woensdag, september 20, 2006

Impressie 3e ronde clubcompetitie SC Ten Boer

Aangezien er voor blogger Albert geen tegenstander was, omdat Marten Berends niet kwam opdagen (vermoedelijk verplichtingen op het agrarische vlak), had hij wat meer tijd om de wèl gespeelde partijen in ogenschouw te nemen.

Roelof Kroon (w) - Klaas Dijkhuizen (z)
In een Caro-Kann (doorschuifvariant 3. e5 Lf5), speelde wit agressief met g4 en h4. Zwart verdedigde zich met ... h6 en ... Lh7 en ... Db6. Kort daarna bood wit door middel van Db3 dameruil aan, die inderdaad op het bord verscheen. Meteen daarna stelde wit remise voor, waarschijnlijk met de NOSBO-wedstrijd tegen Staunton (27-9) in het achterhoofd. Zwart dacht er kennelijk ook zo over en derhalve werd de vrede, na twee uur en 13 zetten, getekend.

Erik Stam (w) - Fré Blok (z)
In een wat onoverzichtelijke (voor de toeschouwers althans) strijd had wit het initiatief en leek voortdurend door te zullen stoten, maar zwart wist met enig kunst- en vliegwerk de gelederen aanvankelijk gesloten te houden. Toen hij echter op een gegeven moment een aftrekschaak geheel over het hoofd zag, was het, ondanks nog taai tegenspartelen, afgelopen in het voordeel van de witspeler, die door deze uitslag bovenin de ranglijst blijft.

Baudewijn Michel (w) - Gerard Zijlema (z)
In een Italiaanse partij, raakte Gerard een pion voor, die enige tijd later weer verloren ging. Zwart stond toen toch nog beter en leek dus de beste papieren te hebben. Nadat er over en weer over de vleugels wat pionnen waren buitgemaakt dacht de zwartspeler een vrijpion in beweging te kunnen zetten, maar veroorloofde zich daarna toch enkele minder nauwkeurige zetten, waardoor wit iets terug kon doen. Toen zwart zich alsnog een goede uitgangspositie voor winst leek te zullen verschaffen, aarzelde hij en stelden de heren zich met herhaling van zetten tevreden.

Jan Pilon (w) - Harm Buter (z)
Jan Pilon is (evenals blogger Albert) een aanhanger van het damepionspel. Dat verscheen dus ook op het bord. Het ging redelijk gelijk op, maar in het middenspel koos wit voor dameafruil en kreeg toen de open d-lijn stevig in zijn bezit met beide torens. Een tussenzet, met schaak door Lg5, waardoor de zwarte koning naar een minder gunstig veld zou zijn gedreven, was echter nog beter voor wit geweest. Maar ook nu stond wit goed en viel het voor zwart niet mee nog iets zinnigs te bedenken. Na pionnenafruil op c5 kwam de b-lijn open, wat vooral wit tot voordeel was. Toen een zwarte (ongedekte) toren op b7 verscheen, kon wit met Lb6-d8+ (zwarte koning op e7) een aftrekschaak geven, waarna de witte toren op b1 op b7 aan een smakelijke maaltijd kon beginnen. Toen was in feite de strijd gestreden.

Wim van Dijken (w) - Piet Beetsma (z)
Na een opening die zowel Scandinavische als Caro-Kann trekjes vertoonde (1. e4 d5 2. e5 Lf5) had zwart na zo'n 15 zetten het beste van het spel. Dat liep tenslotte uit in een voorsprong van twee pionnen. Ondanks taai verzet van wit zag zwart kans langzaam maar zeker het aantal stukken op het bord te reduceren, waarbij hij er wel voor zorgde de materiële voorsprong in stand te houden. Uiteindelijk restte een toreneindspel, dat korte tijd later door wit werd opgegeven.

Uitslagen: Kroon-Dijkhuizen: 0,5-0,5; Stam-Blok: 1-0; Michel-Zijlema: 0,5-0,5; Pilon-Buter: 1-0; Van Dijken-Beetsma: 0-1; Prins-Berends: 1-0 (reglementair, met AMK-punten voor Berends, gezien het belang van de landbouwsector); Dijkema: SN; Mertens: AMK

De volgende week zal op Alberts SchaakBlog voor de eerste keer de stand in de onderlinge competitie worden gegeven.

Verder dank aan Roelof Kroon en Jan Pilon voor het inzenden van hun reactie op opgave 31. In het weekend hierover meer!
Nog niet gereageerd is er op opgave 30, een van de aardigste tot nu toe. Laat de grijze cellen nog eens werken, beste schakers!

Geen opmerkingen: