zondag, mei 10, 2009

Alberts SchaakBlog: weer op volle toeren

ga naar enNa een onderbreking van een week, gaat Blogger Albert weer gewoon verder waar hij gebleven was. Van een (inderdaad Klaas) deels frisse, maar ook zonnnige week in Denemarken zal nog uitgebreid verslag worden gedaan, en ... let op de foto's!

Eerst even het schaken uiteraard, wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen. Klaas was zo vriendelijk de organisatie van de clubcompetitie, na enkele summiere aanwijzingen van de wedstrijdleider, voor zijn rekening te nemen en stuurde mij van de betrokken avond, wij schrijven de 5e mei 2009, het volgende verslagje, onder de titel Bevrijdend schaak:

Terugkomend van hopelijk een goede, maar vermoedelijk frisse, vakantie is het natuurlijk prettig om thuis met het laatste schaaknieuws te beginnen.

Dus hier de uitslagen van de 5e van de 5e.

SN: Klaas

W. Dijkema-E. Stam 0-1
P. Beetsma- G. Zijlema 0.5-0.5
W. van Dijken - B. Michel 0.5-0.5
A. Mertens - A. Rodenboog 1-0

(Albert: afwezig waren derhalve Roelof, Jan, Free, Marten, Harm en Albert)

Erik meldde zich plotseling en dus heb ik mij maar opgeofferd. Alvast ter kennisgeving: Gerard is 12 mei afwezig.

Even een korte toelichting. Wopko en Erik speelden een leuke partij. Erik raakte al snel een pion achter, maar kreeg desondanks goed spel. Na een pionnenruil op f4 kon Wopko op 3 manieren terugslaan als hij maar niet besloot het met de toren te doen. Hij koos... voor de toren, die daarmee zijn partner op a1 in de steek liet en Erik aarzelde niet om deze in rook op te doen gaan. Wopko probeerde onverdroten er nog iets van te maken en kreeg nog kleine kansjes op de inmiddels tochtige K-vleugel van Erik. De laatste was echter goed bij de les en kon bij een tweede stukverlies van Wopko een punt noteren.

Wim en Baudewijn startten in hoog tempo. Om 20.15 uur stond al bijna het eindspel op het bord. Na een opmerking van mijn kant, dat de schaakavond tot ongeveer 11 uur mag duren, gingen ze er nog even voor zitten. Baudewijn kreeg ook kansen op de K-vleugel en de halfopen f-lijn, maar koos waarschijnlijk niet voor de meest agressieve manier. Hierdoor kon Wim de verdediging weer hergroeperen en besloten ze tegen tienen tot remise, ook al stond Baudewijn volgens mij nog ietsje beter.

Dan 'Piet zijn gambiet' tegen Gerard. Die aanvaardde in dank een pion, ging ook nog eens met zijn dame op stap en kwam bijna automatisch op grote ontwikkelingsachterstand, die ogenschijnlijk fataal had moeten zijn. Piet koos in het vervolg voor een rustig opvoeren van de druk, maar waarschijnlijk te rustig. In de kleine ruimte verdedigde Gerard zich op de meest taaie wijze. Tegen de eerste tijdcontrole wilde Piet de zaak forceren. Een paardoffer bood kansen, maar mat was nog ver weg. Een tweede paardoffer bleek helemaal op foutieve gronden te zijn gebaseerd. Toch stond Gerard's koning inmiddels in de openlucht en er was nog een lange weg met ogenschijnlijk veel spoken te gaan naar onderdak. Daarna zou de winst voor Gerard geen probleem mogen zijn. Gerard had echter na de noeste verdediging geen zin meer in nog een lange sessie en bood remise aan. Vanzelfsprekend nam Piet dit in dank aan.

Dan Ad en Alfred. Een vlot gespeelde partij en dat kostte Alfred al snel een pion. Geenszins aangeslagen bouwde hij aan een koningsaanval, die hem weer kansen opleverde. Tussendoor nam Ad nog een vergiftigde pion op e5 met een paard. Dat stuk had zodanig gepend kunnen worden, dat het verloren moest gaan. Alfred koos de verkeerde manier en Ad had opeens een wonderlijke verdediging, die hem zelfs Alfreds dame opleverde. Dit tegen verlies van T en P. Nog werden er over en weer fouten gemaakt. Zelfs het terugwinnen van de dame zat er in voor Alfred, maar hij overzag dit. Een opmars van pionnen op de beide vleugels zorgden nog voor onnodige zenuwen bij Ad, maar uiteindelijk was het bezit van de dame beslissend.

Albert: deze uitslagen zullen, zoals gebruikelijk, met spoed worden verwerkt. De daaruit resulterende stand zal uiterlijk morgen op Alberts SchaakBlog verschijnen. Nog twee ronden te gaan in de onderlinge competitie en eind deze week de laatste ronde in de NOSBO! Voor het jeugdschaak zijn er nog drie middagen. Voor alle (eind)resultaten en wederwaardigheden: ga naar (en kijk op) Alberts SchaakBlog!

Geen opmerkingen: