Zaterdag 31 maart jl werd voor de 3e keer het Paardensprong jeugdtoernooi in Groningen gehouden. Een uitstekend georganiseerd toernooi met 125 deelnemers uit Nederland en Duitsland waaronder 11 deelnemers uit Ten Boer. Er werd 9 ronden zwitsers gespeeld in 1 groep met 15 min bedenktijd p.p.p.p. Er waren prijzen te winnen in diverse leeftijdsklassen.
B-categorie
Hierin slechts 3 deelnemers waaronder Dalarna. Zij ging voor de 1e plaats en na 8 rondes stond ze hier ook op met 5 gewonnen partijen. Ze won ook de 9e en laatste partij maar werd op basis van de resultaten van haar tegenstanders in de 9e ronde met een half punt op WP nog ingehaald. Dit was heel jammer maar zo is het zwitsers systeem nu eenmaal. Met een tweede plaats en een prijs voor het beste meisje kan ze terugzien op een uitstekend toernooi.
De meisjeskampioenen met rechts Ilse en Dalarna |
C-categorie
Hierin 22 deelnemers met voor Ten Boer Ilse, Jerimi, Bas en Robin. Bas begon heel sterk met 3,5 uit 4. Daarna liep het even niet maar met nog 2 winstpartijen eindigde hij met 5,5 pt. op een 9e plaats. Jerimi en Robin wisten allebeide 5 partijen te winnen en eindigden in de middenmoot van het C-klassement. Ilse wist 4 partijen te winnen maar werd hiermee wel het beste meisje en mocht hiervoor aan het einde van de dag een mooie beker voor in ontvangst nemen. Proficiat!
D-categorie
De grootste groep met 35 deelnemers. Gerbrich, Koen, Finn, Remco en Gerben vertegenwoordigden Ten Boer. Koen speelde heel goed en had na 6 rondes 5 pt. Hiermee deed hij volop mee voor een podium plaats. Maar er is blijkbaar een regel in het schaken dat een tegenstander met nog 3 sec. op de klok remise kan claimen terwijl Koen nog meer dan 4 minuten bedenktijd had. De arbiter ging hierin mee en Koen moest met een half punt genoegen nemen. Voor een sportieve toeschouwer en/of schaakleek is dit onbegrijpelijk; als een speler niet genoeg heeft aan de vooraf gestelde bedenktijd verdiend hij het toch niet hiervoor beloond te worden!
[Albert: hij werd uiteraard niet 'beloond' voor het feit dat hij nog 3 seconden op de klok had, maar er moet op het bord iets gebeurd zijn dat remise rechtvaardigde. De stand op de klok speelde bij de beslissing van de arbiter dus geen rol Dat mag ik tenminste hopen].
Koen speelde de laatste twee partijen remise en haalde met 6,5 pt een 5e plaats. De beslissing in de 7e partij heeft hem naar alle waarschijnlijkheid een podiumplaats gekost. In het algemeen klassement werd Koen 12e. Finn speelde ook een goed toernooi en haalde een half puntje minder dan Koen. Met 6 pt. werd hij 10e bij de D’ers en 20e in het totale klassement. Gerbrich en Gerben speelden erg sterk deze middag. Ze wonnen beide van sterkere tegenstanders en wisten allebei 5 partijen te winnen. Ook Remco weerde zich kranig in dit toch wel zware schaakgeweld en won drie partijen en speelde nog eentje remise. Erg goed.
Robin, Finn en Gerben vermaken zich tussen het schaken door |
Gerbrich en Gerben (in het rood) in gepeins verzonken |
F-categorie
21 deelnemers in deze categorie waaronder Luuk. Luuk deed het uitstekend in deze categorie waarin landelijke toppers aanwezig waren. Met 3 winstpartijen leverde dit Luuk een 13e plek in zijn categorie op. Prima gedaan!
Naar aanleiding van het bovengenoemde claimen van remise, stuurde jeugdleider Roelof de volgende mail naar Alberts SchaakBlog:
Hallo Albert,
In het verslag van het erg geslaagde Paardensprong toernooi refereert Monique aan de partij in de 7de ronde van Koen. Het gaat hier om het beruchte artikel 10.2 van het schaakreglement. Voor een uitgebreide discussie hierover zie: http://www.schaakclubutrecht.nl/reglart10.html
Het gewraakte artikel is als volgt (alleen geldig bij rapid en gewoon schaak):
10.2
Als de speler minder dan 2 minuten op zijn klok over heeft, dan mag hij remise claimen voor zijn vlag valt. Hij moet de klokken stilzetten en de arbiter waarschuwen.
a. Als de arbiter ervan overtuigd is dat de tegenstander geen poging doet de partij op een normale manier te winnen, of dat het niet mogelijk is om op een normale manier te winnen, dan moet hij de partij remise verklaren. Anders moet hij zijn beslissing uitstellen.
b. Als de arbiter zijn beslissing uitstelt, dan kan aan de tegenstander 2 minuten extra bedenktijd worden toegewezen en gaat de partij verder in aanwezigheid van de arbiter.
c. Als hij zijn beslissing heeft uitgesteld, dan kan de arbiter de partij alsnog remise verklaren, zelfs na het vallen van de vlag.
Als de speler minder dan 2 minuten op zijn klok over heeft, dan mag hij remise claimen voor zijn vlag valt. Hij moet de klokken stilzetten en de arbiter waarschuwen.
a. Als de arbiter ervan overtuigd is dat de tegenstander geen poging doet de partij op een normale manier te winnen, of dat het niet mogelijk is om op een normale manier te winnen, dan moet hij de partij remise verklaren. Anders moet hij zijn beslissing uitstellen.
b. Als de arbiter zijn beslissing uitstelt, dan kan aan de tegenstander 2 minuten extra bedenktijd worden toegewezen en gaat de partij verder in aanwezigheid van de arbiter.
c. Als hij zijn beslissing heeft uitgesteld, dan kan de arbiter de partij alsnog remise verklaren, zelfs na het vallen van de vlag.
d. De beslissing van de arbiter inzake de artikelen 10.2 a, b en c is definitief.
De tegenstander van Koen heeft veel tijd verbruikt. Met nog 2 minuten op de klok speelt hij een remise eindspel: 4 tegen 3 pionnen op de koningsvleugel met elk een toren. Hij probeert op alle mogelijkheden Koen te verlokken tot een onnauwkeurigheid maar Koen geeft geen krimp. Met nog 14 seconden op de klok biedt hij remise aan. Koen weigert, waarschijnlijk vanwege de tijd die zwart nog over heeft. Er staan ondertussen nog 2 pionnen voor zwart en 1 voor wit met beide een toren. Zowel zwart als wit kunnen nog lelijke fouten maken. Maar voorlopig kan Koen niet meer dan nauwkeurig verdedigen. Met nog 3 seconden op de klok claimt zwart remise.
Mag zwart remise claimen: ja. Moet de wedstrijdleider erin meegaan? Ik weet het niet. Het is een lastige discussie die al jaren speelt. In ieder geval wordt de hoofdarbiter erbij gehaald en wijst de claim toe. Overigens had de zaalarbiter de partij goed gevolgd waardoor hij de hoofdarbiter een duidelijke beschrijving kon geven van wat er was gebeurd. De hoofdarbiter moest een uiterst lastige beslissing nemen ook omdat de indeling van de volgende ronde plaats moest vinden. Uiteindelijk besloot hij de remiseclaim toe te wijzen.
We kunnen op veel manieren naar de zaak kijken:
- moeten deze claims wel op jeugdniveau?
- wat heeft de beslissing voor gevolgen: gaat iedereen die beter staat en bijna door de vlag gaat, maar claimen om te voorkomen dat men door de vlag gaat? Je wacht totdat je twee minuten hebt en claimt. In ieder geval hoef je je de laatste twee minuten niet te haasten!
- wat betekent: Als de arbiter ervan overtuigd is dat de tegenstander geen poging doet de partij op een normale manier te winnen? Hoe kun je dat vaststellen?
Ik denk in ieder geval dat we de beslissing van de hoofdarbiter moeten respecteren. Voor ons eigen toernooi moeten we deze situatie goed doorspreken! Wat gaan we dan beslissen?
Groet,
Roelof
****************************************
MEMORABEL MOMENT
MEMORABEL MOMENT
In de loop van deze week (bij nader inzien: morgen al!) zal Alberts SchaakBlog weer een memorabel moment beleven op het gebied van de bezoekersaantallen. Over enkele dagen zullen
70.000, ja:
70.000
bezoekers het weblog minstens één blik waardig hebben gekeurd.
1 opmerking:
Gefeliciteerd :-)
Inderdaad een memorabel aantal bezoekers
Een reactie posten