van medeclublid Jan Pilon:

1. Te4! Groeten, Jan P., 11 oktober 2008 20:02.

Het tweede was van Arjen Dibbets uit Amsterdam:

Goedemorgen Albert
Te4 lijkt mij met de dubbele dreiging Te8 mat en Dg5 met mat op de volgende zet.
Groet, Arjen Dibbets, Amsterdam, 12 oktober 2008 8:32.

Clubcompetitie SC Ten Boer: stand na 7 ronden


Na 7 ronden in de enerverende onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer, is de volgende (tussen)stand bereikt:

1. Klaas Dijkhuizen 137½ p
2. Roelof Kroon 130½ p
3. Albert Prins 102½ p
4. Baudewijn Michel 91 p
5. Gerard Zijlema 89 p
6. Jan Pilon 80 p
7. Piet Beetsma 69½ p
8. Marten Berends 68½ p
9. Wopko Dijkema 59½ p
10. Wim van Dijken 58 p
11. Harm Buter 49½ p
12. Erik Stam 44 p
13. Ad Mertens 41½ p
14. Alfred Rodenboog 36 p
15. Free Blok 30½ p

donderdag, oktober 16, 2008

Nosbo-beker (seizoen 1989-1990)

In het seizoen 1989-1990 trok Ten Boer weer ten strijde in de bekercompetitie, of er niets gebeurd was. In de eerste ronde, in ons geval op 10 november 1989, moest de club het opnemen tegen Winsum. Na een pittige avond was het eindresultaat 2-2, waarbij Ten Boer aan het eerste bord verloor, wat inhield dat Winsum verder mocht bekeren. Van dit treffen heb ik niet alleen een (bijna) complete uitslag (eindelijk!), maar zelfs een verslag, destijds voor de regionale pers geschreven door teamgenoot Klaas Dijkhuizen: ik herken zijn onmiskenbaar en krachtig taalgebruik.

De uitslag:

1. Dijkhuizen - Bouwman: 0 -1
2. Beetsma - Jansen: 1 - 0
3. Prins - Vos: 0,5 - 0,5
4. Everdij - NN: 0,5 - 0,5

Als ik me niet vergis, speelde Winsum destijds in een lokaal dat alleen te bereiken was via een slijterij. De keren dat wij daar moesten spelen en je in het halfdonker (de winkel was uiteraard gesloten) tussen de spiritualiën door je weg naar het schaakvertrek moest vinden, staan mij nog levendig voor de geest. Elke keer moest ik de neiging onderdrukken hier en daar een stevige slok te nemen. maar mijn betere ik weerhield me gelukkig steeds. In ieder geval een heel apart sfeertje!

Dan geef ik nu het woord aan Klaas en laat het verslag volgen dat hij van deze avond in de krant liet zetten, met slechts hier en daar een kleine, maar noodzakelijke, wijziging van mijn hand.
Schaakclub Ten Boer

In de eerste ronde van de NOSBO-bekercompetitie is het viertal van de SC Ten Boer er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de volgende ronde. In Winsum werd met 2-2 gelijkgespeeld en het resultaat aan het eerste bord is dan beslissend voor plaatsing in de volgende ronde.
Voor het eerste halve punt zorgde Everdij (Albert: een student-lid, die, evenals Thijs Dam korte tijd lid van onze club is geweest. Beiden schaakten goed) die een verdienstelijke remise speelde na een gelijkopgaande partij. Prins koos in een Konings-Indiër voor een relatief onbekende afruilvariant in het centrum. Zijn tegenstander Vos toonde zich echter goed op de hoogte en kwam zelfs met pionwinst uit de opening. Toch was dit, alsmede door actief verdedigingswerk van Prins, niet voldoende voor groter voordeel en ook deze partij eindigde in remise.
Aan bord twee leek Beetsma al evenzeer dezelfde kant op te gaan in zijn partij tegen Jansen.Ondanks dat zijn tegenstander het loperpaar had, wist deze met dit voordeeltje niets anders te bedenken dan deze af te ruilen tegen de twee paarden van Beetsma. Toen kon Beetsma met subtiel manoeuvreerwerk langzaam maar zeker profiteren van de slechtere pionnenstelling van Jansen en tegen de eerste tijdcontrole resulteerde dit in een vrijpion, die, naar later bleek, voldoende was voor de winst.
De beslissende partij was die aan het eerste bord, te weten Dijkhuizen tegen Bouwman. Eerstgenoemde had met een agressieve opening de koningsstelling van zijn tegenstander onder vuur genomen. Met onder andere de opmars van de h-pion leek het een kwestie van tijd of zwart zou onder de druk moeten bezwijken. Dat aanvallen ook risico's inhoudt, bleek ook nu weer. Op een onverwachte loperzet werd veel te nonchalant gereageerd en plotsklaps bleken alle stukken verkeerd te staan en was het niet Bouwman, maar Dijkhuizen die onder de druk bezweek en deze uitslag was dus bepalend voor kwalificatie voor de volgende ronde.

woensdag, oktober 15, 2008

Ronde 7 bij Schaakclub Ten Boer

Omdat maar liefst zes clubleden haden afgezegd, iets wat gelukkig zelden voorkomt, werden er in de 7e ronde van de onderlinge competitie van SC Ten Boer, op 14 oktober, slechts vier partijen gespeeld. Laten we de herfstvakantie maar als schuldige aanwijzen. Er moest ook nog een SN worden uitgedeeld, dat wedstrijdleider Albert tenslotte zichzelf toewees. Hij was daardoor in staat deze vier confrontaties van nabij te volgen.

Piet Beetsma(w) - Roelof Kroon(z): 0 -1
Harm Buter(w) - Klaas Dijkhuizen(z): 0 - 1
Ad Mertens(w) - Wopko Dijkema(z): 0 - 1
Alfred Rodenboog(w) - Gerard Zijlema(z): 0 - 1

Afwezig: Baudewijn Michel, Free Blok, Marten Berends, Jan Pilon, Erik Stam en Wim van Dijken.

Je zou het de avond van de zwartspelers kunnen noemen.

Piet-Roelof
Een Siciliaanse partij, met koningsfianchetto bij wit, terwijl zwart zich maar liefst van konings- én damefianchetto voorzag. Wit dirigeerde al vrij vlot een paard naar d5, dat vervolgens tegen zijn collega op f6 werd afgeruild. Daarna ontwikkelden beide spelers wat activiteiten met lichte stukken op de koningsvleugel, maar dat bleken schijnbewegingen want zwart wist even later de c-lijn tot halfopen lijn te maken en begon daar onaangename druk uit te oefenen. In de daarna volgende fase heb ik enkele zetten gemist, daarbij sterk afgeleid door een bijna-sensatie bij Harm-Klaas (terwijl ik dit opschrijf dringt de associatie met Ham-Kaas zich op, maar ik zal verder niet kinderachtig zijn), maar kort daarna gaf wit op. Ik had nog wel gezien dat de zwarte dame zich was komen melden op wits damevleugel en Piet verzekerde mij later desgevraagd dat zijn stelling, toen hij opgaf, aan het instorten was.

Harm-Klaas
Een wat onregelmatig dameloperspel, met een vroeg Lg5, leidde na zo'n 10-12 zetten tot een betere stelling voor wit. Zwart probeerde leven in de brouwerij te brengen met een vroegtijdig b5, maar wit reageerde goed. Over zijn 20e zet dacht zwart ongeveer 40 minuten na, om vervolgens een loper en een toren te offeren. Dit geweld had tot een snelle dood van de witte koning moeten leiden, maar er bleek een fors lek in de zwarte combinatie schuil te gaan. Wit kwam zwart evenwel volledig tegemoet door met zijn koning exact naar dat veld te gaan (a1) waar hij inderdaad in twee zetten mat ging. Weglopen naar c1 had (bij goed spel wel te verstaan) winst voor wit betekend. DE gemiste kans van deze competitie!

Ad-Wopko
Een Italiaanse opening, die ik op zijn minst gioco piano zou willen noemen, zoniet pianissimo. In het middenspel wist zwart via een kleine combinatie een pion te winnen. Uiteindelijk ontstond een viertoreneindspel, waarin wit door een foutieve torenzet een tweede pion verloor. Kort daarna hees hij de witte vlag.

Alfred-Gerard
Alfred bouwde een aardige stelling op, maar zag volledig over het hoofd dat zwart via een opstoot van de a-pion zijn loper op b3 dreigde in te sluiten. Op die manier raakte wit wat schlemielig een stuk achter, waarna het voor zwart niet moeilijk meer was. Een tijdje later werd wit door dame en toren mat gezet.

Over enkele dagen de nieuwe stand op Alberts SchaakBlog!

Over twee weken is het voor SC Ten Boer weer raak op het NOSBO-front. Op maandag 27 oktober treedt het 2e(!) team van Ten Boer voor het eerst in het strijdperk in een uitwedstrijd tegen het 3e team van Roden.
De volgende dag (dinsdag 28 oktober) speelt Ten Boer 1 uit tegen Lewenborg.

zondag, oktober 12, 2008

Opgave 168

Voor de verandering eens twee opgaven (uit de wedstrijdpraktijk) achter elkaar. De oplossing van nr. 168 zal, samen met die van nr. 167, aan het eind van deze week verschijnen.

Eerst wil ik echter even de inzenders van een antwoord op 167 dank zeggen: Jan Pilon van SC Ten Boer en Arjen Dibbets uit Amsterdam. De eerste is een oude getrouwe op Alberts SchaakBlog, maar Arjen is nieuw. Ik zou zeggen: van harte welkom op mijn weblog en dat ik je naam maar vaker mag zien opduiken!!

Opgave 168:


In bovenstaande stelling raakte zwart zodanig van slag, toen wit 1. Dg4! speelde, dat hij meteen opgaf, omdat hij zag dat wit én 2. Dxc8 dreigt én mat op g7! Verder kan zwart natuurlijk niet 1. ... Dxg4 spelen, wegens 2. Ta8+ gevolgd door mat. Ook 1. ... Df8 is niet goed, wegens 2. Ta8!

Vraag: was het opgeven door zwart terecht of niet en waarom?

Antwoorden zijn weer welkom op Alberts SchaakBlog. Bij eindspelopgave 37 (2 oktober) staat beschreven hoe (eenvoudig) het opsturen verloopt.

Eind deze week, zoals boven meegedeeld, wordt uitgebreid teruggekomen op de opgaven 167 en 168.

zaterdag, oktober 11, 2008

Opgave 167

Wit deed een zet en zwart gaf op! Welke zet was dat?

Stuur je oplossing naar Alberts SchaakBlog! Lees bij eindspelstudie 37 (donderdag 2 oktober) hoe het opsturen in zijn werk gaat!

Eind volgende week verschijnen de details van deze partij, het juiste antwoord, de namen van de inzenders en hun reacties op mijn weblog.

vrijdag, oktober 10, 2008

NOSBO-beker (seizoen 1988-1989)

Na in het seizoen 1988-89 in de 1e ronde van de bekercompetitie te hebben gewonnen van Oostermoer, speelde Ten Boer in de 2e ronde uit tegen ESG (Emmer Schaakgenootschap). Het zou ons laatste (beker)optreden in dat seizoen worden. Flauwtjes herinner ik me nog de reis naar en het spelen in Emmen op 12-12-1988. Alleen uit wie ons viertal bestond behalve Klaas Dijkhuizen (uiteraard) en mijzelf: vraag het me niet!

Alleen de einduitslag van het treffen (afgezien van mijn eigen partij) heb ik zwart op wit: Emmen won met 2,5 - 1,5 en bekerde verder.

Ik speelde aan het 2e bord tegen E. Ruben, kwam aanvankelijk heel goed te staan, misschien had het zelfs na mijn 12e zet meer dan goed kunnen zijn, als ik daar (losse opmerking van Klaas achteraf) 12. Le4! had gespeeld, i.p.v. 12. Pxe7?! Die laatste zet speelde ik in ieder geval en na mijn niet geringe fout op zet 16 kwam het verlies heel dichtbij. Mijn tegenstander speelde alleen niet ijzersterk verder en verloor een paar pionnen. Toen hij vervolgens besefte dat een remise voor Emmen voldoende was voor de winst, bood hij een puntendeling aan op zijn 35e zet. Ik had weinig reden dat te weigeren dus ging de partij als remise de boeken in.

Wit: Albert Prins - Zwart: E. Ruben (ESG)
NOSBO-beker
12-12-1988

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 d5 4. Lg5 Le7 5. e3 0-0 6. Pc3 a6 7. Dc2 dxc4 8. Lxc4 b5 9. Ld3 Pbd7 10. Pe5 h6? 11. Pc6! De8 12. Pxe7+? (Le4!) Dxe7 13. 13. Lh4 c5 14. dxc5 Dxc5 15. Tc1 Lb7 16. De2? b4! 17. 0-0 bxc3 18. Txc3 Dd5 19. f3 Tfc8 20. Td1 Dh5 21. Lxf6 Pxf6 22. Tdc1 Txc3 23. Txc3 Dd5 24. Lc4 De5 25. e4 Td8 26. Ld3 Pd7 27. De3 Dd6 28. f4 f5 29. exf5 Dd5 30. Dxe6+ Kf8 31. Dxd5 Lxd5 32. Tc7?! Ke7 33. b3 a5 34. Ta7 Ta8 35. Tc7
en remise.

(Ph. Geluck)

donderdag, oktober 09, 2008

Oplossing eindspelstudie 37 (van 2 oktober)

Wit (aan zet) wint!

Oplossing: studie van Ernst Frederik Holm (1879-1941); oorspronkelijk gepubliceerd in de Deutsche Schachzeitung in 1914.

1. f6 Tf8 2. Pxd7 Tf7 3. Lh5 Txd7 4. Le8! Td1 5. f7! Te1+ 6. Kf2 Te5 7. Lxc6+ Ka7 8. Le4! en de witte f-pion promoveert. Over een fraaie zettenreeks gesproken!

In geval van 5. Lxc6+? volgt 5. ... Ka7 6. f7 Te1+ 7. Kf4 e5+ 8. Kg4 h5+ 9. Kg3 Tf1 10. Lf3 e4! en het is remise!

Weer een aanwinst voor de serie Katten en Schaken!

woensdag, oktober 08, 2008

SC Ten Boer: uitslagen ronde 6 en nieuwe stand

In de 6e ronde van de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer werd gisteravond, 7 oktober, weer menige tik uitgedeeld. Wedstrijdleider Albert nam aan het eind van de avond de schade op en kwam tot de volgende nuchtere notities:

Klaas Dijkhuizen(w) - Jan Pilon(z): 1 - 0
Albert Prins(w) - Roelof Kroon(z): 0 - 1
Gerard Zijlema(w) - Wim van Dijken(z): 1 - 0
Wopko Dijkema(w) - Baudewijn Michel(z): 0 - 1
Erik Stam(w) - Piet Beetsma(z): 0 - 1
Ad Mertens(w) - Harm Buter(z): 0,5 - 0,5
Alfred Rodenboog(w) - Marten Berends(z): 0 - 1

Free Blok: SN.

Klaas wist Jan in het verre eindspel op de knieën te krijgen. Wit had toren, loper en vier pionnen, zwart toren, paard en vier pionnen. Het doorslaggevende verschil was dat de witte loper aanzienlijk beter was dan het zwarte paard en ook de witte pionnen makkelijker konden oplopen dan de zwarte.
Albert kreeg tegen Roelof dezelfde theoretische stelling niet bepaald voor de eerste keer op het bord. De vorige keren had zwart steeds gewonnen en dat gebeurde ook nu, al had zwart daar flink wat tijd voor nodig. Na 10 zetten had wit 6 en zwart 40 minuten nagedacht. Zwart moest een offervariant van de kant van wit in zijn berekeningen opnemen en besloot uiteindelijk dat die niet doorslaggevend zou zijn. Wit speelde die variant ook niet (die trouwens kansrijk voor beide spelers zou zijn geweest, maar nog steeds wat onduidelijk is) en er werd het een en ander geruild. Daarna, uitgerekend toen de grootste spanning was verdwenen, begon wit fouten te maken en kon opgeven.
Gerard won van Wim en handhaafde zich zodoende in de bovenste helft van de ranglijst.
Wopko slaagde er niet in zich Baudewijn van het lijf te houden en zakte enkele plaatsen, terwijl laatstgenoemde van de 8e naar de 4e plaats steeg.
In een lange partij won Piet van Erik, die toen ik me weer eens bij hun bord vervoegde, met een loper minder de strijd staakte.
Ad en Harm maakten er na een wisselende strijd remise van, terwijl Alfred ondanks een veelbelovend begin tegen Marten tenslotte toch de vlag moest strijken.

Na deze resultaten ziet de nieuwe tussenstand er zo uit:

1. Klaas Dijkhuizen 123,5 p
2. Roelof Kroon 120,5 p
3. Albert Prins 88 p
4. Baudewijn Michel 82,5 p
5. Jan Pilon 80,5 p
6. Gerard Zijlema 78 p
7. Piet Beetsma 67 p
8. Wim van Dijken 58 p
9. Marten Berends 55,5 p
10. Wopko Dijkema 52,5 p
11. Harm Buter 50 p
12. Erik Stam 41 p
13. Ad Mertens 39,5 p
14. Alfred Rodenboog 36 p
15. Free Blok 26,5 p

Schaken is een fantastisch spel. Het wordt nog veel mooier als je, op zijn minst, van tijd tot tijd ook wint. Je hoor wel eens zeggen (en niet alleen bij het schaken, ik herinner me een fraai gedeelte uit een cabaretprogramma van Freek de Jonge, waar in een nogal plastische context, deze uitspraak ook voorkomt) 'ach het is maar een spelletje'. De laatste tijd is deze opmerking bij onze club nogal populair geworden. Ik moet de voorstanders van deze kreet toch licht teleurstellen. Het is een leuke poging om een en ander af en toe te relativeren, maar ik geloof er niet zo in. Als er iets voor relativering in aanmerking komt is het die opmerking zelf wel. Natuurlijk zijn er belangrijkere dingen dan het schaakspel en zijn er ongetwijfeld eerbiedwaardiger doelen in het leven, maar dat neemt allemaal niet weg dat op een competitieavond van je club er toch een paar uur lang niet veel meer bestaat dan juist die ene partij die je tot een goed einde probeert te brengen....

Kortom, waar gaat het bij het schaken en ook op ontelbare momenten in het dagelijks leven om? Denk aan de schaakpartijen die je graag wilt winnen, lees de berichten over mensen die momenteel met koffers vol spaargeld over straat rennen, op zoek naar een veilig onderkomen en/of de hoogste rente! Twee voorbeelden, om met Hermans te spreken, uit talloos veel miljoenen...

Nogmaals waar gaat het om?

Mijn vrouw weet het antwoord. Zij kocht bij ons bezoekje vorige week aan schaakwinkel 'Het Paard' in Amsterdam de volgende kaart:

Jammer misschien, maar helaas!

maandag, oktober 06, 2008

Oplossing opgave 166 (van 30 september)

Hoe maakte wit in bovenstaande stelling de partij uit?

Oplossing: Pavlovic - V. Georgiev (Plovdiv 2003)

1. Txc5! bxc5 2. De4+ en zwart gaf op (1-0), wegens 2. ... Kg8 3. Dg6+ Kf8 4. Dg7++.

Twee leden van SC Ten Boer waagden zich aan een antwoord en stuurden de volgende drie mailtjes naar Alberts SchaakBlog:

Roelof Kroon:

1. Txc5 bxc5 2. De4+ Kg8 3. Dg6+ Kf8 4. Txh6 en nu heb je minimaal 3 varianten 4... Txh6 5. Dg7 mat 4... fxg6 5. Txh8 mat 4... Dd5+ 5. Lxd5 en één van de vorige 2 varianten: 5... fxg6 6. Txh8 mat, 5... Txh6 6. Dg7 mat en 5... cxd5 6. Dg7 mat. Roelof, 30 september 2008 13:43

Jan Pilon:

Wit neemt het paard op c5 en heeft daarna een beslissende aanval: 1. Txc5 bxc5 2. De4+ Kg8 3. Dg6+ Kf8 4. Dg7++. Groeten, Jan P., 30 september 2008 16:31

en nogmaals Roelof:

Ik neem alles terug. Jan heeft gelijk. Dg7 is direct mat en na 4. Txh6 komt 4... Tg8 Roelof, 1 oktober 2008 11:38

Namens Alberts SchaakBlog: beiden dank voor het meedoen!

vrijdag, oktober 03, 2008

Stand bij Schaaklcub Ten Boer na 5 ronden


Na 5 ronden in de onderlinge competitie van SC Ten Boer staat de volgende tussenstand op het scorebord:

1. Klaas Dijkhuizen 97,5 p
2. Roelof Kroon 96,5 p
3. Albert Prins 92 p
4. Jan Pilon 72,5 p
5. Gerard Zijlema 61 p
6. Wopko Dijkema 59,5 p
7/8. Wim van Dijken en Baudewijn Michel 59 p
9. Piet Beetsma 46,5 p
10/11. Erik Stam en Harm Buter 44 p
12. Marten Berends 43 p
13. Alfred Rodenboog 42 p
14. Ad Mertens 34,5 p
15. Free Blok 19 p

donderdag, oktober 02, 2008

Eindspelstudie 37

Wit (aan zet) wint!

Je oplossing is weer welkom bij Alberts SchaakBlog!

Het opsturen van een antwoord gaat als volgt:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt zeer gewaardeerd!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)

3) Kies een identiteit: hoeft niet, kan worden overgeslagen

4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal pas op een later tijdstip (na goedkeuring) in beeld verschijnen: het voor de tweede keer invoeren van een antwoord, omdat je misschien denkt dat het versturen niet gelukt is, is dus niet nodig.

Kijk voor het goede antwoord (en uiteraard de details van deze studie) eind volgende week weer eens op mijn weblog! Ook de namen van de inzenders en hun reactie zullen dan worden vermeld.

woensdag, oktober 01, 2008

Clubcompetitie SC Ten Boer: ronde 5

In de 5e ronde van de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer, gespeeld op 30 september, waren de resultaten:

Roelof Kroon(w) - Klaas Dijkhuizen(z): ½ - ½
Wim van Dijken(w) - Albert Prins(z): 0 - 1
Jan Pilon(w) - Wopko Dijkema(z): 1 - 0
Baudewijn Michel(w) - Gerard Zijlema(z): ½ - ½
Harm Buter(w) - Alfred Rodenboog(z): 1 - 0
Piet Beetsma(w) - Marten Berends(z): ½ - ½
Erik Stam(w) - Ad Mertens(z): 1 - 0

In de eerste ontmoeting tussen de nummers 1 en 2 van het vorige seizoen, Roelof en Klaas, kwam het niet echt tot een hevige strijd. Voordat die had kunnen ontbranden stelde wit remise voor, waar zwart na enig nadenken wel voor bleek te voelen.

Nadat Albert een lichte achterstand in ontwikkeling met succes had weggewerkt, had hij ook meteen de betere stelling, omdat wit met een achtergebleven b-pion in zijn maag zat. Die werd door zwart zwaar onder druk gezet en ging uiteindelijk verloren. Toen wit nog een tweede pion ging verliezen gaf hij op.

Jan had wat moeite met Wopko en raakte in tijdnood. Zwart liet echter menig tempo verloren gaan en vergat herhaaldelijk zijn eigen klok in te drukken. Zo maak je het iemand die nog maar weinig tijd heeft natuurlijk niet moeilijk! Uiteindelijk kon zwart verlies niet voorkomen.

Baudewijn en Gerard hielden het op remise. Van hun partij heb ik helaas niets gezien, maar het zal ongetwijfeld een 'heer'lijk onderonsje zijn geweest.
Hetzelfde (niets van gezien) geldt voor de partij tussen Piet en Marten (remise) en die tussen Erik en Ad (gewonnen door eerstgenoemde).

Alfred tenslotte, als jeugdlid speelt hij voor het eerst mee in de seniorencompetitie, kon het niet bolwerken tegen Harm. Op een gegeven moment zag ik dat hij materiaal had ingeboet en korte tijd later wist Harm hem mat te zetten. Een en ander neemt niet weg dat hij (Alfred) niet bij de pakken neerzit en, zoals wedstrijdleider Albert merkte, goed beseft dat dit voor hem een echt leerseizoen is. Hij (alweer Alfred) is in ieder geval blij dat hij in de eerste vijf ronden twee overwinningen heeft weten te behalen.

In twee mailtjes liet Roelof vandaag nog even weten wat zijn visie op de partij is en dat mijn idee 'geen hevige strijd' niet het zijne is (zie comments):

Albert,
Misschien iets voor op de site? Na een nachtje slapen kom ik tot de volgende conclusies over de eindstelling tegen Klaas. Nog geen eindoordeel, daarvoor moet ik alles nog even nakijken.
Dijkhuizen
Kroon
In deze stelling bood ik remise aan, overigens pas een tijdje na uitvoer van mijn laatste zet Td1-d7. Klaas nam het vrij snel aan.
Achteraf denk ik dat ik een tijdje had moeten doorspelen, want het is zwart die heel erg zijn best moet doen om de remise te vinden.
Klaas overwoog 1… Txb5, maar ik geloof dat alleen wit mag hopen op winst na 2. Txc7 Txc7 3. Pd3 Een andere optie is 1… Dc5, maar na 2. Txb7 slaat de aanval van zwart niet tijdig door en 2… Txb5 3. Txf7 lijkt me vrij moeilijk voor zwart.
De hoofdvariant is 1… Db6 2. Txf7 Txb5! (het is cruciaal dat de dame op b6 blijft staan omdat in sommige varianten de dame geofferd moet worden tegen de witte toren die naar g1 dreigt te gaan. Na 3. Txg7+ Lxg7 4. Dg6+ kan zwart met eeuwig schaak ontsnappen door 4… Kh8 5. h6 Lf8!. Ik zie tenminste niet iets anders voor wit dan 6. Df6+ Kh7 7. Df7+, omdat 6. Tg1 Dxg1 (daar is ie) mij beter lijkt voor zwart.
4… Kg8 5. h6 moet winnend zijn voor wit. Na 5… Tc7? volgt bijv. 6. h7+ Kf8 7. h8+ Lxh8 8. Txh8+ Ke7 9. Te8+ Kd6 10. Dxe6+ Kc5 en ik denk dat dat wel mat gaat lopen (zo uit mijn hoofd, moet ik nog even bekijken). Na 5… Dc7 6. hxg7 Dxg7 7. Dxe6+ Kf8 8. Th6 denk ik dat wit ook gewonnen staat, maar dat moet ik nog verder bekijken.
Groet, Roelof