vrijdag, juli 06, 2007

Opgave 123

Je kunt momenteel, als Nederlander, drie dingen doen:

1) Verbranden in het buitenland: naar Kreta of Korfoe gaan waar het tussen de 30 en 35° graden Celsius is: iets te warm om veel meer te doen dan, dag in dag uit, stilzitten of -liggen.... En dan te bedenken dat het daar kort geleden nog zo'n 40 graden was....
Ik heb begrepen dat er toch mensen schijnen te zijn die dat zeer op prijs stellen.


2) Verdrinken in eigen land: naar een ondergelopen camping in eigen land gaan om te kijken of je daar de komende dagen / weken in staat zult zijn het hoofd boven water te houden. Ik moet toegeven dat je dan wel elke avond naar de kantine
kunt om te bingoën.

3) Gewoon thuis blijven, van alle gemakken voorzien, en af en toe een schaakboek en -bord ter hand nemen, of eens een aardig probleem op te lossen!

Ik weet het antwoord al!

Voor diegenen die ook naar mogelijkheid 3 neigen (of nog niet zijn vertrokken!), volgt hier opgave 123:

Zwart won vanuit bovenstaande stelling met enkele fraaie zetten.
Hoe?

Volgende week verschijnt de goede oplossing op Alberts SchaakBlog, samen met de reactie(s) van de inzenders. Denk je het antwoord te weten, stuur dat dan naar mijn weblog!

Dat opsturen gaat als volgt en is heel simpel:

1) Klikken op 'comments' (rechts onder deze post), de oplossing intikken bij 'leave your commment' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet, maar is wel sympathiek!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)
3) Klikken op 'anonymous'
4) Klikken op 'publish your comment' en je antwoord is geplaatst!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Albert,

De sleutelzet in deze stelling is volgens mij 1... Txf3!

Slaat wit vervolgens terug met de loper dan volgt een zettenreeks die tot geforceerd mat van wit leidt. Slaat wit de toren op f3 niet (Kg1 of iets dergelijks), dan staat wit logischerwijze ook op verlies.

2. Lxf3 Dxf3+
3. Kxf3 Pxd4++
4. Kg4 Lc8+
5. Kh4 Pf3#

Groeten,

Jan Pilon.