zondag, oktober 26, 2008

Eindspelstudie 38

Wit (aan zet) houdt remise!

De mooiste eindspelstudies zijn, naar mijn idee, die studies die er (heel) normaal uitzien, zoals bovenstaand exemplaar, die je bij wijze van spreken zomaar morgenavond zelf op het bord zou kunnen krijgen. De opgave lijkt dan (zoals hier) 'onmogelijk' en moet dus een heel onverwachte oplossing hebben. Je zult zo'n stelling trouwens maar zelf in een partij uit moeten spelen: dat gaat gegarandeerd mis!

In bovenstaand voorbeeld verhindert de zwarte loper elke winstpoging van wit: 1.c8D wordt natuurlijk beantwoord met 1. ... Lf5 en zwart wint; 1. ... Lf5 (gevolgd door 2. ... Lc8!) volgt ook wanneer de witte koning naar b6 probeert te gaan en 1. Ke6 helpt evenmin omdat na bijvoorbeeld 1. ... Ke4 alsnog 2. ... Lf5 kan worden gespeeld.
Bovendien ziet het er naar uit dat de zwarte pion voor wit niet te achterhalen is, zodat winst voor zwart in het verschiet lijkt te liggen.
Toch sleept wit er een remise uit!

Stuur je oplossing naar Alberts SchaakBlog!

Over het hoe en wat van het opsturen van een antwoord vind je alles bij de vorige post, opgave 169, van 23 oktober.

Eind deze week de details betreffende deze eindspelstudie, het goede antwoord en de namen en oplossingen van degenen die gereageerd hebben!

1 opmerking:

Anoniem zei

Albert,

Een moeilijke opgave. Ik wil een poging doen. Volgens mij heeft wit twee tempo’s nodig om het eindspel remise te houden. één om de loper naar f5 te lokken en één om de loper op f5 aan te vallen. Daarom de volgende hoofdvariant:
1. Kc8 b5 2. Kd7 (je moet naar f5 immers) b4 3. Kd6 Lf5 4. Ke5 L naar bijv. c8 5. Kd4 en plotseling kan de koning de b-pion tegenhouden.
Nog 2 zijvarianten:
2… Ke4 3. Kd6 Lf5 4. Kc5
2… Lf5+ 3. Kd6 b4 4. Ke5 is hetzelfde als hierboven

Ik zag trouwens dat TB2 gisteravond met 2,5-1,5 tegen Roden heeft gewonnen. Proficiat, wat een goede prestatie! Ben benieuwd naar de bijzonderheden.

Roelof