zondag, april 20, 2008

Opgave 154

Op een olympiade in de jaren 30 stond op een goed moment (voor wit dan) de onderstaande stelling op het bord. Hoe maakte wit het snel uit?

Stuur je antwoord naar Alberts SchaakBlog! Opsturen van een antwoord gaat aldus:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar is wel sympathiek!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)

3) Kies een identiteit: hoeft niet, kan worden overgeslagen

4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal pas op een later tijdstip (na goedkeuring) echt in beeld verschijnen: het voor de tweede keer invoeren van een antwoord (omdat je denkt dat het versturen niet gelukt is) is dus onnodig.

Aan het eind van deze week staan de details betreffende deze opgave, de oplossing en de binnengekomen reacties op mijn weblog!

(Ph. Geluck)

4 opmerkingen:

Albert Prins zei

Ik ontving een reactie van Roelof Kroon, waarvan hij niet alles gepubliceerd wilde zien. Daarom hier het terzake doende gedeelte:

1. Dh6+ Txh6
2. Lxh6+ Ke7
3. Pg8#

Grtz, Roelof

Anoniem zei

Best Albert,

Volgens mij kan wit met de dame schaak geven en dan volgt de rest vanzelf:
1.Dh6+, Th6x; 2.Lh6x+, Ke7; 3.Pg8 mat!
Overigens leef ik van dag tot dag met jullie mee: wat wordt de schaakclub heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees! Begrijp ik het goed, dat als Eelde niet wil promoveren, dat jullie dan niet hoeven te degraderen? Maar als Eelde wel heel ambitieus is, dat jullie lot dan is bezegeld? Wat een merkwaardige gang van zaken! In moreel opzicht kunnen jullie bij zulke subjectieve regels in elk geval met opgeheven hoofd verder gaan, in welke klasse dan ook!

hartelijke groet,
Jan Kroon

Anoniem zei

Vaart jullie bootje(TBS) al de goede kant op?
Elke verandering is een verbetering , ook een verslechtering.
Maar blijft oplettend bezig (BOB)

Anoniem zei

Ik weet niet of we volgend jaar met opgeheven in de 1ste klasse kunnen schaken. We zijn per slot van rekening gedegradeerd. En als je dan via de achterdeur de 1ste klasse weer moet binnenkomen....

Over de opgave nog het volgende.

Na 1. Dh6+ Ke7 volgt 2. Pg8+ Txg8 3. Lg5+ f6 4. exf6+ Kf7 5. Dh7+ Kf8 6. Lh6+

Roelof