zondag, april 08, 2012

GP Coevorden: 3 uit 5


Jeugdleider Roelof Kroon van SC Ten Boer doet verslag van de Jeugd Grand Prix in (of all places) Coevorden. Karakteristiek voor Roelof is de zakelijke manier waarop hij dat doet: zie bovenstaande titel, waarvan ik zou zeggen: het toernooi in een notendop! Hier komt zijn verhaal:

In de stad waar Albert zijn schaakroots liggen was vandaag een erg goed georganiseerde GP. Cor van Wijgerden van de Stappenmethode liep rond om de kinderen te motiveren. Doordat er 42 deelnemers waren, was er meer rust dan gewoonlijk. Dit ervoer ik als verkwikkend. Er waren 3 groepen van 6 en 3 groepen van 8. Na de tweede ronde gingen de groepen met 6 schakers apart zitten en dit gaf nog meer rust.

Af en toe sijpelden berichten van het NK uit Waalwijk door. Zo wisten we dat Lemée 4 uit 7 had. Vanavond heeft ze uitgebreid verslag gedaan aan Gerbrich: het was een fantastische ervaring op het NK. Ze was ook erg onder de indruk van Jonas, die zich via een barrage plaatste voor het EK in Praag. Van harte Jonas namens de schakers uit Ten Boer. In ieder geval begreep ik van Ronald van Nimwegen dat door alle Paardensprong deelnemers aan het NK, er geen schakers van de Paardensprong op de GP waren.

En zo zijn we weer terug bij vanmiddag. Er waren 5 schakers uit Ten Boer. Of eigenlijk 6, want Sem Nissen, de broer van Abel besloot ook mee te doen. Hij speelde eerst nog wat onwennig maar in de tweede ronde wist hij zijn tegenstandster al bijna mat te zetten. In de 3de ronde volgde een echte overwinning! Geweldig Sem, voor je eerste toernooi. Hij kreeg uiteindelijk een medaille voor zijn prestatie.
Van de 5 echte jeugdleden wisten 3 een prijs te winnen.
De eerste was Abel. Hij speelde in groep D, begon stormachtig met 2 uit 2 (na opgeteld ongeveer 1,5 minuut te hebben geschaakt) en eindigde met 4 uit 7 op de 3de prijs. Tekenend voor zijn wil om te winnen is dat hij niet helemaal tevreden was met zijn resultaat. Ik hoop dat hij deze onvrede weet om te zetten naar nog sterker schaakspel. Hij staat in het totaalklassemen nu op 3 punten van Marlinde 2de.


In groep C hielden Gerben en Gerbrich huis. Ze wonnen al hun partijen. De onderlinge partij moest uiteindelijk de beslissing brengen. Dit werd er een om je vingers bij af te likken. Gerben ging vol op Gerbrichs koning af. Gerbrich wist hierdoor veel stukken te winnen. Maar ergens onderweg miste ze een winnende verdediging, waarna Gerben tot twee keer toe mat kon zetten met zijn loper (zie de foto die tussen de gestuurde foto's zit). Nadat Gerben deze mogelijkheden had gemist stond Gerbrich gewonnen. Doordat ze de reddende verdedigingszet van 7 zetten (maar nu niet meer) eerder speelde, kon Gerben opeens mat in 3 zetten. Dat zag hij wél en zo werd Gerben 1ste en Gerbrich 2de.


Dalarna speelde in groep B. Ze had haar dag niet en eindigde met 1,5 uit 5. De eerste partij (remise) was erg interessant. Sterker nog, ik denk dat ik nog een stukje analyse maak van het einde van de partij.

In groep A speelde Bas. En ook Leonard in 't Veen. Deze schaker uit Uithuizen had me vrijdagavond gevraagd of hij met me mee kon rijden naar Coevorden. Dit had ik toegestaan onder voorwaarde dat hij zou verliezen tegen de Boerster spelers. In de 1ste ronde moest hij tegen Bas. Leonard hield zich keurig aan de stalorders en kwam verloren te staan. Bas ging goed nadenken, speelde heel goed, maar miste een paar mogelijkheden. Hierdoor kwam er een remise eindspel met ongelijke lopers op het bord.
Bas had echter zoveel tijd verbruikt dat hij in de tijdnood die volgde zijn loper weggaf. In de 2de ronde verloor Bas vrij gelijkmatig van Feline. In de 3de ronde volgde verlies tegen Tycho Bruggink (redelijk kansloos) en pas in de 4de ronde was Bas hersteld van zijn lange partij tegen Leonard. Deze won Bas gedecideerd. In de 5de ronde liet hij zijn tegenstander glippen. Met 1,5 uit 5 heb ik dan toch het gevoel dat er een prijs ingezeten heeft, Bas.


De prijsuitreiking was in twee groepen. Eerst D t/m F en pas een kwartier later A t/m C. Voor iedereen was er een aandenken aan dit leuke toernooi.


Kortom: ik heb vanmiddag genoten in Coevorden. Ik kan iedereen volgende jaren aanraden om mee te doen aan dit GP!
Volgende week gaat het circuit verder in Uithuizen. We zijn dan te gast bij SCEPU van ons gastlid Erwin Kok. Komt allen, want velen vonden dit vorig jaar de leukste GP!

Geen opmerkingen: