woensdag, april 30, 2008

SC Ten Boer: ronde 31

Alweer een dinsdag: unaufhaltsam draait de onderlinge competitie door bij Schaakclub Ten Boer, weer of geen weer, promotie of degradatie, waarbij de laatstgenoemde mogelijkheid toch ondertussen tastbaar aanwezig is.

De 31e ronde, gespeeld op 29 april 2008:

Harm Buter (w) - Roelof Kroon (z): 0 - 1
Piet Beetsma (w) - Klaas Dijkhuizen (z): 0 - 1
Albert Prins (w) - Jan Pilon (z): ½ -½
Marten Berends (w) - Gerard Zijlema (z): ½ -½
Ad Mertens (w) - Wim van Dijken (z): 0 - 1
Jelto-Jan Zwart (w) - Fré Blok (z): 0 - 1 (R)
Wopko Dijkema (w) - Baudewijn Michel (z): ½ -½

Afwezig waren Erik Stam en (zoals later bleek) Jelto-Jan Zwart.

Beide koplopers gingen uiteraard stug door met het verzamelen van winstpunten: Harm ging ten onder tegen Roelof (al snel stond wit hier een pion achter, terwijl zijn stelling er in dat vroege stadium al niet erg florissant uitzag) en Piet delfde het onderspit, zij het pas in het verre eindspel, tegen Klaas.

Heel spannend was het in de partij van Jan en Albert. Het zeer ernstige gezicht waarmee Jan het speellokaal aan het begin van de avond binnen was gekomen, maakte Albert al snel duidelijk dat hij te maken zou krijgen met iemand die zijn zo ongeveer laatste kans op de 3e plaats in de eindrangschikking als het maar even kon, te benutten. Dat bleek ook, want om te beginnen koos hij voor een andere verdediging dan Albert van hem gewend was. Er ontstond een redelijk gelijkopgaande strijd, waarbij wit, na de lange rochade, in het middenspel moeilijkheden met zijn pion op c4 op zich zag afkomen, die op een gegeven moment door zwart gepend werd (witte dame op c2, koning op c1). Een en ander nam serieuze vormen aan en Albert kon alleen met enig kunst- en vliegwerk op de been blijven, onder het motto: zandzakken voor de deur. Misschien heeft zwart hier ergens een sterkere voortzetting gemist, want langzaam maar zeker kwam wit 'los'. De pion op c4 ging weliswaar verloren, maar dat had voor wit niet direct fatale gevolgen en zwart werd nu op zijn beurt onder druk gezet. Ondertussen waren beiden in tijdnood gekomen en realiseerde Albert zich ineens met schrik dat hij niet 30 (waar hij in zijn notatieboekje bij het begin van de partij een streepje had gezet), maar 35 zetten moest doen. Het zal de leeftijd wel weer zijn geweest!
Beide spelers zaten zo ongeveer in de laatste minuut van de bedenktijd toen de zetten 30-35 werden afgeraffeld en natuurlijk precies in die fase miste wit een meteen winnende combinatie.
Toen de rook was opgetrokken en de tijdcontrole was gehaald, bleek de klok niet goed te functioneren (voor de laatste 15 minuten) en terwijl Roelof het uurwerk onder handen nam, herhaalde Albert, zonder eerst even de stand op het bord goed te bekijken(!), zijn al eerder gedane remise-aanbod, dat nu werd aangenomen. Pas daarna drong het tot de langzaam bij zinnen komende witspeler door dat hij nog steeds gewonnen stond. Laten we het er maar op houden dat op deze manier de spanning nog enigszins gehandhaafd blijft....

Pilon
Prins

Hierboven de stelling na 18. Dxe4. Het laat zich voorspellen dat wit (grote) moeilijkheden tegemoet kan zien, in verband met zijn zwakke pion op c4. Het vervolg: 18. ... cxd4 19. b4! (Lijkt me onder de benarde omstandigheden nog een van de beste zetten; de diagonaal f8-a3 wordt onderbroken en veld c5 ontoegankelijk gemaakt voor zwarte stukken, verder loopt pion d4 niet weg) 19. ... Tac8 20. Dxd4 d5! 21. Pd2 (het enige, anders komt immers Txc4 en alles is voorbij) ... dxc4 (weliswaar is wit nu een pion kwijt, maar hij kan toch weer even adem halen) 22. Te1 Tfd8 23. De5 Te8?! (ik vraag me af of dit de sterkste zet is en of bijvoorbeeld 23. ... c3! niet aanzienlijk beter is) 24. f4 Dd7 25. Dc3 Da4 (hier heeft de zwarte dame niet veel te zoeken) 26. Te4! Dd7 (zwart legt hier enige besluiteloosheid aan de dag die hem de partij had moeten kosten) 27. Td4 Db7 28. Tg1 b5 39. Pf3 Pc7? 30. Td7! (in feite de belissing) ... e5 (in hoge tijdnood van beiden ziet zwart nog net deze zet) 31. Pxe5 (is goed, maar ook na fxe5!, met als dreiging e6 met hernieuwde matdreiging, is zwart verloren) ... Db6 32. Pf3!? (meteen uit is het door Roelof naderhand aangegeven Txg7+!!, omdat op Kxg7 of Kf8 wit wint door Pd7+ (met dameverlies of mat) en na Kh8 zwart mat gaat via Pf7) ... Df6 33. Dxf6 gxf6 34. Pd4 Te3?! (Ted8 ziet er beter uit) 35. Pf5! Txa3 36. Pe7+ en hier liet, zoals boven beschreven de klok het na de tijdnoodfase even afweten. Terwijl hieraan gesleuteld werd, bood ik, nog steeds licht duizelig en zonder eerst eens goed de stelling in me op te nemen, remise aan, wat nu wel werd geaccepteerd. Wit staat gewonnen: na 36. ... Kf8 37. Pxc8 Ta1+ 38. Kd2 Txg1 39. Txc7 redt zwart het niet meer. Hij kan nog een schaakje geven en een of twee pionnetjes snoepen, maar dan is het gebeurd.

Gerard en Marten speelden eveneens remise. Vogens Gerard stond hij beter en een pion voor, maar ... had hij geen zin meer. Wat een schaker niet kan overkomen!
Wim steekt de laatste tijd in een behoorlijke vorm, wat door Ad deze avond aan den lijve werd ondervonden. Wopko zag kans zijn partij tegen Baudewijn met een gelijkspel af te sluiten, terwijl hij toch, tegen het eindspel, een kwaliteit achtergekomen was. Baudewijn zal op zijn beurt ergens iets over het hoofd hebben gezien....
Voor Fré tenslotte was het sneu dat zijn tegenstander Jelto-Jan niet kwam opdagen. Wedstrijdleider Albert kon niet anders doen dan eerstgenoemde een reglementaire winst toekennen.


Later deze week volgt de nieuwe stand op Alberts SchaakBlog!

1 opmerking:

Anoniem zei

Interessant is om te kijken naar de verwikkelingen na 19. ..Pxb4, axb4, Dxb4, Dxd4. Wits koning staat helemaal in het open veld en de druk kan verhoogd worden met Tfc8 (Pd2, b5!)naar een kansrijke stelling voor zwart, want ook de b-lijn wordt in beslag genomen en torens van wit staan voorlopig buitenspel. Benieuwd wat Fritz er van zegt.

Klaas